TEST ÉS LÉLEK GYÓGYSZERE - A BOR
Kiállításunk szintén a borról, a „test és lélek gyógyszeréről” szól, de a megszokottól eltérő aspektusokból szemléli a témát.
A szőlő és a bor a vallásos ember mindennapjainak is fontos tényezője volt, ezt bizonyítja a kalendáriumok különböző időszakához kapcsolódó védőszentek jelenléte is, akik a szőlőműveléshez és borászathoz kapcsolódó munkálatoknak megfelelően az időjárás viszontagságainak kitett termés megvédésére voltak hivatottak.
A bort a gyógyászatban is sokoldalúan alkalmazták; már Hippokratész, az ókor elismert orvosa így jellemezte: a bor az italok között a leghasznosabb, az orvosságok között a legjobb ízű, az ételek között a legkellemesebb. A 20. század közepéig a bor a gyógyszertárak egyik alapvető kelléke volt.
A gasztronómiában napjainkban is mint alapvető élelmiszer szerepel a bor, ami jellemző volt a múltban is, ezt bizonyítják a 17-19. századi szakácskönyvek boros receptjei.
A kiállításon láthatók a különböző korok borfogyasztással összefüggő iparművészeti remekei: a Zsolnay-gyár termékei; 17., 18. századi metszett üvegpoharak, üvegkelyhek, cantírok; spanyol, osztrák, cseh és magyar műhelyek termékei, a Habsburg-Lotharingiai ház ezüst borhűtő edénye.
A kiállítás legrégebbi darabjai a kora kereszténység időszakából származó borosedények, ill. a szőlőmotívumos avar szíjvég.
A borkóstolóhoz szakszerűen megterített asztal mellett megismerhetik a látogatók a legkülönlegesebb borfajtákat.
A Littke Pezsgőház tárgyai a pécsi és Pécs környéki borászattal szorosan összefüggő pécsi pezsgőgyártás kezdeteivel, technikáival ismertetik meg a látogatókat
A tárgyak kontextusát a nagyméretű fotók mellett egy 19. századi présház berendezési tárgyai szemléltetik.
Tervezett program: „A kulturált borfogyasztás” - interaktív foglalkozás felnőtteknek.
A kiállítás 2009. február 19. és július 1. között tekinthető meg.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.