Lexikon
   
                                              		
								Bordeauxi bor                            
						                       
                        
                           
                                            	
                                                             
                           
                            
                        
    				                           
                     
                        
                  
                                    A leghíresebb francia vörös bor. A B. sötétebb szinü, fanyarabb és kevésbbé savanyu, mint a burgundi. Legkitünőbb B. 1. a Medoc; ettől eltekintve még öt bordeauxi borvidéket különböztetnek meg; 2. a tavak környékét (les palus), 3. a Bordeaux város környékét (les graves), 4 a magaslatokon termő bort (les coteaux), 5. l'entre-dene-Mers, a Garonne jobb partján, 6. a Bordeaux alatti síkokon és dombokon terem, ez utóbbi igen becses fehér borokat is termel. Szőllőfajok: Carbenet Sanvignon, Carbenet Frank, Verdot, Medoc vörös; Sémusson és Sanvignon Blanc  [...]                                 
                                                      Borpárlat
						                       
                        
                           
                        
                                    A bor lepárlásakor nyert, nagy szesztartalmú folyadék. A fogyasztási borpárlat (brandy) alkoholtartalma 40% körül van.                                  
                                                      Bourgueil
						                       
                        
                           
                        
                                    Érdekes vörösbor a Loire északi partjáról, Cabernet franc-ból préselik.                                  
                                                      Brandy
						                       
                        
                           
                        
                                    Lásd. borpárlat.                                  
                                                      Brut (francia, ejtsd: brüt) 
						                       
                        
                           
                        
                                    Nyers, kevés vagy semmi cukrot, nem tartalmazó pezsgő.                                   
                                                         
                                              		
								Burgundi bor                            
						                       
                        
                           
                                            	
                                                             
                           
                            
                        
    				                           
                     
                        
                  
                                    Egyika e legkitünőbb francia boroknak. E borfajta háromféle: a felső B. (Côte d'Or), az alsó B. (Yonne) és az u. n. Macon (Saône et-Loire). A B.- t majdnem kizárólag a pineau (v. noirien) szőllőfajból készítik, melyet nálunk burgundinak neveznek. Szüretkor a szőllőt megválogatják ugyan, de nem szemelik le s csak részben tiporják meg, a többit tiprás nélkül töltik a kádba s csak az erjedés végén, ha a törköly a fölszinre emelkedik, tiporják bele a borba. E tiprást még párszor ismétlik; a szemeket azután pár nap mulva kipréselik s erjedni hagyják.  [...]                                 
                                                         
                                              		
								Cognac                            
						                       
                        
                           
                                            	
                                                             
                           
                            
                        
    				                           
                     
                        
                  
                                    Francia, borból főzött pálinka, mely nevét a francia Charente kerületbe eső Cognac várostül vette, mely a Cognac-gyártás és kereskedelem székhelye mintegy 200 év óta, mióta egyáltalán ezen szesz nagyban készül; az itt készülő legfinomabb Cognacot fine champagne-nak nevezik, a második minőségü Château neuf, Blanzac, Angoulęme, Archiac stb.-ben nyert Cognacot petit champagne-nak hivják, a harmadik minőségü Cognac fins bois, a legsilányabbat deuxiemes bois-nak nevezik. Cognac elnevezés alatt jön a kereskedésbe az armagnac is, melyet főleg a Gers kerületben  [...]                                 
                                                      Crianza
						                       
                        
                           
                        
                                    Vörösborok esetében két teljes év érlelést igényel, melyből 6 hónapot tölt tölgyfahordóban, a további időt palackban. Fehér és rosé boroknak legalább egy naptári évet kell a pincészetben tölteni, amelyből 6 hónap a tölgyfahordóban történő érlelés.                                  
                                                      Cuvée (Fr. ejst. küvé)
						                       
                        
                           
                        
                                    Lásd. küvé.                                  
                                                      Dolcetto d'Alba
						                       
                        
                           
                        
                                    Könnyű, kis savtartalmú piemonti vörösborfajta, amely kellően kiérlelve hangsúlyozottan gyümölcsös és mégis testes bort adhat.                                  
                                                      Ki-kicsoda
   
                        Bakonyi Antal               
                        A borvidék számos nagy borászatánál dolgozott már. Jelenleg a Csányi Pincészet főborásza, termelési igazgatója.                      
                        
                    
                        Andrónyi László               
                        1998-2002 között a Badacsonyi Pincegazdaságnál dolgozott.                      
                        
                 
                        
                                        
                        Balaton borrégió»
                        Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Duna borrégió»
                        Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Felső-Magyarország borrégió»
                        Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Felső-Pannon borrégió»
                        Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Pannon borrégió»
                        Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Tokaj borrégió»
                        Tokaji borvidék,                     
                    
                                
            
            









