VELÜNK GAZDAG A BORVILÁG - The London International Wine Fair 2010
A szokásos előadásokon, „masterclass”-okon túl, idén több szakmai találkozónak adtak helyet és vitatkoztak a csomagolásról, szállításról és újrahasznosításról, a borra kivetett adó árváltoztató hatásáról, a rosé, mint kategória jövőjéről világszerte, illetve miért nem iszik az átlag ember több bort vacsorához, vagy akár bárban, pubban.
És még egy újdonság az előző évekhez képest, a „The Access Zone”, vagyis a bor bloggerek paradicsoma 60 nm-en, előadásokkal arról, hogyan írjunk manapság bor blogot.
A standok körül is volt újdonság, idén rengeteg angol importőr, ügynökség, magazin jelent meg saját standdal.
Magyarország standja
A 4. számú bejáratnál - ahol a belépőkártyámat veszem át - az első stand, amit megpillantok: Wines of Hungary. Megnyugszom. Egyrészt, mert megtaláltam, másrészt, mert a stand jó helyen van és gyönyörű!
A standon körben véget nem érő pipacsos mezőt, szürkemarha gulyát, ostorát csattogtató hortobágyi csikóst ábrázoló képek csinálnak kedvet kis hazánk látogatásához. Melengető honvágyat érzek. A falon lógó kivetítőn borászok beszélnek boraikról, szőlőterületeikről angol felirattal.
Idén először az ITD Hungary befektetési és kereskedelem-fejlesztési ügynökség képviseli hazánk jelentősebb borvidékeit angliai importőr cégek társaságában, mint a magas minőségű borokra, a Fine Wine-ra szakosodott Mephisto, vagy a Malux.
Újdonság és ragyogó ötlet egy borbár, „Furmint & Friends” felirattal, ahol a ráérő érdeklődők, kereskedők és újságírók ülve kóstolhatnak, ismerkedhetnek néhány magyar fajtával, mint a Furmint, Leányka, Olaszrizling, Juhfark, vagy Kéknyelű. A bortételt maga Isabelle Legeron borszakértő állította össze. Kérdésemre válaszként a kóstoltató sommelierektől - legnagyobb örömömre - azt hallom, hogy nagy sikere van a száraz Furmintnak. Egyre nagyobb az érdeklődés, a hozzáértők kezdik felismerni, hogy Magyarország többet rejt, mint édes desszertbor.
Szomszédoltunk
Horvát szomszédunk helyes kis standdal jelent meg és lelkesen kóstoltatták fantasztikusan jó fajtájukat, a Plavac-ot. Ami nekünk a Furmint lesz, az nekik a vörös, barrique érlelésű, vagy hagyományosan készített Plavac.
Románia standjánál kifogástalan angollal, hibátlan szakértelemmel kínálják a Fetasca Alba fehér, Fetasca Neagra vörösbort és a legzamatosabb román bort, amit valaha kóstoltam, a Tamaioasa Romaneasca-t. Kiadvány mellett cd-t is osztogatnak, ami a román borvidékeket és a kiállító borászatokat mutatja be.
Ausztria pedig egyre ismertebbé és népszerűbbé válik a Zöld Veltelinivel.
Európai nagyágyúk
A szokásosnál nagyobb területen fekszik Franciaország és Spanyolország. A franciák újdonsága egy végeláthatatlan provence-i rosé bár, spanyol bort pedig 17 standon lehet kóstolni! Külön kóstoló bárt állított fel Rioja, ahol mindenki maga tölthet és kóstolhat. Gyengéje a magyar „Furmint & Friends” borbárral szemben, hogy itt senki nincs, aki segítene eligazodni a borok között.
A legnagyobbak
Természetesen idén is a kiállító terem majd’ felét az Új Világ foglalja el: Chile, Argentína, Dél-Afrika, Ausztrália és kígyózó sorral körülölelt, a Savignon Blanc-jukat kóstoltató Új- Zéland.
Amerika is jelentős standokkal bír, mint mindig. Idei újdonság Kalifornia mellett Oregon és New York borai.
Akinek ez a tartalmas és színes kiállítás mégsem elég, átsétálhat a borokon túli világba és a hölgyek konyakot, koktélokat, az urak wiskeyt, vodkát, vagy tequilát kóstolhatnak.
Remélem egy év múlva ugyanitt, ugyanekkor, hasonló érdeklődéssel és sikerekkel találkozunk!
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.