Arany Sárfehér

Arany Sárfehér
Kiejtése: [-]
Származás:
Származása bizonytalan, de morfológiai tulajdonságai és ökológiai igényei alapján a balkáni változatalcsoportba sorolható.


Tőke:
Rendkívül bőtermő, erős növekedésű, de fagyérzékeny fajta. Károsodása esetén jól újul, sőt meglehetősen sok másodtermést is képez, ami a késői érés miatt inkább a hátrányára válik.


Fürt:
Nagy a fürtje és elfogadhatóan nagyok a bogyói.


Bor:
Régebben étkezési célra is felhasználták. A durva, magas savtartalom erősen korlátozza a csemegeszőlőként való felhasználását. Ezek a tulajdonságok borászati hasznosításának irányát is módosították. Ma tetemes mennyiséget használnak e fajtából pezsgő alapbornak.


Elterjedés:
Kizárólag Magyarországon, s azon belül jobbára a Kunsági borvidéken termesztik


Ki-kicsoda

Árvay Angelika
Árvay Angelika A családjának mindig is volt kis darabnyi szőlője (az első 450 tőkét nászajándékba kapták a szülei), így már gyerekként is sokat dolgozott a területeken. Nem volt könnyű munka, így eleinte nem tiltakozott, amikor édesapja igyekezett más pályára irányítani,
Bock József
Bock József A Pécsi Zippernovszki Károly gépipari technikumban tanulta ki a lakatos szakmát. 1992-ig a Villányi Mezőgépnél dolgozott művezető-gyártáselőkészítő munkakörben. 1958-ban édesapja visszavásárolta azt a szőlőterületet, amely már 1850-ben is a család