SZERELMEM, SZARDÍNIA

Létezik egy eldugott kis hely Londonban a Wimbledon Parkban. Egy kis ajtó óriási raktárépületek között, a következő felirattal: Vallebona, The Sardinian Gourmet.

Eddig Szardíniáról a kék tenger, vitorlások és napsütés jutott eszembe. De mit nyújthat ez az ország a Londonban élőknek vagy ide látogatóknak? Megkerestem hát ezt a kis fatáblát a vasajtón – kész kaland megtalálni – és becsöngettem. Mert ide csak csöngetés útján lehet bejutni, és így is csak szombatonként, de bárkinek szívesen ajtót nyitnak.
SZERELMEM, SZARDÍNIA

Az ajtó egy olasz – szardíniai kis mennyországot rejt. Az egyik oldalon bortartó roskadozik olasz, de főleg szardíniai boroktól, végén borhűtő, tele fehér és vörös habzóborral. Másik oldalon szalámik, sonkák, szalonnák, kolbászok sorakoznak. Az illat lenyűgöző! Az üzlet végében üvegajtó mögött méretes sajtszoba, ahol kellemes hűvös, tömény sajtillat és kb. 80 féle, félméteres átmérőjű sajtguriga fogad. Kezd kitisztulni a kép. Ez egy szardíniai importáló kis családi vállalkozás, akik hétfőtől péntekig nagykereskedőként, beszállítóként üzemelnek, ám minden szombaton megnyitják kapuit a nagyérdemű előtt. És mitől más ez a hely? Mindent megkóstolhatunk, mielőtt megvásárolnánk! A borállomány jelenleg bővül, eddig 20 különböző bort árulnak, 30 féle húsárut és 80 különböző sajtot: kecske-, juh-, illetve tehéntejből készült kemény, lágy vagy kéksajtot. A listát folytathatnám, mint Gombóc Artúr a csokifajtákról, de inkább kóstolgatni kezdek. Közben a tulajdonost, Stephanot kérdezgetem, hogy is indult ez az egész.

„Dédnagyapám 1890-ben nyitotta meg első üzletét Szardínián, ami már akkor hasonló elven működött, csak magas minőségű, kis mennyiséget előállító termelőktől vásárolt. Ezt a londoni üzletet 1992-ben alapítottam, de a szombati bor – sajt – szalámi kóstoló csak 2004 óta működik”.


Elmagyarázza, hogyan kutatja fel és választja ki a szigorú feltételeinek megfelelő termékeket. Első lépésként interneten keresgél és veszi fel a kapcsolatot a termelőkkel, családi vállalkozásokkal. Információt kér, majd ha szimpatikus és meg tudnak egyezni minőségben, mennyiségben és árban, mindig odautazik és személyesen megnézi a termelési folyamatot, megkóstolja a termékeket. Azokat a kistermelőket akiknek nincs weboldaluk, a ma is Szardíniában élő édesanyja kutatja fel és kóstolja meg termékeit.

Számomra legérdekesebb a sajtszoba. Megtudom, hogy az érleléshez állandó 8 Celsius fokos hőmérséklet és magas, 70 %-os páratartalom szükséges. A kemény sajtok már készek a fogyasztásra, így azok a legfelső polcra kerülnek. A fiatal sajtokat még legalább 2 hétig érlelni kell, egy hét után megforgatják őket, hogy minden oldaluk „lélegezhessen”.

Végül arról faggatom, hogy mit mivel kóstoljak, hiszen 80 féle sajtot még edzett gyomrúak sem bírnának végigkóstolni.

„Fiatal sajtokhoz remek bármelyik könnyű, tiszta fehérbor, de az erős, érett sajtokhoz inkább erős vöröset ajánlanék, mint az Amarone, Barolo, vagy a Toszkánából származó Brunello. Legidősebb sajtunk a 12 hónapig érlelt, juhtejből készült, nagyon kemény Pecorino, amit leggyakrabban a szicíliai Marsalával, egy édes, magas alkoholtartalmú, testes likőr- borral kóstolunk. Kék sajtokhoz jöhetnek újra a fehérek, de csakis a Southern- típusú édes desszertborok.

Kolbászhoz, szalonnához bármelyik vörös bor jól passzol, de a szalámikhoz, pármai típusú, papírvékonyra szeletelt sonkákhoz egy különlegességet ajánlok, egy könnyű vörös habzóbort, a Lambrusco-t.”

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok