Balatonboglári borvidék

Történelem:

A Balaton déli partvidékén, részben a tihanyi Bencés uradalmi és az egykori Festetics birtokon részben pedig a paraszti termesztői hagyományokon a filoxéra vész után virágzó szőlő és borkultúra alakult ki. Az immunis pannonhomok talajokon telepített szőlők a XIX. század végén a bortermelők ezreit mentette meg a koldusbottól. A borvidék igazi felvirágzását azonban a XX. század derekán végrehajtott szőlőtelepítés jelentette. Az új szőlőültetvények a gazdagabb lösz- és középkötött vályogtalajokon bőven teremnek, és a céltudatosan megválasztott kedvező fajtaszerkezetnek köszönhetően kiváló borokat adnak.

Terület:

2 820 hektár

Klíma:

Napfényellátottsága jó, klímája kiegyenlített, így a termelési biztonság jó.

Talaj:

A szőlőültetvények Külső-Somogy, a Dunántúli és a Somogy-Tolnai dombvidékeken, pleisztocén löszön kialakult barna erdőtalajokon, barnaföldeken, helyenként homokon települtek.

Szőlőfajták, borok:

Királyleányka, Olaszrizling - gyümölcsillatú, aromában gazdag, lágyan savas, elegáns fehér bort adnak. Chardonnay - finom, élánk savú, elegáns. Cabernet, Merlot, - finom, bársonyos vörösborok.

Körzetek

A borvidék nincsen külön körzetekre bontva.

Programok