Egy év a helyi gasztronómia jegyében

2011-05-23 | Slow Food Central Budapest | Szerző: Tóth Adrienn | Fotó: Slow Food Central Budapest Convivium

Egy éves a Slow Food Central Budapest, a nemzetközi öko-gasztronómiai szervezet budapesti csoportja. Az öko-gasztronómiai megjelölés arra utal, hogy a kezdetben a gyorséttermek terjedésével szemben a főzést, az univerzális élelmiszerek helyett a helyi alapanyagok használatát pártoló mozgalom, mára külön figyelmet szentel a fenntartható mezőgazdaságnak, a biodiverzitás megőrzésének és a fejlődő országok támogatásának.

Egy év a helyi gasztronómia jegyében

Slow Food Central Budapest

A Slow Food szervezetének hazánkban négy aktívan működő csoportja, azaz conviviuma van: a kiskunsági, a pécsi, a tokaji és a budapesti. Az együttműködés módjainak folyamatos keresése mellett mindegyik közösség önálló munkát is végez, hiszen a Slow Food egyik alapelvét pont a helyi adottságok és hagyományok középpontba állítása jelenti.



A Slow Food Central Budapest convivium az elmúlt évben két módon törekedett a fővároshoz és annak környékéhez kötődő gasztronómiai lehetőségek tudatos felderítésére. Egyrészről igyekezett minél több termelőt személyesen felkeresni, hogy megismerje az egyes élelmiszereket, azok készítési módját és a minőségüket befolyásoló szempontokat. Másrészt havi rendszerességgel rendezvényeket szervezett, ahol a résztvevők megoszthatták egymással az otthoni főzéssel, a szezonalitással kapcsolatos tapasztalataikat vagy inspirációt nyerhettek mások ötleteiből.

A convivium nagyobb programjainak sorát egy decemberben zajló borvacsora nyitotta, ezzel egy olyan nemzetközi programsorozathoz kapcsolódott a budapesti csoport, amely Terra Madre nap elnevezés alatt több mint 100 országban zajlott. Az estre az Etyek-Budai borvidékről származó borokhoz olyan vacsorát állítottak össze, amelynek minden fogása a biatorbágyi Pozsa Panni sajtjaira épült.

Pár hónappal később Furmint Február vacsorát rendeztek, ahol a szezonális ételekhez különböző, de mind ebből a hungarikum szőlőfajtából készített borok társultak. A márciusi közös főzés kiindulópontját a Nagy Zsuzsa által vezetett etyeki Stelázsi termelői piac alapanyagai jelentették. Április végén pedig a szentendrei Skanzenbe vezetett a túra, ahol egy, a kiállítás részét képező konyhában zajlott a kenyérsütés.

A Central Budapest következő, nyitott programja egy piknik lesz június 26-án, amelyre mindenkit szeretettel várnak, aki osztozik a helyi alapanyagok, receptek, termelők iránti elkötelezettségükben, és szívesen venne részt a csoport munkájában és programjain. A Margit-szigeti Nagyréten a Central Budapest tagjai ott lesznek, és magukkal hozzák otthon készített finomságaikat, legyen szó ételekről vagy italokról.

Cimkék: Slow Food

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok