Unicum

Sárgásbarna színű, finom zamatú, kellemesen keserű ízű, kevéssé édes magyar gyógynövénylikőr-különlegesség. Alkoholtartalma 42%. Aperitif és digestiv, azaz étvágygerjesztő és emésztésserkentő.

A Zwack Unicum immár több mint 200 éve változatlan recept szerint, de korszerű technológiával készül.Az alapanyagok egy részét 30 napig áztatják, míg másik részét párolják, majd a végterméket legkevesebb 6 hónapig érlelik különleges tölgyfa hordókban. A Zwack Unicum az egyetlen digestiv, melynek füveit párolják. Ez adja meg az italnak a kiegyensúlyozottan keserédes ízharmóniáját. E tradicionális eljárás amellett, hogy igen költséges, az abban résztvevőktől különleges bánásmódot követel meg.

Az Unicum megszünteti az étvágytalanságot, fokozza az ízlelőbimbók és a szaglás érzékenységét, segít az emésztőszervek összes rendellenességén, fokozza a kondíciót, így testi vagy idegi kimerültség idején is jól szolgál, előnyösen hat a keringési zavaroknál, gyulladásoknál, elállítja a csuklást, remegést. Ha azonban nem kellő mértéktartással fogyasztjuk, a jókedven túl olyan "mellékhatás" is felléphet, amelynek magyarázatához nincs is szükség háziorvosára...

Az Unicum palack
A gömb a legtökéletesebb alakzat. A platonista filozófusok a lélek formájának mondták. A Zwack Unicum jellegzetes palackja ehhez a forma-ideához közelít. A védjegyen látható arany Szt. István kereszt szimbolizálja az egész európai tradíciót, de például kiolvashatjuk belőle, mint alkimista szimbólumból, hogy a csodás alapanyagok eleven aranyként a négy őselem és a négy égtáj minden jótékony hatását magukba gyűjtötték.

Az Unicum története
"Das ist ein Unicum" - mondta II. József őfelsége a fenséges itallal való első találkozásakor, annak a dr. Zwacknak, aki Ausztria- Magyarország császárának egyik orvosaként 1790-ben megalkotta a nedű-csodát. Az önmagáért beszélő elnevezés nem szorul magyarázatra. Ha mégis, akkor így: "Grand Liqueur Digestif et Eau- de-vie d' herbes" - az emésztést serkentő likőrök legnagyobbika, füvekből nyert életvíz.

Az Unicum már 50 éve létezett, mikor 1840- ben Budapesten megalakult a Zwack-cég, mely fénykorában több mint kétszáz különböző italt gyártott. A Zwack-család, a monarchia udvari élelmiszerszállítója a legnagyobb italpárló volt Közép-Európában. Nagy márkájuk természetesen az Unicum volt, mely a legnépszerűbb magyar itallá vált, de külföldön is hírnevet szerzett az országnak. Ma már az ötödik generáció vezeti a vállalkozást.

Az államosításnak a nemzeti ital is áldozatául esett. A másfél százados titkos recept a Zwack családdal együtt kénytelen volt elhagyni az országot. A név maradt, fémjelezve egy jellegében hasonló, de az eredeti Zwack Unicum utánozhatatlan ízét meg sem közelítő, mégis népszerű és ritka italt. A Budapesti Likőripari Vállalat még ezzel az epigonnal is, az ötvenes-hatvanas évek 120-150 hektoliteréről évi 3 millió literre növelte termelését.

A Zwack-család 1969-ben kezdte meg újra az eredeti Unicum gyártását, mégpedig Itáliában. A Zwack-cég volt az egyetlen olyan jelentős hazai vállalkozás, mely családi tulajdonban maradva külföldön is sikeresen folytatta tevékenységét. Az első évben 50.000 palack ital fogyott. Fénykorára 1 millió palackra futott fel az éves gyártás. A Zwack Unicum világszerte a gasztronómiai ínyencek asztalának ékessége.

Mivel a BULIV csak Magyarországon belül használhatta a védett márkanevet, nem gondolhatott nyugati kivitelre. A Peter Zwack und Consorten AG. úgy gondolta, hogy ez az ital, az eredeti Zwack Unicum Magyarországhoz tartozik, és az eredeti gyárban kell készülnie. Ezért 1989. július 10- én vegyesvállalat jött létre Zwack Unicum Budapest Kft. néven. Megindulhatott végre a magyar Unicum exportja, amit jelentősen könnyít, hogy a Zwack Unicum neve megtalálható az összes nagy kereskedelmi könyvben és a nemzetközi sajtó is

Ki-kicsoda

Bakonyi Antal
Bakonyi Antal A borvidék számos nagy borászatánál dolgozott már. Jelenleg a Csányi Pincészet főborásza, termelési igazgatója.