VINITALY SZÁMOKBAN
A 46. alkalommal megrendezett veronai Vinitalyn idén is több, mint 140.000 látogató vett részt. Nemzetközi nagykereskedők, szakírók, újságírók, sommeleirek és chefek, kiegészülve az enoturistáknak nevezett borkedvelők táborával négy nap alatt járhatták be a 95.000 négyzetméteren elterülő 12 hatalmas pavilont, melyekben 24 országból érkező, 4.321 kiállító várta az öt kontinens, több mint 120 országából ellátogatott borkedvelőit.
A látogatók nagy része az európai kontinensről érkezett, míg a második helyen az USA szerepelt. A regisztrált ázsiai, valamint az afrikai látogatók száma is egyre nagyobb százalékokat érnek el.
"A „Tasting ex...press” kóstolósorozaton belül idén végre Magyarország is bemutatkozott a csodálatos furmint szőlőjének végtelen potenciájával.."
Európát nézve, a németek még mindig verhetetlenek, utánuk az angolok, majd a belgák, az osztrákok és a dánok szerepelnek. A magyar látogatók majd két százalékos – növekedő - arányban járultak az idei számvetéshez.
Sajtótájékoztatók, konferenciák, workshopok, degusztációk, egyedi vertikális kóstolók, különféle borversenyek, extra szűz olívaolaj és tradicionális gasztronómiai termékek bemutatója és kiállítása, pezsgő, töményital, sőt még sörstandoknál megszervezett kóstolási és vásárlási lehetőségek is akadtak. A rosé borok is nagy sikerre tettek szert, s Éva a nemzetközi borvásárokkal kapcsolatban azt is fontos megjegyzésnek tarja, hogy a Vinitalyn minden egyes kiállítóra 33 reális, a jövőben is fenntartható kontaktus létesítésére esik sor, a 11-15 ellenében más neves konkurens vásárokhoz képest.
Idén először ViViT címmel rendeztek natúr termékbemutatót, ahol a szigorúan certifikált bioművelésből származó borok és biodinamikus módszerek alapján nevelt tőkékről származó szőlők bora a „vino bilogico” volt a főszereplő, ezen 128 kiállító vett részt. Az angol, francia, olasz, osztrák, svájci és szlovén gyártók a Palaexpo első emeletén kóstoltatták biotermékeiket a nemzetközi egészséges táplálkozást előnybe részesítő vásárlók között.
A „Tasting ex...press” kóstolósorozaton belül idén végre Magyarország is bemutatkozott a csodálatos furmint szőlőjének végtelen potenciájával. Az olaszok, de általában minden külföldi borkedvelő szótárában, a furmint szőlő a tokaji aszús borokkal rokon. A tokaji puttonyos borok híre oly nagyon elterjedt és felkapott a határon túl, hogy egyenlőre kevesen vesznek tudomást a mennyei ízvilággal felszerelt „Hegyaljai” száraz fajtákról, de a jól irányított nemzetközi marketing és a külföldön megrendezett kóstolók végtelen sorozata biztosan hamar a világ legjobb borai közé emeli az érdemes magyar autokton fajtát száraz formájában is, melyet a Vinitaly alkalmával Romsics László mutatott be a Palaexpo Orchidea szalonjában.
Kottra Éva, a magyar-olasz kapcsolatok ápolója és fejlesztője a Le Marche tartományon belül Alberto Mazzoni és Giancarlo Garofoli által vezetett Istituto Marchigiano di Tutela Vini hatalmas standjában fogadta a magyar, szlovák és cseh borkereskedőket, újságírókat, sommeliereket és a borkedvelő csoportokat, de még a kíváncsiskodó bortermelőket is. A 7-es pavilon közepén felállított emeletes stand magaslatán Éva 260 fajta bor közül válogatott, hogy vendégeit elkápráztassa, s ebédidőben híres pecorino sajtokat, Ciauscolo, Salame di Fabriano és Prosiutto di Carpegna fevágottakat, a torkos Olive all’Ascolana töltött, majd rántott óriási olívabogyókat is kóstoltatott a szlovákiai magyar sommelier. A Marche Live teraszán több mint 1.400 üveget nyitottak az expert sommeleirek a körülbelül 8.000 szakmabeli látogatónak.
Éva, avagy Eva Kottrova, ahogy Olaszországban ismeretes, már most meghívja a magyar borkedvelőket május kilenc és tizenegyedike között Marche tartomány Sirolo-Portonovo nevű csodaszép partira, ahol az IMT által 13-ik alkalommal megrendezett ”Vini da Pesce”, azaz halborverseny, idén először nemzetközi borokkal is várja Dionüszosz kedvenc italának szerelmeseit.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.