Esszencia

A tokaji eszencia a Tokaj-hegyaljai borvidék zárt területén termett, a Botrytis cinerea hatására nemesen rothadt, tőkén aszúsodott és szüretkor külön szedett aszúszemekből, préselés nélkül kiszivárgó mustból minimális erjedés útján keletkező tokaji borkülönlegesség, amely literenként legalább 450 gramm összes természetes cukrot és 50 gramm cukormentes extraktanyagot tartalmaz, ezenkívül az aszúszemre jellemző különleges illattal és zamattal rendelkezik. A tokaji eszencia érzékszervi jellemzői:
színe: a sárgától a mély borostyánsárgáig.
tisztasága: tiszta vagy természetesen zavaros; a palackban való érlelésből származó, finom porszerű kiválás megengedett.
illata: egészséges, a tokaji borkülönlegességekre jellemző eszencia illat.
íze, zamata: egészséges, harmonikus, a tokaji borkülönlegességekre jellemző eszencia íz és zamat.

Ki-kicsoda

Monyók József
Monyók József A Monyók Pincészet a régi Tokaj-hegyaljai hagyományokon alapulva alakult meg 1972-ben. A családi birtok jelenleg 10 hektár szőlőterülettel rendelkezik –melyet szeretnénk egy 25-30 hektárig felfejleszteni lehetőleg a mádi határban – a régi írások szerint