TÍZ ÉVE NEM VOLT ILYEN JÓ A SZÜRET A BORÁSZOK SZERINT
A Pannon Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet egyik szakembere szerint előre nem lehetett látni, hogy szeptember elején hőségriadót kell elrendelni, amely felgyorsítja az érési folyamatokat. A fajták között kiemelkedően jól szerepelt a pinot-fajtakör és azon belül is a szürkebarát. Biztató a kéknyelű minősége is, amelyet a napokban szüreteltek.
Már a korai fajtáknál, a Csabagyöngyénél és az Irsai Olivérnél látszott, hogy ez az év nemcsak magasabb mustfokot, hanem nagyobb aromagazdagságot és szebb savszerkezetet produkál, mint a korábbi években. Idén az olaszrizling, amely minden évjáratban megbízhatóan szerepel, az átlagosnál is jobb lett. A szürkebarátfajták pedig soha nem látott szárazanyag-tartalommal lepték meg a borászokat - állítja az egyik balatoni pincészet vezetője.
Idén elsőként a korai érésű Irsai Olivért szüretelték, igen jó mustfokkal. Ezt követte a muscat ottonel, amely ugyancsak jó mustfokkal bír. Egy másik Balaton-környéki pincészet előrejelzése szerint kiváló lesz a fehérborok közül a sauvignon blanc és a chardonnay. Mindkét fajtánál a mustfokok meghaladták a 19-et sőt, a chardonnay esetében 20 és 21 fokot is mértek.
A vörösek közül mind a cabernet franc, mind a cabernet sauvignon mustfoka 19,6 és 21 között volt, amely azt vetíti előre, hogy az elmúlt tíz év legjobb terméséből készíthetünk borokat az idén - nyilatkozta a pincészet vezetője.
Több borászatban elkezdődött már az új bor kínálása és forgalmazása, amely viszonylag új jelenség a hazai gasztronómiában. Az etyeki pincészetekben is kóstoltatják az elkövetkező napokban, Márton-napra időzítve, a magyar Beaujolais-t, amely friss, kissé csípős, és az átlagnál többnyire szénsavasabb, mint az érettebb bor.
Az egyik nagy borház Bogyólének nevezi újborát. Ahogyan honlapjukon olvasható, "újborunk a franciaországi Beaujolais (bozsolé) Nouveau borkészítési hagyományait követve készül, amelynek lényege, hogy az erjesztés egész fürttel, oxigén kizárásával történik. Maga a bor a bogyón belül születik, majd robban életre. Erre utal a Bogyólé elnevezés".
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.