TOKAJI BORREFORM?
Berger Zsolt gazdasági újságíró, Mezei Márk pr-szakember, Ungváry Krisztián történész és Tombor András üzletember mind Tokajhegyaljába szerettek bele és mind a négyen kiváló minőségű, újraértelmezett tokaji tradíción alapuló borokkal próbálják felhívni a figyelmet az országimázs eme komoly értékére.
A négy borászban sok a közös: fiatalok, egyiküknek sem fő foglalkozása a borászkodás, és azonos a céljuk. Szeretnék, ha Magyarország kulturális hírnevét a tokaji bor is erősítené. Száraz és édes borokkal egyaránt foglalkoznak. Ma már a csúcsgasztronómia iránt elkötelezett éttermek borlapjain jól cseng a nevük, a fiatalok által kedvelt igényes szórakozóhelyeken sem ismeretlenek márkáik.
Ungváry Krisztián történész elmondta az MTI-nek, hogy számára bár ez nem fő foglalkozás, több mint hobbi: azt sem tartja mellékesnek, hogy azon a településen - Olaszliszkán - amelynek környékén a birtoka fekszik - munkalehetőséget ad a helybélieknek, márpedig ott 70-80 százalékos állandóan a munkanélküliség.
Mezei Márk a hatalmas hazai borkínálat piciny szeletét képviseli kóser boraival. Ezek a borok azért olyan drágák, mert különleges és költséges eljárással készülnek, fogyasztásuk is szertartásokhoz kötött, megvásárlásuk sem egyszerű. Ő maga Izraelben élt évekig, és ott ismerte meg a kóser borkészítés szabályait.
Amint Karádi Szilvia és Berger Zsolt elmondta, a száraz tokajik kiválóan alkalmasak aperitifnek, ám ezt kevesen tudják, a legtöbben még mindig édes desszertborra asszociálnak, ha tokajiról van szó.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.