ARANY SHAKER ÉS PLATINA VILLA A MAGYAR SOMMELIERNEK

Kottra Éva, az Olaszországban működő neves sommelier - borszakértő, barmaid és gasztronómiai újságíró, valamint wine writer, aki a rejtett gasztronómiai és önológiai kincsek felkutatásáról és annak ismertetéséről közismert, nemrégiben az olasz konyha legtehetségesebb mestereivel versenyzett egy élen a „FORCHETTA DI PLATINO” díjért.

A csinos sommelier kisasszony a „SHAKER D’ORO 2011 Barman.pro” versenyen készített kávékoktéljáért elnyert „Arany Shaker” után, ahol a nemzetközi mixability világbajnokaival együtt lépett ringbe, most a „Platina Villa” díjat is haza vitte, hogy az elnyert díjainak tárába helyezze.

ARANY SHAKER ÉS PLATINA VILLA A MAGYAR SOMMELIERNEK

Kottra Éva sommelier

"Kottra Éva kreációja, annak ízekben való gazdagsága és harmóniája, valamint prezentációja is rendkívül elragadónak bizonyult.."

Kreációja nem csak a húsz főből álló zsűri tagjait kápráztatta el, hanem kollégáinak őszinte elismerését is egyértelműen bekebelezte a TECH&FOOD szakmai kiállításon megrendezett „FORCHETTA DI PLATINO”, azaz a „Platina Villa” díjért küzdő döntőn belül.
 



A versenyzőknek átlátszó kristálykehelyben gusztusosan elhelyezett előételt, első, vagy másodfogásokat kellett bemutatniuk, s egyben, a hozzá legjobban illő borral való kombináció is fontos szerepet játszott a pontozásban. A szakértő zsűri tagjai között neves gasztronómusok, sommelier nagymesterek, szakmabeli újságírók, önológusok és az olasz televízió sztárszakácsai foglaltak helyet. Szigorú arcvonásukat elismerő mosoly váltotta fel, amikor a csinos sommelier nemzeteket összekötő remekműjével kedveskedett.

Kottra Éva kreációja, annak ízekben való gazdagsága és harmóniája, valamint prezentációja is rendkívül elragadónak bizonyult. Az olasz chefek körében versengő magyar hölgy a „MITTEL PALACSINTA” nevű készítményét a Habsburg Birodalom emlékének dedikálta, mely egykor összekötötte fél Európát, így a Magyart az Olasz néppel is.

A batyuként megkötött lepény, többek között, egy különleges fajta pármai DOP parmezánnal, a Marche tartományból származó hidegen sajtolt finom extra szűz olivaolajjal és a tört fehérborssal gazdagított palacsintatésztából állt, melynek kompleksz töltelékének receptúrája a következő: natúr szardíniai juhtúró és alpoki tehéntúró, erdei vargányagomba, Szlovákiából származó diólikőr, tört fehérbors és selymessé reszelt szerecsendió, apróra vágott illatos metélőhagyma, friss tejszín és egy kevés reszelt Parmigiano delle Vacche Rosse, mely a világ legiobb minőségű parmezánja. Emellett egy híres-neves magyar sajtból, a Bakonyi Trappistából kisütött ízletesen ropogós kosárka is szerepelt, melybe Éva egy csokor díszletnek is tökéletesen beillő csiperkegombát varázsolt, melyet a világon egyedülálló, serrungarinai olivalikőrrel, a római birodalomból származó recept alapján gyártott „Liquor d’Ulivi”-vel párolt meg. E különleges likőr Dante Isteni Színjátékában is szót érdemelt. A bor-étel házasításhoz a csinos sommelier egy fantasztikus Friuli-Venezia-Giulia régióból származó Chardonnayt párosított, amely egyben felfrissítette és kiegyenlítette a véget nem érő aromás ízvilágot.

Az Olaszországban Eva-ként ismert Kottra Éva, számos írásai között, a magyar konyha és önológia gyöngyszemei is gyakran szerepelnek. Külföldön megjelenő szakmai írásainak köszönhetően az olvasó olyan virtuális utazásokban vesz részt, melyek egyenesen a magyarok szívéhez, kultúrájához és gyökereihez vezetik a fiatal sommelier rajongóit.

Cimkék: sommelier

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok