TAVALY SOVÁNYABB VOLT A TERMÉS

A korábban várt, mintegy négymillió hektoliter bor helyett 2008-ban csak 3,5 millió hektoliternyi került a pincékbe. Tavaly hetvenezer hektáron 580 ezer tonna szőlő termett. Az ebből készülő, 3,5 millió hektoliter bor 25-30 százalékkal több ugyan a tavalyelőttinél, de lényegesen elmarad a korábbi, mintegy négymilliós termésbecslési adatoktól. Az unió bortermelésének két százalékát adja hazánk.

A múlt évi szüret augusztus közepén kezdődött a korai fajták betakarításával, és a késői szüretelésűeknél november elejéig eltartott.
TAVALY SOVÁNYABB VOLT A TERMÉS

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a kisebb termésmennyiséget azzal magyarázta, hogy az érés során lazább fürtök fejlődtek, s ez csökkentette a termés mennyiségét. Emellett a szeptember közepi esős időjárás, és a vártnál nagyobb területen kárt okozó lisztharmat is mérsékelte a mennyiséget. A Magyar Agrárkamara szerint a korábbi években tapasztaltakhoz képest a szőlővesszők jól teleltek, és bár a növények fejlődésében a késői tavaszodás miatt lemaradás volt, az április elején beköszöntött meleg időjárás miatt a hónap közepén már országszerte kipattantak a rügyek. Ezzel szemben, ahol tavaly lisztharmat- és peronoszpórafertőzés volt, már most lemosó permetezést kellett végezniük a gazdáknak.

A HNT szerint a múlt őszön a szőlőtermelőket és borosgazdákat az erős forint is sújtotta, s növelte a magyar piacon megjelent import-, elsősorban az olcsó olasz borok versenyképességét. A HNT úgy véli, hogy százezer hektoliterrel bővülhetett tavaly az import. Pedig a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján már 2007-ben is jelentős mennyiséget, mintegy 250-260 ezer hektoliter bort importált Magyarország. Egy olasz szaklap viszont úgy értesült: négyszázezer hektoliter olasz bor került hazánkba. A szakemberek szerint tavaly már csaknem 250 ezer hektoliterre nőtt a tisztázatlanul, vagyis vélhetően feketén Magyarországra hozott bor mennyisége is. A bor feketekereskedelmét a magyar szőlőtermelők és borászok védelme érdekében minden eszközzel meg kell szüntetniük a hatóságoknak. A magyar borászat teljesítőképességének jelenleg mintegy csak ötven százalékát használja ki, és a feketeimport halálra ítélheti az ágazatot.

A Magyar Agrárkamara szerint az első negyedévben az értékesítésben húsz-harminc százalékos visszaesésről számoltak be a borosgazdák az előző év azonos időszakához viszonyítva. A kamara úgy látja, hogy a szőlőtermesztők is hasonló problémákkal küzdenek: több gazdálkodó a tavalyelőtt eladott szőlő árához sem jutott hozzá, a tavalyi kifizetések is sok helyen csúsznak. A gazdák a termelési költségek csökkentésére törekszenek az idén, mert a tavalyi év alacsony felvásárlási árai, a borospincék és a tárolók telítettsége, a piac stagnálása veszteséges évet sejtet. A kamara úgy látja, a gazdálkodók egy része felhagyhat a szőlőtermesztéssel, egyelőre a többség azonban még bizakodik. A bortermelés bevételeinek kiegészítésére a borosgazdáknak jó lehetőség lenne, ha bekapcsolódnának a minőségi borturizmusba.

Módosul a bor forgalomba hozatali járuléka


A jelenlegi nyolc forintról öt és tíz forintra változik a bor forgalomba hozatali járuléka, ha az Országgyűlés támogatja a szőlőtermelésről és borgazdálkodásról szóló törvény módosító javaslatát, amelyet a parlament mezőgazdasági bizottsága egy tartózkodással általános vitára alkalmasnak talált. E szerint az alacsony forgalmi értékű borok literje után nyolc helyett csak öt forint járulékot kellene fizetniük a gazdálkodóknak, míg a drágább, minőségi borok járuléka a jelenlegi nyolc forintról tízre emelkedne. Font Sándor, a mezőgazdasági bizottság fideszes elnöke a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy eddig azok fizették be a járulékok döntő részét, akiket nem igazán segített a járulékból fizetett állami marketingtevékenység. Ehhez azt is hozzátette, hogy az alacsony forgalmi értékű boroknál nem a marketingszempontok számítanak, hanem az, hogy hány forintért lehet piacra vinni az adott bort. A jelenleg nyolcforintos forgalomba hozatali járulékból negyven százalékot, azaz három forint húsz fillért fordít az állam ellenőrzésekre, míg az összeg hatvan százalékát a magyar borok népszerűsítésére költi. A kormány a módosító javaslatban megváltoztatná a negyven-hatvan százalékos arányt: egységesen 3,20-at fordítana ellenőrzésekre, mind az öt-, mind pedig a tízforintos járulékkategória befizetéseiből. A negyven-hatvan százalékos rendszer megváltoztatásával sem a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, sem a mezőgazdasági bizottság képviselői nem értettek egyet, ezért a bizottság várhatóan módosító javaslatot nyújt be a korábbi szabály visszaállítására.

Termeléskorlátozás az egri borvidéken

Három évre, a 2009-től 2011-ig tartó időszakra radikális termeléskorlátozásról döntött a védett eredetű borokhoz felhasználható szőlőfajták esetében az Egri borvidék Hegyközségi Tanácsa. Ez azt jelenti, hogy a debrői hárslevelű és az egri bikavér alapanyagául szolgáló szőlőből hektáronként maximum tíz tonnát termelhetnek a felvásárlási szerződéssel rendelkező hegyközségi tagok, miközben a korábbi érték 13,6 tonna volt hektáronként – adta hírül a távirati iroda. Az intézkedés a válság hatására, a csökkenő kereslet nyomán jelentkező túltermelés visszafogása miatt vált szükségessé. A korlátozás célja, hogy minél több termelő kapjon helyet a védett eredetű borok piacán. Lepárlási támogatás folyósítását is kérték ugyanakkor a földművelésügyi minisztériumtól, mert a múlt évi túltermelés nyomán még mindig sok a bor a pincékben. (MTI)

3,5 millió hektó nedű

Magyarországon százharmincezer család vesz részt a szőlő- és bortermelésben, s három és fél millió hektoliter bort állítanak elő kétszázmillió euró értékben hetven-nyolcvan ezer hektárnyi területről. Tavaly hétszáznegyvenezer hektoliter bort exportáltunk, zömmel Oroszországba, míg négyszázhatvanezer hektolitert importáltunk, döntően Olaszországból. A borgazdálkodásról szóló törvény módosítása és az uniós borreform nyomán 2009. augusztus elsejétől a boroknál bevezetik az eredetjelölést, a földrajzi jelzést és a termékleírás kötelezettségét. A jövőben a jelenlegi asztali, tájbor, minőségi és védett borok helyett, földrajzi megjelölés nélküli, ellenőrzött földrajzi megjelenésű, és már száz százalékban helyben termett borokra - amelyeket nyolcvan százalékban a névadó körzetből származó termésből kell megérlelni – lesz szükség, ezek lesznek a védett borok. A megadott határidő szerint 2011-ig kell átalakítani az elnevezéseket, s ebben teljes mértékben a termelői csoportokra bízzák a döntést az illetékesek. A szakemberek szerint a jelenlegi huszonkettő helyett négy borvidék, plusz Tokaj-Hegyalja elegendő lenne az országban az ágazat hatékonyabb működéséhez. A hegyközségek számát 316-ról 127-re csökkentették, s így koncentráltabbá vált a szervezetek munkája.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok