Dugózás és dekantálás

 

dekantálásA dugó már sok élvezetesnek ígérkező bort tett tönkre. A dugóhúzásnak immár számos módja van - lehet húzni, emelni, csavarni, mindezt légnyomással vagy automata dugófúróval. A legegyszerűbb és legbiztosabb módszer még mindig a régi jó dugóhúzó. Mindössze arra kell ügyelni, hogy a dugóhúzó ne olyan  legyen, mint egy fúró, hanem inkább mint egy orsó, amelynek tekervényei között kényelmesen elfér egy gyufaszál. Fontos az is, hogy éles legyen a hegye és az az orsó közvetlen folytatásaként hatoljon be a dugóba, ne térjen el középre. Csak ilyen eszközökkel lehet tisztán, szétmorzsolódás nélkül kihúzni a dugót. Ha mégis dugódarabkák kerülnének a borba, szűrjük át dekantálóüvegbe. Ezt akkor is tanácsos megtenni, ha a borban apró lebegő részecskék vagy üledék látható, ami zömmel az idősebb italokban fordulhat elő. Akkor is érdemes a bort dekantálni, ha borkő látható a palackban, hogy a parányi kristályok se zavarják az ital élvezetét.

 

A szakmában sincs teljes egyetértés abban a kérdésben, hogy a jobb levegőztetés érdekében dekantálni kell-e a bort. Az oxigén hatása döntően az ital korától és minőségétől függ. A fiatal, tanninban gazdag vörösborokat azért szokás dekantálni, hogy a bor lélegezhessen, és az esetleges kellemetlen mellékízek eltűnhessenek. Az érettebb és idősebb borok - legyen az fehér vagy vörös - többnyire csak a dekantálóüvegben bontják ki aromáikat, mégpedig lényegesen koncentráltabban, mintha azonnal, a palackból kerülnének a pohárba. Nincs egységes válasz arra a kérdésre, hogy melyik bort mennyi ideig kell nyitva állni hagyni. Az a legokosabb, ha dekantálás után többször megkóstoljuk a bort, hogy a folyamat - az ital kibontakozása - nyomon követhető legyen. Ha néhány perc múlva mégis elvesztené minden ízét, legalább a kóstolgatás során nyújtott valamit.

A bontott palack tartalmát három napon belül mindig el kell használni. A bontott palackokat, legyen az bor, pezsgő vagy egyéb, sose hagyjuk nyitva állni. Nemcsak azért, mert idővel az aromák elpárolognak, hanem azért sem, mert az ital idegen illatokat vehet át, amelyek akár élvezhetetlenné is tehetik. Arra az esetre, ha a palackot nem lehet az eredeti dugóval újra lezárni, számos megoldás kínálkozik. Bármilyen lezáró eszközt választunk is, ezek csak átmeneti megoldást nyújtanak, és nem teszik lehetővé a bor hosszabb ideig tartó tárolását.

Ki-kicsoda

Bodnár Sándor Dr.
Bodnár Sándor Dr. Teljes életre törekedett, amit igazol az, hogy 1972-ben az I. Borvilágversenyen (Budapest) bírálóként tevékenykedett, 1987-ben egyetemi doktori címet szerzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen. 1987-ben megszervezője volt a Tokaj Vinum Regum