VÖRÖSBOR-POR JOGHURTBA, CSOKOLÁDÉBA, KRÉMBE

2009-10-02 | medipress.hu
A vörösbor-készítés melléktermékeiből német és spanyol kutatók olyan port állítottak elő, amelyet joghurtoktól a csokoládékon és krémeken át az arcmaszkokig szinte bármibe bele lehet keverni.

Az ötlet egy pohár bor mellett született meg Bernd Diehl, német vegyipari cég tulajdonosa fejében: a borkészítés melléktermékeiből olyan anyagot lehetne előállítani, amely sokat megőriz a bor természetes, egészséges összetevőiből: fehérjéket, B-vitaminokat, ásványi anyagokat és a polifenolokat, amelyek feltevések szerint a szív- és érrendszeri betegségek, gyulladások és a trombózis megelőzésében játszanak szerepet.
VÖRÖSBOR-POR JOGHURTBA, CSOKOLÁDÉBA, KRÉMBE

"Nem akartuk kivonni ezeket az alkotókat a borból, hogy aztán tablettát gyártsunk belőle. Mint ahogy az omega-3 zsírsavak esetében is jobb, ha halat eszünk táplálék-kiegészítők helyett, a vörösbor összetevőit is inkább hozzáadtuk bizonyos termékekhez, így meg is őriztünk valamennyit a bor ízéből és színéből" – magyarázta Gabriele Randel, a fejlesztési projekt vezetője.

A korábbi szárítási eljárások révén a tápanyagok egy része elveszett, vagy mesterséges állományjavító és tartósítószereket kellett hozzáadni ahhoz, hogy megfelelően kezelhető port kapjanak., ezért kidolgoztak egy új, kíméletes eljárást.

Miután elkészült a por, megkeresték, melyek lennének a legízletesebb kombinációk és a legjobb felhasználási módok kozmetikumokban.

"Bizonyos termékekbe keverve túlságosan savas hatású volt a por, ami nem kellemes. Más esetekben azonban a szőlő gyümölcsös íze és a savas hatás üdítően hat" – mondta Randel, akinek kedvencei egyébként a joghurtitalok, fagylaltok, sütemények, torták és csokoládék.

A port tartalmazó krémek hatékonyabbak voltak, mint az egyéb piros és lila szemfestékek, és a por egyes tulajdonságai előnyösek van a bőr számára, többek között ránctalanító hatású.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok