TIZENÖT ÉVES BORSZAKÉRTŐ VILLÁNYBÓL

TIZENÖT ÉVES BORSZAKÉRTŐ VILLÁNYBÓL

Tizennyolc éves kor alatt nem lehet valaki borbíráló - elvileg. A villányi Róth Dániel, ennek ellenére sokkal korábban szerezte meg a képesítést – szinte a Villányi Borakadémia igazgatójának felkérésére.

Róth Dániel – az egyszerűség kedvéért nevezzük Daninak a nyílt tekintetű, készséges, ugyanakkor magabiztos fiatalembert – januárban töltötte be a tizenhatodik életévét. Tizenöt volt, amikor a Teleki Zsigmond Villányi Borakadémia tejfölösszájú tanulójaként, az elérhető maximális pontszámmal, letette azt a vizsgát, ami helyi, regionális és országos borversenyen való borbírálásra, valamint szakértői tevékenységre jogosítja föl. Tízféle bort kellett felismerni, negyven elméleti kérdésre válaszolni.

Dani így az ország legfiatalabb borbírálója. Hogyan is kezdődött? Felkérésre?
– Odajött hozzám az akkori igazgató, Szederkényi Ferenc, és megkérdezte: nincs-e kedvem letenni a vizsgát? Nem sokat haboztam a válasszal: természetesen, Igazgató Úr!

Az igazgatói megkeresés több lehetett egyszerű figyelemfelhívásnál. Hiszen borbíráló valaki csak akkor lehet Magyarországon, ha elmúlt 18 éves. Miután a szakközépiskolában is az utolsó két évében tanítják azokat a technológiai, borkészítési ismereteket, amelyek elengedhetetlenek az oklevél, a képesítés megszerzéséhez.

Akkor mégsem olyan tejfölösszájú ez az ifjú? Daniban hét éve vetődött föl először, amikor Villányba költözött a Róth család, hogy borász legyen, folytassa a nagyapai, apai tradíciókat. Gyerekkorától részt vett minden lehetséges munkában: a szüretben, a bogyózásban, a kocsánylapátolásban. Ez utóbbi ment a legjobban, mosolyog, de büszke arra, hogy a szülei egyre inkább beavatták a metszésbe, a borkészítés rejtelmeibe, elvitték borbemutatókra. A borbíráló diploma megszerzése óta Dani – a saját pincészeten kívül – egyedül is tartott már öt bemutatót az országban.

A jövőről határozottan beszél az apa, az anya jelenlétében is. Úgy véli, húszéves korára, szülői egyetértéssel, átveszi a „birodalmat”. Ami nem kis lecke: harminc hektár szőlő művelését, a borkészítést, a palackozást, a szállítást, a két éve a pincesoron épült mulató működtetését irányítani.

– Mit szól mindehhez a szakma? – kérdezem végezetül. Dani erre a gyakorlati oktatójának szavaival példálódzik, aki azt mondta: egy Róthnak minden gyakorlaton ott kell lennie, mert el kell, hogy végezze az iskolát. Miután a tanárai szerint született tehetség.

A Róth-fiú bora elvarázsolta az olaszokat

Dani az apával, Róth Józseffel közösen kísérletezett ki egy új barrique cuvée-t. Olasz borászok kívánságára háromféle fajtából: cabernet francból, cabernet sauvignonból és pinot noirból négyféle „keveréket” készítettek. A veronai szakemberek ebből választották ki a szerintük legjobb, mediterrán jellegű bort, ami a Sanctus Selection – Szent Válogatás – nevet kapta.

A ritka ital mindössze 3600 sorszámozott palackba kerül. Az olaszok olyannyira értékelték a bort, hogy saját maguk küldik a hordókat, hogy azokban érleljék majd számukra Villányban a nemes italt.

Szóljon hozzá a blogon! »

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok