VERSENYKÉPESEBB BALATONI BORRÉGIÓT KÖVETEL A SZAKMA

A balatoni borrégió hat borvidékén és huszonkét termőhelyén mintegy tízezer hektáron termelnek szőlőt, ami az ország szőlőterületének hetede. A szakemberek szerint viszont olyan egyetlen és egységes balatoni borrégió létrehozására lenne szükség, ami a gyakorlatban is működőképes. Egységes szabályozás, marketing és arculat megteremtésével, a szőlő- és fajtatermesztés tényleges összehangolásával jelentősen növelhető lenne a magyar tenger partján a gazdálkodás versenyképessége és jövedelmezősége.
VERSENYKÉPESEBB BALATONI BORRÉGIÓT KÖVETEL A SZAKMA

A balatoni borrégiót az a mikroklíma teszi az ország egyik legkiválóbb adottságú szőlőtermő vidékévé, amelyet a Balaton, a Bakony és a Balaton-felvidéki hegységek védelme alakított ki. Területén mintegy ötven fehérborszőlő és tíz vörösborszőlő-fajtát termesztenek. Szakemberek szerint a tokaji után a balatoni borrégióban készülnek a legjobb minőségű magyar száraz fehérborok.

Varga Zoltán, a Balatonfüred–Csopaki borvidék elnöke a fővárosi Feneketlen-tónál május elején megtartott balatoni borok fesztiválján elmondta: a borrégió jövője szempontjából meghatározó lesz, hogy az EU borreformja nyomán augusztus elsejétől megváltozó bortörvény termékleírási szabályai miként érintik a régió termelőit. Szerinte ugyanis nem mindegy, hogy a Balaton név oltalom alatt álló lesz-e. Az sem közömbös, hogy a Balaton környékén mely termőterületek lesznek védettek, és melyek földrajzi jelzés nélküliek. Kiemelte: jelenleg a magyarországi borágazatban túlzottan nagy a bürokrácia, mivel a termelők átlagosan havonta találkoznak az Országos Borminősítő Intézet, az adó- és a vámhivatalok helyszíni ellenőreivel. Ezzel szemben az osztrák vagy a német versenytársak sokszor évekig nem látnak ellenőröket, s így több időt, figyelmet tudnak szentelni a szőlőre és borra.

Varga Zoltán szerint fontos lenne, ha EU-konformmá tennék a balatoni üdülőkörzet rendezési terveit, mert ezek hiánya, illetve az üdülőövezet védelme hátrányosan érinti a borosgazdákat. Nem vághatják ki például még az elöregedett és ma már használhatatlan tőkéket sem, pedig erre lenne uniós pénz is. A szakember azt is kifogásolta, hogy az EU – a túltermelés csökkentéséért – a tőkekivágást támogatja, míg újak telepítését nem, pedig az ültetvények többsége 25 éves vagy még annál is idősebb.

Ezt a véleményt osztotta Laposa József, a róla elnevezett badacsonyi pincészet borosgazdája is. Laposa viszont a Balaton menti borászat fejlesztési gondjaira a megoldást hosszú távon egy egyetlen, a gyakorlatban is működő balatoni borvidékben látja. Hosszú távon ugyanis piacképesebb lenne, ha a régió borai egységesen Balaton név alatt jelennének meg. Ez a balatoni borrégióhoz tartozó hat borvidék egységes arculatának megteremtését, szabályozásának és marketingtevékenységének, valamint a szőlő- és fajtatermesztésének összehangolását jelentené. Elmondta: az üdülőkörzet erősen befolyásolja a szőlősgazdák fejlesztési lehetőségeit, ezért szerinte a feldolgozóüzemeket nem a hegyen és nem a szőlőterület rovására kellene felépíteni. A gazdák gondjai azonban nem korlátozódnak a feldolgozóüzemek telepítése és az üdülőkörzetek okozta akadályokra. Borbély Tamás, a Badacsonyi borvidék borosgazdája nehezményezte azt is, hogy ha a termelők pincészetüket, feldolgozóüzemüket esetleg bővíteni szeretnék, arra sokszor nem kapnak a helyi önkormányzattól építési engedélyt, holott pincéik többsége külterületen található.

Egyedi mikroklíma a magyar tengerparton

A balatoni borvidékek kínálatát a sokféle talaj teszi gazdaggá és érdekessé, mégis alapvetően meghatározó a közös éghajlati adottság. A Balaton víztükre visszaveri a ráeső napfény jelentős részét, így különösen jó bor készíthető az északi part déli hegyoldalain, amelyeket északon a Bakony, valamint a Balaton-felvidék kelet–nyugati irányú hegygerincei védenek a hideg szélviharok ellen. Az északi partot övező magaslatok déli lejtőin termett szőlőkből rendkívül nagy cukortartalmú, illatos mustok nyerhetők. A déli parton termelt borok többsége a könnyedebb, közepes alkoholtartalmú italok közé tartozik. A feljegyzések szerint már a római légiósok is kaptak zsoldjuk mellé napi fél liter Balaton-felvidéki bort. A régió termelői közül a Borakadémia az év bortermelőjévé választotta 2000-ben a tavaly elhunyt Figula Mihályt, 2006-ban Garamvári Vencelt, 2008-ban pedig Konyári Jánost.

Ösztönözni kellene a szőlőtelepítést is

A régió első és másodosztályú szőlőterületeinek csak mintegy harmada áll művelés alatt, vagyis kiváló adottságú, nagy értéket képviselő területek vannak parlagon. A műveletlen területek betelepítését ösztönözni kell, állami tartalékból, esetleg jelképes áron vagy ingyenes juttatással. Az idő is szorít, mert 2011, vagyis a külföldiek termőföldvásárlására vonatkozó tilalom megszűnése után már nehéz lesz a betelepítési célokat elérni. A szakemberek szerint a kedvező árak nyilván rengeteg külföldi vevőt csalogatnak majd a magyar tenger partjára, de ezek a külhoni befektetők valószínűleg nem a rendkívül munkaigényes szőlőtermesztést választják majd a parlagon hagyott földek hasznosítására.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok