VILÁGHÍRŰ LETT AZ ELSŐ HAZAI WELLNESS BOR
Minden borász egyéni ízekkel, látványos külsővel és valódi tartalommal igyekszik megtölteni világpiacra szánt palackjait. A szakma felkapta a fejét, amikor híre ment, hogy Franciaországban világújdonságként debütált Katona Ferenc wellness bora. A különleges bor hatalmas siker a fogyasztók körében. Amikor egy tavaszi világversenyen minden létező aranyérmet és oklevelet is elhozott, már a világsajtó is felfigyelt a "csodaborra".
A wellness technológia lényege, hogy a bor felveszi a japánok által felfedezett, pi-technológiával előállított víz kristályszerkezetét. Ez a kémiai együttállás aztán minden, a borban található élvezeti anyagot magához köt. Az előállítás fontos eleme, hogy permetezéskor ne kerüljenek lebonthatatlan vegyi anyagok a növénybe. Katona úr is csak biológiailag tiszta anyagokat használ, melyek miután kifejtették hatásukat, lebomlanak a földben.
Katona Ferenc nagyon nehezen tudta átverekedni magát a bürokrácián. Amikor a szőlőművelés hagyományos technológiáját az újjal akarta felváltani, még pénzbüntetésre is kötelezte főnöke igaz, akkoriban egy idegen tulajdonú vállalatnál dolgozott. Pedig a szőlősorok már akkor is egyértelműen megmutatták, hogy az új módszerrel kezelt tőkék fürtjei nagyobbak és egészségesebbek, mint a vegyszerekkel permetezett régiek.
A szakember hitt az új technológiában, ezért saját vállalkozásba kezdett. Bérelt egy területet, ahol eleinte minden tőkét saját kezével művelt meg. Ekkor már sokan hittek a sikerben és mellé álltak. "Látványos volt, ahogy a betegségek elkerülték az ültetvényeket, a korábbi tíz - tizenkét permetezés helyett már elég volt ötször - hatszor védekezni a kártevők ellen. A fürtök egyre nagyobbak és édesebbek lettek"- mondta a merész újító.
A világhír és a szakmai elismerés mostanra elégtételt hozott. A méltán elismert speciális nedűt egyre többen keresik.
Mondhatjuk: Egy bor elindult meghódítani a világot!
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.