Szenzációs évjárat, de tele buktatókkal
Mint minden évben, idén is február első felében megkezdődtek a borversenyek a megyében. Ezek az események nagyon fontosak a kisebb termelők számára is, hiszen pontos képet kapnak arról, hogyan sikerültek a boraik. A szakemberek szerint szenzációs a tavalyi évjárat.
Közvetlenül a szüret után sejteni lehetett, hogy rendkívül nagy lehetőségeket tartogat ez az évjárat a borászok számára. A szőlő cukorfoka, színanyaga, érettsége mind kiváló volt, ugyanakkor a savtartalmakra már akkor figyelni kellett. Az első fejtések után szembesültek azzal a gazdák, hogy rutinból nem lehet borászkodni.
Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend Nagymestere elmondta, egymást érik a borversenyek, melyekre őt is meghívták, így Medinán, Bonyhádon, Madocsán, Bölcskén a gazdák, illetve majd február 20-án Szekszárdon a kertbarát kör tart ilyen jellegű rendezvényt. Az idei versenyek mindenképpen izgalmasak lesznek, hiszen szembesülnek a kisebb-nagyobb termelők azzal, hogy a tavalyi nagyon bonyolult évjáratot jól tudták-e kezelni. Módos Ernő elmondta, újdonság a délies stílus megjelenése, a lágyabb, alacsonyabb savtartalom, a magas alkolholfok. Ugyanakkor a finom, gyümölcsös ízeket nehezebb volt előcsalogatni a borból. A tisztulás nem olyan gyorsan, dinamikusan ment végbe, mint ahogy szokott, és gyakran „bent ragadt” a cukor is. Ez utóbbi amiatt fordulhatott elő, hogy szüretnél, az első mustfok mérés után (18-19-es cukorfoknál) úgy gondolhatta a termelő, egy kicsit még erősít rajta, és hozzátett a musthoz még két kiló cukrot, hogy 21-es legyen a mustfoka. De azzal nem számolt, hogy sok volt a töppedt szem is a leszedett fürtökön, és ezekből később oldódott csak ki a szőlőcukor. Ez az oka annak, hogy sok a 14-es alkoholfokos bor.
– Márton napján, a borkóstolós rendezvényeken is megmutatkozott már a magas alkoholfok, mert este tíz óra körül ennyi pityókás embert így együtt még nem nagyon lehetett látni – mondta mosolyogva a nagymester.
A borászati laborok adatai is azt bizonyítják, hogy borkezelési szempontból nem egyszerű a tavalyi évjárat, a savszint alacsony, 3,5-4-es, az átlagos 6-7 ezrelék helyett. Gondot okoz a borban maradt, el nem erjedt cukor is. Az biztos, hogy érdemes minél gyakrabban laboratóriumi vizsgálattal ellenőrizni, hogy milyen szinten áll a borunk, mondták az általunk megkérdezett laborvezetők.
Az eddigi borversenyek pontos képet adtak és az elkövetkezők adnak még idén arról, hogy a termelő felismerte-e a hibákat, volt-e elég eszköze, tudása hozzá, hogy azt korrigálja. Akinek ez sikerült, az valóban kiváló minőségű borokkal számolhat a tavalyi évjáratból, melyek akár több év múlva is meghatározhatják a pince kínálatát, mondta Módos Ernő borász.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.