VELÜNK GAZDAG A BORVILÁG - The London International Wine Fair 2010

Idén immár 30-ik alkalommal került megrendezésre a londoni Wine Fair május 18-20. között az Excel London épületében. A kiállítók és látogatók száma ugyan jóval kevesebb volt, mint amit az előző évek május végi hétvégéin tapasztaltunk, de idén sok újdonság fogadta az ide látogatókat.

A szokásos előadásokon, „masterclass”-okon túl, idén több szakmai találkozónak adtak helyet és vitatkoztak a csomagolásról, szállításról és újrahasznosításról, a borra kivetett adó árváltoztató hatásáról, a rosé, mint kategória jövőjéről világszerte, illetve miért nem iszik az átlag ember több bort vacsorához, vagy akár bárban, pubban.
VELÜNK GAZDAG A BORVILÁG - The London International Wine Fair 2010

Ez utóbbi felettébb vicces, mivel egy átlag angol sokkal több bort fogyaszt, mint egy átlag magyar, ebben biztos vagyok. Pontos adatot Magyarországról nem tudok, de egy angol felmérés szerint a lakosság „csupán” 45 %-a fogyaszt rendszeresen bort, otthon, étteremben, vagy vendégségben. Az előadás többek között arról szólt hogyan lehetne a maradék 55 %-ot rávenni a borfogyasztásra. Gondolom, nem tévedek, amikor azt mondom, Magyarországon örülnénk, ha a lakosság 45%-a fogyasztana minőségi bort rendszeresen.

És még egy újdonság az előző évekhez képest, a „The Access Zone”, vagyis a bor bloggerek paradicsoma 60 nm-en, előadásokkal arról, hogyan írjunk manapság bor blogot.

A standok körül is volt újdonság, idén rengeteg angol importőr, ügynökség, magazin jelent meg saját standdal.

Magyarország standja

A 4. számú bejáratnál - ahol a belépőkártyámat veszem át - az első stand, amit megpillantok: Wines of Hungary. Megnyugszom. Egyrészt, mert megtaláltam, másrészt, mert a stand jó helyen van és gyönyörű!

A standon körben véget nem érő pipacsos mezőt, szürkemarha gulyát, ostorát csattogtató hortobágyi csikóst ábrázoló képek csinálnak kedvet kis hazánk látogatásához. Melengető honvágyat érzek. A falon lógó kivetítőn borászok beszélnek boraikról, szőlőterületeikről angol felirattal.

Idén először az ITD Hungary befektetési és kereskedelem-fejlesztési ügynökség képviseli hazánk jelentősebb borvidékeit angliai importőr cégek társaságában, mint a magas minőségű borokra, a Fine Wine-ra szakosodott Mephisto, vagy a Malux.

Újdonság és ragyogó ötlet egy borbár, „Furmint & Friends” felirattal, ahol a ráérő érdeklődők, kereskedők és újságírók ülve kóstolhatnak, ismerkedhetnek néhány magyar fajtával, mint a Furmint, Leányka, Olaszrizling, Juhfark, vagy Kéknyelű. A bortételt maga Isabelle Legeron borszakértő állította össze. Kérdésemre válaszként a kóstoltató sommelierektől - legnagyobb örömömre - azt hallom, hogy nagy sikere van a száraz Furmintnak. Egyre nagyobb az érdeklődés, a hozzáértők kezdik felismerni, hogy Magyarország többet rejt, mint édes desszertbor.

Szomszédoltunk

Horvát szomszédunk helyes kis standdal jelent meg és lelkesen kóstoltatták fantasztikusan jó fajtájukat, a Plavac-ot. Ami nekünk a Furmint lesz, az nekik a vörös, barrique érlelésű, vagy hagyományosan készített Plavac.

Románia standjánál kifogástalan angollal, hibátlan szakértelemmel kínálják a Fetasca Alba fehér, Fetasca Neagra vörösbort és a legzamatosabb román bort, amit valaha kóstoltam, a Tamaioasa Romaneasca-t. Kiadvány mellett cd-t is osztogatnak, ami a román borvidékeket és a kiállító borászatokat mutatja be.

Ausztria pedig egyre ismertebbé és népszerűbbé válik a Zöld Veltelinivel.

Európai nagyágyúk
A szokásosnál nagyobb területen fekszik Franciaország és Spanyolország. A franciák újdonsága egy végeláthatatlan provence-i rosé bár, spanyol bort pedig 17 standon lehet kóstolni! Külön kóstoló bárt állított fel Rioja, ahol mindenki maga tölthet és kóstolhat. Gyengéje a magyar „Furmint & Friends” borbárral szemben, hogy itt senki nincs, aki segítene eligazodni a borok között.

A legnagyobbak
Természetesen idén is a kiállító terem majd’ felét az Új Világ foglalja el: Chile, Argentína, Dél-Afrika, Ausztrália és kígyózó sorral körülölelt, a Savignon Blanc-jukat kóstoltató Új- Zéland.

Amerika is jelentős standokkal bír, mint mindig. Idei újdonság Kalifornia mellett Oregon és New York borai.

Akinek ez a tartalmas és színes kiállítás mégsem elég, átsétálhat a borokon túli világba és a hölgyek konyakot, koktélokat, az urak wiskeyt, vodkát, vagy tequilát kóstolhatnak.

Remélem egy év múlva ugyanitt, ugyanekkor, hasonló érdeklődéssel és sikerekkel találkozunk!

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok