Ünnepeljük együtt a helyi gasztronómia sokszínűségét!
A Slow Food Central Budapest a Slow Food mozgalom legfontosabb napja, a Terra Madre nap alkalmából mindenkit Etyek–budai borok és helyi alapanyagokat felhasználó finomságok kóstolására invitál 2012. december 14-én.
A Terra Madre napon szerte a világban több, mint 1100 rendezvény hívja fel a figyelmet a helyi gasztronómiai kultúra sokszínűségére és fontosságára: Indonéziában a vadon termő ételeknek szerveznek fesztivált, Párizsban a metróban hoznak létre étkezdét, Budapesten pedig egy Etyek–budai borkóstolóra kerül sor.
"Tíz évvel a mozgalom megalapítása után döbbentek rá annak vezetői, hogy hiába főznek otthon, ha a globalizált élelmiszergyártás következtében Indiától hazánkon át Kanadáig mindenhol azonos alapanyagok állnak rendelkezésre.."
A Slow Food egy 1989-ben Olaszországban alapított mozgalom, amelynek napjainkban már több, mint 120 országban működnek csoportjai. A Slow Food kezdeményezés kezdeti céljára jól rávilágít az elnevezése: ez olyan elveket jelképez, amelyek ellentétesek a gyorséttermi szemléletmóddal – az otthon főzést, a helyi alapanyagok, a tradicionális receptek használatát.
Tíz évvel a mozgalom megalapítása után döbbentek rá annak vezetői, hogy hiába főznek otthon, ha a globalizált élelmiszergyártás következtében Indiától hazánkon át Kanadáig mindenhol azonos alapanyagok állnak rendelkezésre; félő ugyanis, hogy így elveszítjük gasztronómiánk és mezőgazdasági kultúránk sokszínűségét. Épp ezért az utóbbi tíz évben előtérbe került a biodiverzitás megőrzése az élelemül szolgáló állat- és növényfajták tekintetében, valamint az embereket tápláló természeti környezetet megóvó fenntartható gazdálkodásra történő figyelemfelhívás.
Az utóbbi néhány év fejleménye, ami októberben, a Torinóban megrendezett VI. Nemzetközi Slow Food konferencián is nagy hangsúlyt kapott, hogy az élelmiszert értékként felfogóknak nemcsak saját táplálásuk a feladatuk, hanem annak elősegítése is, hogy minden ember számára biztosítva legyen a jó minőségű, fenntartható módszerekkel előállított élelem, és mindezért a termelők méltányos árat kapjanak. Röviden összefoglalva: good, clean and fair, azaz jó, tiszta és méltányos élelmiszer-ellátás.
Az utóbbi néhány év fejleménye ezen túl egy újabb gondolat, amely az októberben Torinóban megrendezett VI. Nemzetközi Slow Food konferencián is nagy hangsúlyt kapott. Ennek lényege, hogy az élelmiszert értékként felfogó embereknek nem csak saját táplálása a feladata, hanem annak elősegítése is, hogy minden ember számára biztosítva legyen a jó minőségű, fenntartható módszerekkel előállított élelem, és mindezért a termelők méltányos árat kapjanak. Röviden összefoglalva: good, clean and fair, azaz jó, tiszta és méltányos élelmiszer ellátás.
Ezen elv gyakorlati megvalósítását szolgálja például a nemzetközi Slow Food szervezet által létrehozott 1000 afrikai kert, melynek célja, hogy az iskolaudvarokban működő kerteken keresztül a fiatalok újra megismerkedjenek a régiójukra jellemző, hagyományos növényfajták termesztésével, és felkeltsék érdeklődésüket a gazdálkodás iránt.
A másik, a témához szorosan kapcsolódó kampány 2012-ben az élelmiszer-hulladék ellen zajlott. A Slow Food Central Budapest is igyekezett sokat megtenni az év folyamán azért, hogy ez ellen fellépjenek. Ezért döntöttek úgy, hogy a Budapesten harmadik alkalommal megrendezett Terra Madre nap bevételeit, ezen elköteleződés jegyében az Élelmiszerbanknak ajánlják fel.
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület az elmúlt évben 6000 tonna élelmiszert juttatott el a rászorulóknak. Tevékenységüket így foglalják össze: „Önkéntesek segítségével összegyűjtjük a hipermarketekben, gyárakban és feldolgozóüzemekben fölöslegessé vált és megsemmisítés előtt álló élelmiszereket, majd adomány formájában eljuttatjuk a hozzáértő karitatív szervezetekhez és önkormányzati intézményekhez, akik ingyenesen szétosztják ezen a termékeket a rászoruló emberek között.”
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.