Borainkra figyelt Szerbia

A már hagyományosnak mondható áruházi akció mellett idén külön hangsúly került a magyar borok promóciójára: 2012 májusában Szerbiában három város is otthont adott a magyar bort népszerűsítő rendezvényeknek.

A első „magyar bornapok” Újvidék, Belgrád és Szabadka – minőségi borkínálatukról is ismert – nívós helyszínein zajlottak. A május 11. és 25. között megvalósított programsorozat a „Csárdás bújt a lábunkba” elnevezést kapta.

 

Borainkra figyelt Szerbia

A május 11. és 25. között megvalósított programsorozat a „Csárdás bújt a lábunkba” elnevezést kapta.

"Összességében elmondható, hogy az Észak-Vajdaságban a magyar borok jó hírnek örvendenek és az emberek szívesen fogyasztják azokat.."

A bornapok ideje alatt a vendégek a magyaros ételek mellé kizárólag magyar borokat választhattak, minden helyszínen az esti órákban magyar borász tartott előadást és borbemutatót, illetve a vendégek szórakoztatásáról magyar élőzenével gondoskodtak a szervezők.



Az Újvidéki Salaš 137 vendéglőben rendezett promóció nyitórendezvénye egy magyar gasztronómiai különlegességeket felsoroltató borkóstoló volt. A szervezők a vendégeket 3 csoportba sorolták: az első csoportba a HORECA szegmens képviselői kerültek, a második csoportban a protokoll vendégek mellett helyet foglalt a Vajdasági Vendéglátóipari Szövetség elnöke is. A harmadik csoportba a kizárólag a borkereskedelemmel foglalkozó szakemberek kerültek. A vendégek a kóstolt borokat 1-től 10-ig pontozhatták. A magyarországi borászok közül a Frittmann, a Polgár, a Bodri, a Taschner, a Weninger, a Pannon Tokaj, a Koch és a Koch-Vinart pincészetek képviselői voltak jelen. A borok jellemzően magas pontszámokat (átlagosan 7,8 pontot) kaptak. Az értő közönség a legmagasabbra a Weininger Borászat Sopron cuvée-jét, valamint Syrah-ját értékelte, de kiemelkedően szerepelt a Bodri Pincészet Optimus cuvée-je és a Koch Pincészet Snow wine elnevezésű fehér édes desszertbora is. A fenti borok a testes, tanninos minőségi olasz vörösborok jelentette erős konkurenciával szemben tehát versenyképesnek bizonyultak a szerbiai piacon.

Hasonló sikernek bizonyult a promóció belgrádi állomása: Az esemény megnyitóján a szegedi Halászcsárda főszakácsa, Frank Sándor magyar ételkülönlegességeit kóstolhatták a vendégek a magyar borokkal együtt, melyek a Koch, a Frittmann, a Polgár, a Bodri , a Pannon Tokaj és a Törley pincékből érkeztek. Az eseménysorozatot jelentős médiavisszhang kísérte és egész Belgrád területére kiterjedő óriásplakát-kampány előzte meg. Az értékesítési adatok alapján a Pannon Tokaj, a Frittman testvérek, valamint a Koch Borászat borai emelkedtek ki a teljes kínálatból.

A rendezvénysorozat záróeseményét május 25-én tartották a szabadkai Galéria Hotelben. A rendezvényre meghívott vendégek között voltak a fontosabb régióbeli éttermek és klubok tulajdonosai, és a Hotel Galéria vezetősége is. Az est egyik legnagyobb eredménye a jelentős főleg helyi médiában megjelent ismertetőkön túl az, hogy a hotel gyakorlatilag a teljes estére készített borkínálatot felvette a saját borlapjára.

Összességében elmondható, hogy az Észak-Vajdaságban – más csak a magyar határ közelsége miatt is – a magyar borok jó hírnek örvendenek és az emberek szívesen fogyasztják azokat. A interaktív piacfelmérésnek is beillő belgrádi rendezvény egyik első eredménye pedig az, hogy a Pannon Tokaj és a Frittmann pincék borai máris felkerültek a belgrádi Kovacs étterem borkínálatába.

A jelenlegi borfogyasztási trendek megfelelő kihasználása a balkáni régióban létkérdés a magyar bor jövőjére nézve. Méretéből adódóan a szomszédos országok közül Szerbia válhat a magyar borok egyik jelentősebb felvevő piacává. A szerb piacon ezekben az években alakul ki a borfogyasztás kultúrája, ezért nagyon fontos, hogy a a fogyasztási expanzió éveiben magyar borok is jelen legyenek és divatba jöjjenek éppúgy,ahogyan néhány évvel ezelőtt az újvilági borok divatba jöttek az egész régióban. Az ezekben az években megalapozott pozíciók évtizedekre meghatározhatják a magyar borok eladásait a térségben.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok