Debreczeni ZAMAT Pálinka és Pároskolbász Fesztivál

2011-10-13 | HAON

Október 14-én debütál a város gasztronómiai hagyományait felelevenítő Debreczeni Zamat Pálinka és Pároskolbász Fesztivál. Egyedülálló helyszínen, a Debreceni Egyetem főépülete előtt, a gyönyörű nagyerdei környezetben megvalósuló rendezvény során az ország legjobb pálinkái és Debrecen legismertebb éttermei várják a látogatókat, sok-sok kulturális programmal.

Debreczeni ZAMAT Pálinka és Pároskolbász Fesztivál

"Manapság már sokféle debreceni kapható, a szakemberek szerint még mindig a helyben készített az igazi."

Pálinka

„Pálinkának csak az a gyümölcspárlat nevezhető, amelyet Magyarországon termett nemes és vadgyümölcsből, szőlő törkölyből, illetve aszú szőlő törkölyből készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték. A pálinka társadalmunk egyik legősibb itala, amit a világ minden táján fogyasztanak. Az európai uniós jogszabályoknak megfelelően a “pálinka” szót csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja. A legzamatosabb pálinka félék Magyarországon találhatók, ahol a gyümölcsből készült pálinkák zamata egyedülálló az egész világon.”



Debreceni páros

„A debreceni páros kolbász füstölt–főtt jellegzetesen helyi eredetű csemege, 1930-ban országos versenyeken aranyéremmel tüntették ki, azóta pedig már fogalom szerte a világon. A 12 cm hosszúságú és 30-34 mm vastagságú párokat kézzel alakítják ki, enyhén füstölik, majd főzik. Bár manapság már sokféle debreceni kapható, a szakemberek szerint még mindig a helyben készített az igazi: nem puha, nem kemény, kellemesen lédús, paprikával és fokhagymával ízesített, nem száraz, nem zsíros.”

A vendégek átélhetik az alföldi vásárok múlt századbeli hangulatát, megkóstolhatják milyen az eredeti debreceni páros kolbász, valamint az ízben és harmóniában hozzá illő pálinka.

A Zamat Fesztiválon több mint ötven program, húsz pálinkaház, és tíz étterem szerepel a kínálatban. A gasztronómiai élvezetek mellett főszerepet kapnak az előadóművészek, kézművesek, és hagyományőrzők, akik mind-mind a jó hangulatról és a felhőtlen szórakozásról gondoskodnak. Minden nap változatos és közönségvonzó programok várják a vendégeket. Ismert séfek és gasztro bloggerek vezetésével versenyeket rendeznek, bemutatókat tartanak a kolbásztöltéstől az íz felismerésig, ezen kívül megismerkedhetnek az érdeklődők a Debreceni Egyetem élelmiszer tudományi kutatásaival is.

Minőségi programok

Esténként népszerű dumaszínházasok nevettetnek- Kiss Ádám, Mogács Dániel, Kormos Anett,- valamint a világzene, és a minőségi pop területéről látható előadók lépnek színpadra – Budapest Bár, Magna Cum Laude, Parno Graszt, Mystery Gang, Cimbaliband. Éjjelente pedig hagyományos éttermi zenészek szórakoztatnak: harmonikások, vonósok, fúvósok, cigányzenekarok.

Helyben vagyunk

A helyszín Debrecen legszebb tere az Egyetem Tér. A város kiemelt kulturális és társadalmi színtere – infrastruktúrája egyedülálló, megközelíthetősége kiváló. Tőszomszédságában található Debrecen tüdeje, a patinás kirándulóhelyként is ismert Nagyerdő. A tér egyben a közel harmincezer hallgatót kiszolgáló Debreceni Egyetem kapuja.

Program:

október 14. (péntek)
12:00 Jó ebédhez szól a nóta
14:00 Zamat-kvíz
16.00 Matinékoncert: Chico Manada
18:00 Dumaszínház: Mogács Dániel,Tóth Edu
19:00 Cimbaliband
20.30 Magna Cum Laude
22:00 Asztali zenészek

október 15. (szombat)
12.00 Jó ebédhez szól a nóta
14.00 Zamat-kvíz
16.00 Matinékoncert: Dr. Valter Akusztik
18.00 Dumaszínház: Kiss Ádám, Kormos Anett
19.00 Parno Graszt
20.30 Mystery Gang
22.00 Asztali zenészek

október 16. (vasárnap)
12.00 Jó ebédhez szól a nóta
14.00 Zamat-kvíz
16.00 Matinékoncert: Dorkazene
18.00 Dumaszínház: Badár Sándor, Zsók Levente
19.00 Kishúg (Szalóki Ági – Borlai Gergő)
20.30 Budapest Bár
22.00 Asztali zenészek
22.00-tól asztali zenészek! Egész napos családi programok, állatsimogató, ügyességi játékok, népzene, magyar nóta, gasztroshow és színvonalas kirakodóvásár!

Pálinkaházak:
Agárdi | Árpád Pálinka | Békési | Brill | Csalló | Gyulai Pálinka | Kecskeméti/Pajor | Márton és lányai | Pannonhalmi | Panyolai | Prekop | Rézangyal | Savanya | Szicsek | Tarpa | Tuzséri | Zwack

Éttermek:
Barabás Étterem/Belga/Régiposta | Calico | Krúdy | Mester8 | Paripa Csárda | Pálma/Régi Vigadó | Platán | Melange

Jegyárak:
Nyitástól 17:00 óráig: ingyenes.
17:00 órától: bérlet (3 nap) 3300 Ft/fő, napijegy 1200 Ft/fő

További információk: www.zamatfesztival.hu

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok