Tokaj-Hegyalja Piac másodszor

Ez az a hely ahol nem rég indult egy piac amit oly régóta vártunk, a Tokaj-Hegyalja Piac, ami először április 15-én került megrendezésre. Előtte is, utána is nagy volt az érdeklődés, most vasárnap május 13-án lesz a következő.

Ez egy hely ahol találkozhatnak a termelők a vevőkkel, emberek akik szívesen és szeretettel készítenek és mutatnak fel egy nagyon széles ajánlatot a helyi kincsekből.

Tokaj-Hegyalja Piac másodszor

"május 13. – Keressük a vidék legjobb sajtját!."

Méheszek, sajtosok, lekvárosok, olajosok, sőt még ecet készítők is, akik jó borokból finom eceteket érlelnek. Egy házaspár aki a saját mangalicájukból készült árút hozzák. Örültek ennek a piacnak. Egy rendszeres találkozó ahol bemutathatják Nekünk amit alkottak. És bizony nagyon ügyesek!



Éhség ellen lesz friss pékárú, sőt illatos krumpli lángos a piaci kínálatból válogatott feltétekkel. (És majd nemsokára ropogós cseresznye, lédús barack...) Most szomjúság ellen ott lesznek a szörpök.

Persze ezek az élelmiszeresek. Mindenféle más kézművesek is jön: van aki fából farag, van aki agyagból formál, van aki veszőt fon, van aki vasat kovácsol. Van aki varr, van aki nemezel, van aki gyöngyöt fűz, van aki szappant főz. És majdnem minden nap új jelentkezők vannak, aki tovább színesítené a palettát.

A piac mindig is lehetőséget ad arra, hogy megismerkedjünk a termelőkkel mint emberekkel, összefussunk régi barátokkal, és újakkal találkozunk. És ehhez a vásári hangulathoz kitűnő élőzene hozzájárul. A bátrabbak múltkor táncoltak is!

Természetesen gyerekekre is gondoltunk. Van (a már hagyományos) birtok felfedező, és most lesz madárfigyelés is, játszóház és gyerekfelügyelet, meg egy újon készült fa körhinta. Mindig van egy kis szél fönt a hegyen, ami tökéletes a hozott sárkány eregetésére. Lesz mit kipróbálni!

Felnőtteknek is. A hagyományos értelemben vett piac mellett, egy párhuzamos rendezvényen a Sárga Borház emeleti rendezvénytermében több borász(at) is megjelenik. A mostani piac középpontjában a sajtok lesznek. Így a borászokat azt a feladatot, hogy keressék meg a piacon azt a sajtot, ami az ő borához a legjobban illik. A borkóstolón ezt a párosítást fogják kínálni.

A piacon felvonulnak a vidék egyedi minőségű, kis mennyiségben előállított élelmiszerei: friss és feldolgozott zöldségek, gyümölcsök, tehén-, juh- és kecskesajtok, húsáruk, sonkák, mangalica kolbászok, olajok, ecetek, kenyér és péksütemény, tönkölybúza termékek, mézek, biotermékek, lekvárok, szörpök. Kézműves termékek: kerámia, faáru, nemez, gobelin, szappan, kovácsolt vas, ékszerek, népi gyermekjátékok, bőrműves termékek.

ÍZELÍTŐ A PROGRAMOKBÓL:

10:30 órától borkóstolóval egybekötött rendhagyó SAJTVERSENY: a helyszínen választjuk ki Disznókő Birtok boraikhoz legjobban illő sajtokat a piaci kínálatból, melyek aztán együtt kóstolhatóak a piaci nap hátralévő részében

MADÁRMEGFIGYELÉS a Filagóriánál Firmánszky Gáborral, a Magyar Madártani Egyesület zempléni helyi csoportjának elnökével.

A Piac ideje alatt JÁTSZÓHÁZ ÉS GYERMEKFELÜGYELET a Kincs-Ő Hagyományőrző Családi Napközi óvodapedagógusaival

KINCSKERESŐ JÁTÉK: felfedező barangolás térképpel a környező dűlőkben
10:00 órától 2 óránként BIRTOKLÁTOGATÓ-BORKÓSTOLÓ turnusok indulnak a Vinotékától

muzsikál a SZINVAVÖLGYI FANFÁROSOK REZESBANDA, többek közt csángó táncdallamokkal kedveskedve a piacozóknak

Ezzel csak egy kis ízelítőt szerettünk volna adni. Aki kíváncsi az helyi ízekre szeretettel várunk a második Tokaj-Hegyalja Piacon, május 13-án, most vasárnap a Sárga Borháznál a Disznókő Szőlőbirtokon. Ön is tud része lenni a közösségnek!

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok