Pannonhalmi borvidék

Történelem:

Az egyik legkorábbi borvidék, ahol a magyarországi Bencés Főapátság uradalmaiban, falvaiban, a Szent Márton Hegyen már az államalapítás után szőlőt termeltek és bort szűrtek. A filoxéra óriási kártétele után a Főapát és a Rend papjai a falusi templomok szószékeiről az uradalmak pedig fejlett gazdálkodásuk mintaképével hirdették a helyes és a racionális szőlőtermesztést és borászatot.

Terület:

618 hektár

Klíma:

Az éghajlatára a Bakonyvidék, részben a győri medence, a Marcali medence agroökológiai körzete gyakorol hatást. Időjárási mérsékelten száraz, mérsékelten meleg, enyhe telű.

Talaj:

Homokon, löszön kialakult barna erdőtalaj, mozaikszerű homokfoltok, középkötött vályog.

Szőlőfajták, borok:

Olasz rizling, Rizlingszilváni, Irsai Olivér, Királyleányka, Cserszegi fűszeres. A fehérborok kiemelkedő minőségűek, illat- és zamatanyagban gazdagok, határozott tájjelleggel bírnak.

Körzetek

A borvidék nincsen külön körzetekre bontva.

Programok