VinAgora 2010 A DÍJAK TÜKRÉBEN

Sűrűre sikeredett ez az idei év. Borverseny borversenyt ér, fesztivál fesztivált. Mondogatom is magamban, ideje megnézni közelebbről ezt a klónozás dolgot. Mármint, hogy mindenhová odaérjek és ott tudjak lenni. A sietésnek azonban ára is van, pont most hozott a postás egy gyorshajtás értesítőt, legnagyobb bánatomra.

Félre téve a - keserű - tréfát, idén abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy a Bormustrát követően a VinAgora idei zsűrizésébe is betekintést nyerhessek, méghozzá belülről, a média zsűri kötelékéből.

A 2010-es verseny Visegrádon zajlott, ami szerintem legalább olyan pompázatos aláfestést ad egy ilyen megmérettetésnek, mint a Bormustrának Pannonhalma. De most maradjunk csak a VinAgora idei eredményeinél.
VinAgora 2010 A DÍJAK TÜKRÉBEN

Thermal Hotel Visegrád, gyönyörű idő, csodás borok. Mindez a szakmaiság legmagasabb porondjára emelve. A média zsűrizés vasárnap zajlott, így még betekintést nyerhettünk a nemzetközi zsűri utolsó bírálatába is, a Champion díjak kiválasztásába. Bekukucskáltunk és néhány fotót is készíthettünk. Egy kicsit úgy éreztem magam, mintha lehetőséget kaptam volna Picassotól a Guernica készítésébe való betekintésre, vagy Gaudi Sagrada Família vázlatainak átlapozására.

Ránk, média zsűrire különösen nehéz feladat várt ezt követően. Egy bemelegítő minta után három kategóriában kellett kiválasztanunk a nekünk leginkább tetsző közönségdíjas borokat. Minden kategóriában 3-3 bort kóstoltunk és értékeltünk, a zsűri által már aranyérmesnek kiválasztott nedűk közül. Mondanom sem kell, hogy nem a tíz minta megkóstolása a komoly feladat, hanem azon borok kiválasztása, melyek szerintünk leginkább a fogyasztóhoz szólnak. Aranyérmes borokról lévén szó, itt nagy csalódás nem érhette az embert. Száraz fehér borok kategóriájában aránylag könnyen közös nevezőre jutott a társaság, így a Nyakas Pince Budai Chardonnay-je vitte el a pálmát.

A száraz vörös borok között már megoszlott a zsűri véleménye. Az első minta határozott villányi jegyeket tükrözött, a második kissé lilás árnyalatú, harmónikus savakkal és aromákkal megáldott, míg a harmadik egy könnyedebb zamatos bor volt. Hosszas utánkóstolást és eszmefuttatást követően szavaztuk meg a legjobbnak a másodikat, Dúszi Tamás Görögszó Szekszárdi Cuvéejét.

Az édes borokkal különösen nagy bajban voltunk. Mind a három tétel csodálatos volt. Az első és második tétel 2006-os, míg a harmadik 2000-es volt. Komoly korkülömbség ez ebben a kategóriában. Színükben és zamatukban is egyaránt pompás borokról van szó. Az első tételnél kissé friss üde gyümölcsös jegyeket véltem felfedezni, melyek az illatában is vissza-vissza köszöntek. El is gondolkodtam, hogy mintha nem tokaji jegyek lennének és ez a gondolat később be is igazolódott. A másodiknál már zamatában jobban lejöttek a tokaji jegyek, de illatában volt valami zavaró zöldesség. A harmadik minta egyből padlóra vágott. Kétségtelenül tokaji aszús jegyek, összetéveszthetetlenül magas puttonyszámra utaló ízharmónia. Ne feledjük azonban el, hogy egy 6 évvel idősebb borról beszélünk, mint az első két esetben. Hosszas vita kezdődött a kollégák között. Volt aki határozottan kijelentette, hogy az első minta a legizgalmasabb és, hogy ehhez foghatót még sohasem kóstolt. Volt aki a második minta kajszis jegyeinek bővöletében zengett pátoszokat annak érdekében, de végül mégis a harmadik, a Dr. Kiss István féle Fitomark 94 Kft. 6 puttonyos Tokaji Aszúja vitte el a képzelet beli serleget.

Izgalmas, vitakeltő, kompromisszumkereső zsűrizés meghozta az idei Média zsűri díjakat, melyek egy nagyon erős mezőnyből, a fogyasztók szokásait, ízlésvilágát szem előtt tartva kerültek kiválasztásra.

Lássuk azomban a díjtáblázatokat:

EREDMÉNY - Érmes borok listája

EREDMÉNY - Külön díjasok listája

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok