Tia Maria

Jamaikai rum alapú kávélikőr. Alkoholtartalma 31,5 %.

XVII. században Jamaikában gyarmati háborúk dúltak. A nemesi családok elhagyni kényszerültek otthonaikat, gyakran egy szál ruhában, épp csak valami pénzt menekítve magukkal. Az egyik nemesi család gyönyörű ifjú leánya, családjától elszakadva menekült biztonságosabb vidékek felé, csupán szolgálója tartott vele. A bizalmas cseléd, Maria csak gazdájának néhány dolgát tudta kicsempészni a házból, köztük egy apró ládikát, benne a család fontos följegyzései, s néhány ékszer. A sárgás papiros a család egy régi titkos italreceptjét tartalmazta.

A háborúk elmúltával a szép ifjú lányból népes családdal bíró asszony lett. Legidősebb lányának esküvőjén indult el generációkon átívelő útjára a kicsi ládikó, benne a fülbevalóval és a megmentett recepttel. A feljegyzésekben megőrzött ital jelen volt az esküvőn is, és mivel a hűséges cseléd addigra már túl volt a Maria néni (Tia Maria) koron is, az italt ezzel a névvel tisztelte meg a család, hogy emlékeztessen az immár néhai Maria néni becsületességére.

A vándorló, öröklődő ládika talán sosem jutott volna világhírre, de századunk negyvenes éveiben dr. Kenneth Leigh Evans, a tudós fizikus és nagy ínyenc látogatta meg a barátait, akik ezzel az itallal kínálták. A rendkívül kellemes ízűnek talált likőr receptjét elkérte, s íme, a háromszáz éves papírszeleteket mutatták neki. Így tehát a családi titok elől ellebbent a fátyol, legalábbis az első. Az elmúlt ötven évben a Tia Maria a világ egyik legkedveltebb likőrjévé lépett elő, ma már több mint száz országban kapható. Még most is Jamaikában készítik, és a titkait rejtő további fátylak alól csupán annyi világít ki, hogy a Kék-hegyekből származó legfinomabb kávébabot használják fel gyártásához.

Ki-kicsoda

Babits László, id.
Babits László, id. A technikum elvégzése után a Magyar Állami Pincegazdaság Tolcsvai üzemegységében dolgoztott gyakornokként, majd a későbbiekben pincemesterként. 1973-1980 között, az egyetem elvégzése után az olaszliszkai TSZ-ben dolgozott szőlőtermesztési ágazatvezetőként.1980-tól
Monyók József
Monyók József A Monyók Pincészet a régi Tokaj-hegyaljai hagyományokon alapulva alakult meg 1972-ben. A családi birtok jelenleg 10 hektár szőlőterülettel rendelkezik –melyet szeretnénk egy 25-30 hektárig felfejleszteni lehetőleg a mádi határban – a régi írások szerint
Árvay Angelika
Árvay Angelika A családjának mindig is volt kis darabnyi szőlője (az első 450 tőkét nászajándékba kapták a szülei), így már gyerekként is sokat dolgozott a területeken. Nem volt könnyű munka, így eleinte nem tiltakozott, amikor édesapja igyekezett más pályára irányítani,
Bakonyi Antal
Bakonyi Antal A borvidék számos nagy borászatánál dolgozott már. Jelenleg a Csányi Pincészet főborásza, termelési igazgatója.