A 20. Piknik tényleg nagy szám volt!
20 Piknik az elég nagy szám, megújult a Gasztrosétány! – Ez volt az Őszi Etyeki Piknik szlogenje, amely valóban már a 20. volt a sorban. A jubileumi alkalomra pedig szépen felújított környezetben készültek a helyiek, akik egész hétvégén nemes italokkal, ízes gasztronómiával, kézműves kiállítással és vendégborászokkal, sajttal, sonkával, süteményekkel, nyárson forgó malaccal várták a látogatókat. Fellépett többek között a Pátkai Rozina Trió, a Cimbaliband és az Újbudai Babszem Táncegyüttes is!
A jubileumi alkalomra valóban díszbe öltözött az etyeki Gasztrosétány, teljesen megújították az újhegyi pincesort: szilárd útburkolat készült, szépen lekövezett felületen lehetett korzózni, eltűntek a légvezetékek és beton villanyoszlopok, helyettük elegáns kandeláberek világítanak mostantól, többféle térbútor, stílusos hulladéktárolók és padok varázsolják praktikussá és széppé a környezetet.
A helyszín tehát nagyszerűen felkészült a vendégvárásra, de a helyi pincék és kézműves vállalkozók sem maradtak ezzel adósak. Egész hétvégén a vendégborászaik (Áts Károly, Balla Géza, Dúzsi Tamás, a Laposa Borbirtok vagy például a Szatmári Pince) társaságában mutatták be és kóstoltatták ízletes nedűiket és ételeiket: : bort, sajtot, sonkát, párlatot, süteményt és még számos rendkívüli finomságot. Érlelt sonkák, kakashere pörkölt, libatepertő és csalánleves, házi sütemények, különleges szörpök és lekvárok, kézműves csokoládé, nyárson forgó malac és lazacburger – ez csak néhány példa az ínyencségek sorára, amit a Piknik látogatói megkóstolhattak.
Több helyen kicsit be is kapcsolódhattunk a helyiek életébe, hiszen az érdeklődők az Etyeki Sajtútállomáson a sajt- és túrókülönlegességek mellet olyan vajat is köpülhettek hagyományos eszközökkel, és megtekinthették a sajtkészítés folyamatát, a Dvorák Parasztudvarban pedig birkát, kecskét, disznót, tyúkot, libát, kacsát és a kicsinyeiket lehetett látni és meg is lehetett simogatni őket.
A zenéről és a táncról többek között az Újbudai Babszem Táncegyüttes, a Pátkai Rozina Trió és a Cimbaliband gondoskodott, de szinte minden présház környékén szólt élő zene, minden pincészet igyekezett valamilyen muzsikáról vagy egyéb programról is gondoskodni. Szerencsére az őszi és a téli időszakban sem kell lemondanunk a Gasztrosétány programjairól, hiszen hamarosan élményt szüretelnek, libát futatnak és az adventi időszakban karácsonyt várnak majd itt az alábbi időpontokban:
Élményszüret a Gasztrosétányon - 2017. október 21-22.
Libadalom a Gasztrosétányon - 2017. november 11.
Advent a Gasztrosétányon - 2017. december 2.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.