„Édes kultúra” a Kossuth téren

2017-06-16 | Hírszerkesztő

Egyéves lett a budapesti Kossuth téren nyílt Szamos kávéház, amelynek emeletén csokoládé múzeum is működik. Az évfordulóhoz kapcsolódva újított a cég: válaszolva a látogatói igényekre, interaktív tárlatvezetéssel bővítették a szolgáltatások körét.

„Édes kultúra” a Kossuth téren

Egyedülálló gyűjteménnyel várja látogatóit a Kossuth téren az a kiállítás, amelynek szinte minden darabja a csokoládé történetiségének egy-egy állomását idézi meg. A mintegy 4500 kiállítási tárgy több mint 30 éven át gyűlt össze a Szamos család gyűjtőszenvedélyének köszönhetően. A dobozok, porcelánkészletek, csokoládé öntőformák és egyéb, e területet bemutató különleges tárgyakat S. Nagy Anikó muzeológus rendezte tematikusan kronológiába. Ennek köszönhetően nem csak időutazást tehet a látogató az édes világ tárgyai között, de megismerheti azt a fejlődéstörténetet is, amelynek végeredménye a táblás csokoládé.

 



"Boldog vagyok, hogy a kiállítás révén egyben a magyar kultúrát is támogathatom, különös tekintettel arra, hogy egy hagyományos márkának ez szinte kötelessége.” – nyilatkozott a Csokoládémúzeumról a tulajdonos Szamos Gabriella.

Igazi újdonság az a tárlatvezetés, amely a csokoládétörténelem egyes állomásait interaktív módon mutatja be. Ennek keretében az érdeklődők igazi kakaóbabot, ét-, tej- és fehér csokoládét kóstolhatnak. Megismerhetik, hogy milyen a marcipán csokoládéval mártva, majd egy ismeretterjesztő rövidfilm kalauzol el mindenkit az egyenlítő környéki kakaóültetvényektől a belga feldolgozóüzemekig, az igazi csokoládégyártásig. A csokoládétúra elmaradhatatlan állomása az 1940-es éveket megidéző édességbolt, ahol pralinékóstoló várja a vendégeket. Az egyórás időutazás leglátványosabb része minden bizonn yal a korabeli gépekkel berendezett csokoládéműhely, ahol csokoládémester önti a táblás édességet. Itt a túra résztvevői saját ízlésük szerint díszíthetik csokoládéjukat mogyoróval, dióval, aszalt szilvával, vaníliás cukorral, fahéjjal, liofilizált málnával vagy más különleges fűszerrel. Amint a friss csokoládé kikerül a dermesztőből, gondos csomagolást kap, így viheti minden látogató magával a saját kezűleg díszített édességet.

Sehol máshol nem látható különlegességei a kiállításnak azok az alkotások, amelyek a Szamos marcipánműhelyében készültek: a 78 kg marcipánból formázott Szép csokoládéslány életnagyságú szobra, amelynek elkészítését Jean-Étienne Liotard festőművész a drezdai Zwingerben látható alkotása ihletett, valamint a 36 kg marcipánból készült Parlament, amely az eredeti méretarányos, kicsinyített mása, és az ugyancsak marcipánból készült koronázási ékszerek másolata.

A csokoládétúra a hét három napján hétfőn, csütörtökön és szombaton délután 3-tól várja az érdeklődőket, ám a részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges a www.szamos.hu honlapon. Felnőttek 3500 forintért, gyermekek és nyugdíjasok 2990 forintért vehetnek részt a tárlatvezetést is tartalmazó programon. Akik nem a vezetett túrát választják és a csokoládékóstolásról is lemondanak, azok sétálójeggyel maguk is meglátogathatják a gyűjteményt.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok