Fogyatékkal élők gyakoroltak a Szamos cukrászdában
Március 19-én a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program keretében egy hallássérült lánynak és egy látássérült hölgynek nyílt lehetősége, hogy a Váci utcai Szamos Gourmet Házban tegyék próbára tehetségüket a kiválasztott szakmában.
A Neked Munka, nekem Álom egy országos kezdeményezés Magyarországon, amely lehetőséget ad fogyatékos emberek és munkáltatók kötetlen találkozására egy nyílt nap keretében. A programot a Salva Vita Alapítvány koordinálja, és 2018-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatja.
A program célja nem a munkaközvetítés, hanem annak szemléltetése, hogy fogyatékkal is van mód teljes életre és valódi, értékteremtő munkavégzésre. A Neked Munka, nekem Álom arra hívja fel a figyelmet, hogy csupán apróbb szervezési változtatással, biztonsági megoldások bevezetésével, kölcsönös odafigyeléssel zökkenőmentesen bevezethetők a munka világába a fogyatékkal élő emberek.
A fogyatékosságot övező félelmek és bizonytalanságok legsikeresebben személyes találkozással változtathatók meg, ezért a Szamos is csatlakozott az országszerte több helyszínen megtartott nyílt nap programjához. Ennek keretében a Váci utcai Szamos Gourmet ház csokoládémestere, Haraszti Andor fogadta Giczy Klárát, aki hallássérült, de jeltolmács segítségével kiválóan elsajátította Andor instrukcióit a csokoládé temperálásról, a marcipános sütemények előkészítéséről és díszítéséről. A Gourmet-házban nem csak értékesítés folyik, hanem sok terméket ott a helyszínen is készítenek el. A hallássérült Klára minden vágya volt, hogy megnézhessen egy cukrász üzemet, mert maga is nagyon szeret otthon süteményeket készíteni, sütni-főzni, és titkon reméli, hogy fogyatékossága nem akadályozza abban, hogy egyszer ezen a területen helyezkedjen el.
Ezután a közös élményeikről és az elvégzett munkafolyamatokról Németh Orsolya, egy látássérült résztvevő interjúvolta meg őket, a Magyar Televízió Esély című műsorához. Orsolya mindig is ki akarta próbálni magát a riporteri szerepben, adódott a lehetőség, hogy az Esély az ő segítségével tudósítson a Szamos Gourmet-házból.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.