Uniós szabályozás az ökológiai borok termelésére

2012-02-21 | EUvonal | Szerző: Európai Bizottság

Az ökológiai gazdálkodással foglalkozó állandó bizottság (SCOF) új uniós szabályokat fogadott el az ökológiai borokra vonatkozóan. Az új rendelet, amelynek alkalmazása a 2012. évi szürettel veszi kezdetét, lehetővé teszi az ökológiai borokat előállító termelőknek, hogy borcímkéiken feltüntessék az „ökológiai bor” kifejezést.

Az új szabályok javítják az átláthatóságot és növelik az ökológiai borok ismertségét a fogyasztók körében.

Uniós szabályozás az ökológiai borok termelésére

Standing Committee on Organic Farming

"Az ökológiai bor előállítására vonatkozó új szabályok az ökológiai bor fogalmának olyan, technikai meghatározását vezetik be, amely összhangban van az ökológiai célkitűzésekkel és elvekkel.."

Nem csupán a belső piac működésének megkönnyítéséhez járulnak hozzá, hanem az uniós ökológiai borok nemzetközi pozícióinak megerősítéséhez is, hiszen sok más bortermelő ország - az USA, Chile, Ausztrália, Dél-Afrika - már korábban szabványokat dolgozott ki az ökológiai borokra vonatkozóan. E jogszabály által teljessé vált az ökológiai termelésre vonatkozó uniós szabályozás, amely immár valamennyi mezőgazdasági termékre kiterjed.



A szabály szerint a címkéken szerepelnie kell az ökológiai termelés jelölésére szolgáló uniós logónak és a címkék tanúsítását végző szerv kódjának, valamint egyéb címkézési szabályokat is be kell tartani. Noha léteznek már olyan szabályok, amelyek az ökológiai szőlőből készült borokra vonatkoznak, e szabályok nem érintik a borkészítési eljárásokat, vagyis nem terjednek ki annak a folyamatnak az egészére, amely során a szőlőből bor lesz. Mára a bortermelés maradt az egyetlen olyan ágazat, amelyet még nem fednek le teljes egészében a 834/2007/EK rendelet szerinti ökológiai termelési szabványokra vonatkozó uniós szabályok.

Az ökológiai termeléssel foglalkozó állandó bizottságban lezajlott szavazást követően Dacian Cioloș mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos elmondta: Nagy örömömre szolgál, hogy végül megállapodásra jutottunk e tárgyban, mivel fontos volt, hogy olyan harmonizált szabályokat állapítsunk meg, amelyek átlátható kínálatot biztosítanak a biotermékek iránt egyre nagyobb érdeklődést mutató fogyasztók számára. Megelégedéssel tölt el, hogy olyan szabályokkal tudunk előállni, amelyeknek köszönhetően – más ökológiai termékekhez hasonlóan – immár az ökológiai borok is egyértelműen megkülönböztethetők a hagyományos módon előállított termékektől. Ennek eredményeként a fogyasztók biztosak lehetnek benne, hogy az „ökológiai” jelzővel ellátott borok minden esetben szigorúbb termelési szabályok alkalmazásával készültek.

Az új rendelet rendelkezéseket tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a borpiac közös szervezését szabályozó 606/2009/EK rendeletben meghatározott borászati eljárások és anyagok közül melyek alkalmazhatók ökológiai borok készítéséhez. Tilos például a szorbinsav használata és a kéntelenítés, az ökológiai borok szulfittartalmának pedig – a maradékcukor-tartalomtól függően – literenként legalább 30–50 mg-mal alacsonyabbnak kell lennie a hagyományos módszerrel előállított borok szulfittartalmánál. Ezeken az engedélyezett borászati eljárásokra és anyagokra vonatkozó előírásokon túlmenően a borpiac közös szervezéséről szóló rendeletben meghatározott általános borkészítési szabályokat is alkalmazni kell. Az említett borkészítési eljárások alkalmazása mellett természetesen az is követelmény, hogy az ökológiai bor ökológiai szőlőből készüljön, a 834/2007/EK rendeletben foglaltaknak megfelelően.

A javaslatok legfontosabb elemei

Az ökológiai bor előállítására vonatkozó új szabályok az ökológiai bor fogalmának olyan, technikai meghatározását vezetik be, amely összhangban van az ökológiai termelésről szóló 834/2007/EK tanácsi rendeletben megállapított ökológiai célkitűzéssel és elvekkel. A rendelet meghatározza az ökológiai borok tekintetében engedélyezhető borászati technikákat és anyagokat.

A vonatkozó előírások között példaként említhető, hogy a maximális szulfittartalom vörösborok esetében 100 mg/l (szemben a hagyományos módszerrel előállított borokra megállapított 150 mg/l-es határértékkel), és 150mg/l a fehérborok és a rozék esetében (a hagyományos módszerrel előállított borokra érvényes 200 mg/l-es értékhez képest). A 2 g/l-nél magasabb maradékcukor-tartalommal rendelkező borok esetében az ökológiai és a hagyományos módszerrel előállított borok közötti különbség értékét a rendelet 30 mg/l-ben állapítja meg.

Cimkék: EU, organikus

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok