Lexikon
Bordeauxi bor
A leghíresebb francia vörös bor. A B. sötétebb szinü, fanyarabb és kevésbbé savanyu, mint a burgundi. Legkitünőbb B. 1. a Medoc; ettől eltekintve még öt bordeauxi borvidéket különböztetnek meg; 2. a tavak környékét (les palus), 3. a Bordeaux város környékét (les graves), 4 a magaslatokon termő bort (les coteaux), 5. l'entre-dene-Mers, a Garonne jobb partján, 6. a Bordeaux alatti síkokon és dombokon terem, ez utóbbi igen becses fehér borokat is termel. Szőllőfajok: Carbenet Sanvignon, Carbenet Frank, Verdot, Medoc vörös; Sémusson és Sanvignon Blanc [...]
Borpárlat
A bor lepárlásakor nyert, nagy szesztartalmú folyadék. A fogyasztási borpárlat (brandy) alkoholtartalma 40% körül van.
Bourgueil
Érdekes vörösbor a Loire északi partjáról, Cabernet franc-ból préselik.
Brandy
Lásd. borpárlat.
Brut (francia, ejtsd: brüt)
Nyers, kevés vagy semmi cukrot, nem tartalmazó pezsgő.
Burgundi bor
Egyika e legkitünőbb francia boroknak. E borfajta háromféle: a felső B. (Côte d'Or), az alsó B. (Yonne) és az u. n. Macon (Saône et-Loire). A B.- t majdnem kizárólag a pineau (v. noirien) szőllőfajból készítik, melyet nálunk burgundinak neveznek. Szüretkor a szőllőt megválogatják ugyan, de nem szemelik le s csak részben tiporják meg, a többit tiprás nélkül töltik a kádba s csak az erjedés végén, ha a törköly a fölszinre emelkedik, tiporják bele a borba. E tiprást még párszor ismétlik; a szemeket azután pár nap mulva kipréselik s erjedni hagyják. [...]
Cognac
Francia, borból főzött pálinka, mely nevét a francia Charente kerületbe eső Cognac várostül vette, mely a Cognac-gyártás és kereskedelem székhelye mintegy 200 év óta, mióta egyáltalán ezen szesz nagyban készül; az itt készülő legfinomabb Cognacot fine champagne-nak nevezik, a második minőségü Château neuf, Blanzac, Angoulęme, Archiac stb.-ben nyert Cognacot petit champagne-nak hivják, a harmadik minőségü Cognac fins bois, a legsilányabbat deuxiemes bois-nak nevezik. Cognac elnevezés alatt jön a kereskedésbe az armagnac is, melyet főleg a Gers kerületben [...]
Crianza
Vörösborok esetében két teljes év érlelést igényel, melyből 6 hónapot tölt tölgyfahordóban, a további időt palackban. Fehér és rosé boroknak legalább egy naptári évet kell a pincészetben tölteni, amelyből 6 hónap a tölgyfahordóban történő érlelés.
Cuvée (Fr. ejst. küvé)
Lásd. küvé.
Dolcetto d'Alba
Könnyű, kis savtartalmú piemonti vörösborfajta, amely kellően kiérlelve hangsúlyozottan gyümölcsös és mégis testes bort adhat.
Ki-kicsoda
Bodnár Sándor Dr.
Teljes életre törekedett, amit igazol az, hogy 1972-ben az I. Borvilágversenyen (Budapest) bírálóként tevékenykedett, 1987-ben egyetemi doktori címet szerzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen. 1987-ben megszervezője volt a Tokaj Vinum Regum
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,