SZERELMEM, SZARDÍNIA
Eddig Szardíniáról a kék tenger, vitorlások és napsütés jutott eszembe. De mit nyújthat ez az ország a Londonban élőknek vagy ide látogatóknak? Megkerestem hát ezt a kis fatáblát a vasajtón – kész kaland megtalálni – és becsöngettem. Mert ide csak csöngetés útján lehet bejutni, és így is csak szombatonként, de bárkinek szívesen ajtót nyitnak.
„Dédnagyapám 1890-ben nyitotta meg első üzletét Szardínián, ami már akkor hasonló elven működött, csak magas minőségű, kis mennyiséget előállító termelőktől vásárolt. Ezt a londoni üzletet 1992-ben alapítottam, de a szombati bor – sajt – szalámi kóstoló csak 2004 óta működik”.
Elmagyarázza, hogyan kutatja fel és választja ki a szigorú feltételeinek megfelelő termékeket. Első lépésként interneten keresgél és veszi fel a kapcsolatot a termelőkkel, családi vállalkozásokkal. Információt kér, majd ha szimpatikus és meg tudnak egyezni minőségben, mennyiségben és árban, mindig odautazik és személyesen megnézi a termelési folyamatot, megkóstolja a termékeket. Azokat a kistermelőket akiknek nincs weboldaluk, a ma is Szardíniában élő édesanyja kutatja fel és kóstolja meg termékeit.
Számomra legérdekesebb a sajtszoba. Megtudom, hogy az érleléshez állandó 8 Celsius fokos hőmérséklet és magas, 70 %-os páratartalom szükséges. A kemény sajtok már készek a fogyasztásra, így azok a legfelső polcra kerülnek. A fiatal sajtokat még legalább 2 hétig érlelni kell, egy hét után megforgatják őket, hogy minden oldaluk „lélegezhessen”.
Végül arról faggatom, hogy mit mivel kóstoljak, hiszen 80 féle sajtot még edzett gyomrúak sem bírnának végigkóstolni.
„Fiatal sajtokhoz remek bármelyik könnyű, tiszta fehérbor, de az erős, érett sajtokhoz inkább erős vöröset ajánlanék, mint az Amarone, Barolo, vagy a Toszkánából származó Brunello. Legidősebb sajtunk a 12 hónapig érlelt, juhtejből készült, nagyon kemény Pecorino, amit leggyakrabban a szicíliai Marsalával, egy édes, magas alkoholtartalmú, testes likőr- borral kóstolunk. Kék sajtokhoz jöhetnek újra a fehérek, de csakis a Southern- típusú édes desszertborok.
Kolbászhoz, szalonnához bármelyik vörös bor jól passzol, de a szalámikhoz, pármai típusú, papírvékonyra szeletelt sonkákhoz egy különlegességet ajánlok, egy könnyű vörös habzóbort, a Lambrusco-t.”
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.