Újra van szőlész-borász képzés Balatonbogláron
Hároméves előkészítő munka és ezzel együtt elszánt lobbizás eredményeként szeptemberben újraindult a szőlész-borász képzés a Siófoki Szakképzési Centrum balatonboglári Mathiász János Szakgimnázium és Szakközépiskolájában.
A gasztrointézmény Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója, Szamosi Lóránt szerint ez még csak a kezdet, a jövőben ugyanis érettségire épülő borászati elit- és akár sommelierképzésnek is helyet adhat balatonboglári intézmény.
Egy nappali és egy levelezőtagozatos osztállyal kezdték újra a szőlész-borász képzést egy balatonboglári szakközépiskolában. – A nagyüzemi szőlő- és bortermelést és a családi pincészeteket is sújtó szakemberhiány halaszthatatlanná teszi, hogy a gyakorlatorientált, úgynevezett duális képzés keretében jó felkészültségű munkaerővel erősítsük az ország negyedik legnagyobb borvidékét – érvelt az újraindult képzés mellett Szamosi Lóránt.
A Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója azt kérte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei vezetőitől: javasolják a földművelésügyi tárcának, hogy a szőlész- és borászképzésben részt vevők kapjanak a tanulmányaikhoz állami támogatást, ösztöndíjat, a szőlész-borász legyen hiányszakma. Ezt egyebek közt az is indokolja, hogy a borágazat fejlesztésére szánt 44 milliárdos pályázati támogatásból megvalósuló kapacitásbővítés jól felkészült szakemberek nélkül nem valósulhat meg. Szamosi Lóránt szerint az alapképzés mellett érettségire épülő gasztronómiai elit-, benne sommelier- (borszakértő-) képzésre is szüksége lenne a balatoni vendéglátásnak, a turisztikailag frekventált éttermeknek, pincészeteknek.
Már most érzékelhető, hogy a munkaerőpiac jól reagál majd az újraindult képzésre, mondta el lapunknak Balogh Krisztián, a balatonboglári Mathiász János Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója. Bujdosó Ferenc balatonlellei borász – aki a felnőttek részére indított képzés hallgatóinak heti 15 órás gyakorlati képzéséért felel, illetve a gyakorlati oktatásban is részt vesz – pedig úgy fogalmazott: mivel a borászutánpótlás ma már nem feltétlenül oldható meg családon belül, szükség van kívülről jövő szakemberekre is.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.