ÚJ FVM RENDELET AZ EGRI ÉS KÁLI BOROKRÓL

2009-08-13 | ttghungary.hu
A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter rendeletben szabályozta az Egri és a Káli borvidék védett eredetű borainak előállítását és forgalmazását.

Előző esetében a „Debrői Hárslevelű”, az „Eger” (Egri) és az „Egerszóláti Olaszrizling”, míg utóbbinál a „Káli” bor, a „Káli Királyi” bor és a „Káli Királyi Főbor” minősül védettnek. Ilyen borok előállítása kizárólag az adott hegyközség által ellenőrzött és nyilvántartott pincészetben történhet. További előírás, hogy a szőlőt a szüret napján fel kell dolgozni, a préselés csak szakaszos üzemű szőlőpréssel végezhető és számos esetben kötelező a must tisztítása is.
ÚJ FVM RENDELET AZ EGRI ÉS KÁLI BOROKRÓL

A borok érzékszervi bírálatát a borminősítő bizottság végzi, s adja ki a származási bizonyítványt. Egri bort kiszerelni csak a borászati hatóság által engedélyezett és a hegyközségi tanács által nyilvántartásba vett üvegpalackokban lehet. Ha a palackozás a kiszállítás napjától számított 90 napon belül nem történik meg, a bor elveszíti a védett eredetmegjelölési jogát. Az egri borok palackjain kötelező elhelyezni a hegyközségi tanács (EBHT) sorszámozott, hologrammal ellátott védjegyét, aminek formája szalag vagy címke is lehet. A rendelet azt is meghatározza, milyen szőlőfajtákból készülhet védett eredetű bor (vagy ennél is jobb minőségű „superior” bor). Ehhez Eger esetében összesen 28 szőlőfajta használható fel. A minimális térfogatszázalék 9,87%, a maximális 12,08%. Az „Egri Bikavér”-hez felhasznált szőlő csak 14 meghatározott település ültetvényeiről származhat. Védett eredetű klasszikus bor előállításakor a bort legalább 6 hónapig fahordóban kell érlelni és tilos a bor édesítése. Ugyanez „superior” bor esetén egy év, s palackozás után a rendelet itt további hat hónapos érlelést ír elő.

A „Debrői Hárslevelű” csak öt település ültetvényeiről származhat, összesen 15 szőlőfajta felhasználásával. Az „Egerszóláti Olaszrizling” alapanyaga csak a településről vagy a közvetlenül szomszédos dűlőkről származhat. „Káli” bort, „Káli Királyi” bort vagy „Káli Királyi Főbort” csak nyolc község – legalább 130 méter tengerszint feletti magasságban található – ültetvényeiről származó szőlőből lehet készíteni. A „Káli” fehér borhoz 23, a vörös- és rozéborhoz pedig 9 szőlőfajta használható fel. Ugyanez a „Káli Királyi” bor esetében már csak 11, illetve 7 fajta, míg a legjobb minőségű „Káli Királyi Főbornál” 11 fajta használható. Utóbbi esetében a bor természetes alkoholtartalma az országos átlaghoz képest kimagaslóan magas, legalább 16,66 térfogatszázalék, s ezt a bort a szüret időpontjától számított legalább két évig kell érlelni ahhoz, hogy hagyományos zamata, érlelt jellege kialakuljon.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok