TÁJAK, BOROK, TURISTÁK

TÁJAK, BOROK, TURISTÁK

"Ha egy külföldit megkérünk, soroljon fel néhány dolgot, ami eszébe jut Magyarországról, a következők kerülnek megemlítésre; paprika, Tokaji, gulyás és Puskás" - mondja Darin Sándor a wineroads.eu ügyvezetője. Tudják, tehát külföldön, hogy létezik nálunk bor, egy különleges bor, és még sok más, kitűnő bor is, de létezik-e szervezett, a világ számos bortermelő országában komoly infrastruktúrával rendelkező borturizmus a hagyományosan borivó nép lakta Magyarországon?

Létezik, de nem irodák, kifejezetten erre szakosodott utazási irodák, szervezésében. A különböző szövetségek által szakmai csoportoknak szervezett bortúráktól eltekintve inkább egyéni, kisebb csoportos szervezésű utak a jellemzőek. Ezen belül is a 30-50 év közötti, felsőfokú végzettséggel rendelkező, főleg férfiakból álló társaságok szerveznek maguknak borvidékeken töltött hosszú hétvégéket, tudjuk meg Erdősi Máriától, a Magyar Borutak Szövetsége vezetőjétől. Érdeklődés, pedig van akár hazai akár külföldi; különösen a legnépszerűbb borvidékek iránt. Itt, bár pontos felmérések a külföldiek-belföldiek arányát illetően nem készültek - közli velünk Erdősi Mária - valószínűsíthetően hasonló arányban látogatják Villányt, Egert, Sopront és Tokajt. Kifejezetten szervezett borturizmusra szakosodott utazási iroda nem igazán létezik Nyikos István, a Nyitott Pincék Szövetségének elnöke szerint; véleménye szerint inkább "melléküzemként" foglalkozik egy-egy iroda borturizmussal. Némiképp hasonló véleményen van Erdősi Mária is; úgy véli attól, hogy egy utazási iroda borkóstolót szervez kiegészítő programként, még nem beszélhetünk borturizmusról. Bár úgy látja, a Villány-Siklósi Borút Egyesület által szakmailag irányított utazási iroda azon ritka kivételek egyike, amelyek egy-egy borút területén érdemi borturizmus szervezésével foglalkoznak. Nyikos István meglátása szerint egy borturizmusra szakosodó utazásszervező esetében elengedhetetlen, hogy a referens értsen a borhoz, naprakész legyen a piaci helyzettel, tisztában legyen az igényekkel. Ennek hiányában nehéz borturizmust szervezni. Az irodák szakmaisága mellett fontos a pincészetek felkészítése csoportok fogadására, például a ma még sok, akár ismert pincészetre is jellemző, idegen nyelvtudás hiányának pótlásával, vagy a pincék befogadóképességének növelésével. Ez különösen a kisebb családi pincészeteknél jelent komolyabb kihívást, akár anyagilag is. Fontos, hogy a pincészeteket érdekeltté tudják tenni a turizmusban való részvételben. Ez nem könnyű feladat Darin Sándor szerint. A wineroads.eu ügyvezetőjének célja a borturizmus élénkítése, a bortudatosság fokozása egy, hamarosan több nyelven elérhető, sokrétű internetes adatbázis által; bár kicsit szélmalomharcnak érzi munkáját a szolgáltatók érdektelensége miatt, ami szerinte abból fakad, hogy ahol amúgy is jól megy az üzlet, ott nem érzik szükségesnek egy ilyen adatbázisba történő bekerülést, ahol meg nem, ott nem kívánnak áldozni erre.

Mind Nyikos István, mind Darin Sándor úgy vélik, hogy a szervezett borturizmus alapja lehet a jól működő borút hálózat. A hazai borutak közül, Nyikos szerint, azonban csak a Villány-Siklósi és a Soproni Borút Egyesület működik hatékonyan. Darin, szolgáltatásai színvonala és a kapcsolódó infrastruktúra alapján, Tokajt is kielégítőnek találja. A problémát többek közt abban látják, hogy a borutaknak nincs gazdája, azaz olyan független munkatársak, akik a adott borúthoz tartozó térségben, a helyi szolgáltatók estleges önzésén felülemelkedve, koordinálni tudná a fejlesztéseket, marketing munkát. Ennek egyebek mellett anyagi okai vannak; a befizetett tagdíjak nem fedezik ilyen tevékenységek finanszírozását. A felvett támogatási pénzek is legfeljebb a kiadványokra elegendőek, érdemi munka már nem történik. Koordinátor hiányában pedig várhatnak a helyi szolgáltatók egy energikus társukra, aki őket is megmozgatva próbál tenni valamit a borút fejlődéséért, mint például az etyeki Hernyák László.

"Ahhoz, hogy a vendég borturistává váljon jó bor kell." - vallja Nyikos István. "A borturista a tájat akarja megkóstolni." - teszi hozzá. Darin Sándor úgy véli, nem a címke adja el a bort, hanem inkább a helyszín. Legjobban a vendég is és a borász is akkor jár, ha személyes találkozó során értékesíti a termékét. Ahogy a Villány-Siklósi Borút Egyesület üzenete tartja: "minőségi termékkel (a helyi bor), minőségi szolgáltatások révén kapcsolatba kerülni a hagyományokkal, a vidéki léttel, egyedi élményeket nyerni, emberi kapcsolatokat építeni és aktívan kikapcsolódni". "A bor azonban intim műfaj" - véli Nyikos; bizonyos csoport létszám fölött már elveszíti ezt az intimitását. Szerinte 10-15 fő az ideális létszám egy bortúrán.

Nehézségek egy jól működő, szervezett borturizmus kialakításában mindhárom megkérdezett szerint vannak, de remény is van. "Optimisták vagyunk, ezért csináljuk." - mondja Darin Sándor.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok