Sör tengervízzel
Újfajta italt jegyez egy spanyol sörüzem: a világon elsőként tengervíz hozzáadásával készítenek duplán fermentált sört.
Az új sör valójában két cég közös műve, "szülei" : a minőségi kézműves söröket főző játivai (Valencia autonóm közösség) La Socarrada és a Mediterránea Agua de Mar nevű vállalkozás.
"Az Er Boquerón aranysárga színű, opálos sör, mint általában a szűretlen fajták. A tengervíz hozzáadása ad neki bizonyos sótartalmat, de ez nem jelent sós ízt, inkább egy leheletnyit a jódosságát hangsúlyozza, ami egyedivé, semmi máshoz nem hasonlíthatóvá ."
Mindkettő meglehetősen fiatal, az előbbi 2010 óta van jelen a spanyol sörpiacon, míg az utóbbit 2011-ben alapították, de csak néhány hónapja kezdte el forgalmazni az emberi fogyasztásra alkalmas, és különösen főzéshez ajánlott palackozott/dobozolt tengervizet, mely az elkészült ételt gazdagítja ásványi anyagokban. A forgalmazó szerint, valójában semmi újat nem találtak fel, csak visszatérnek ahhoz a módszerhez, amelyet a földközi-tengeri halászemberek régóta alkalmaznak, például tengeri kagyló és halfélék főzésénél.
Az Er Boquerón márkanévre keresztelt sörújdonság az 1516-os bajor sörtisztasági törvény előírásait követve szűrés és pasztörizálás nélkül készül. Az ipari gyártású sörrel ellentétben a kézműves sör kettős fermentációjú – hét napig a fermentálóban, utána pedig tíz napig 21 Celsius-fokon hagyják erjedni az üvegben - ami a szénsavat természetessé teszi benne és finoman könnyed buborékokat hoz létre. A sörhöz felhasznált palackozott tengervíz a Földközi-tenger legtisztább és legjobb flórával rendelkező vizeiből származik. A folyamatos vegyelemzés és szűrés útján a víz minősége és tisztasága teljesen garantált.
Az Er Boquerón aranysárga színű, opálos sör, mint általában a szűretlen fajták. A tengervíz hozzáadása ad neki bizonyos sótartalmat, de ez nem jelent sós ízt, inkább egy leheletnyit a jódosságát hangsúlyozza, ami egyedivé, semmi máshoz nem hasonlíthatóvá teszi. A komló átlagos intenzitása sem keseríti túl. Könnyed ital, a javasolt fogyasztási hőmérséklete 5-7 Celsius-fok közötti van. 3,3 dl-es palackjának címkéje is természetesen egyedi, meghatározó a tengerkék alapszín, és egy apró tengeri hal - a sör nevét is adó boquerón, avagy ajóka - jelzi a különleges mediterrán jelleget.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.