SZENT MÁRTON ÚJBORFESZTIVÁL ÉS LIBATOR A SKANZENBEN

2009-11-02 | aborfesztival.hu
Idén november 7-én és 8-án rendezik meg a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a Szent Márton Újborfesztivált és Libatort, melynek társrendezője a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.

Márton-napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Úgy tartották, minél többet isznak, annál több erőt és egészséget isznak magukba. Ilyenkor szokás levágni a tömött libát is, és a sült liba csontjából az időjárást jósolták meg: ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros.
SZENT MÁRTON ÚJBORFESZTIVÁL ÉS LIBATOR A SKANZENBEN

November 7-én és 8-án az ország számos múzeumában és tájházában rendeznek Márton napi rendezvényeket. A szentendrei Skanzenben is ezen a hétvégén tartják a Szent Márton Újborfesztivált és Libatort, amikor felelevenednek a hagyományos néprajzi szokások, de a modern gasztronómia csodáinak is áldozni lehet.

Gasztronómia és hagyományok

A fesztiválra neves magyar borászok hozzák el zamatos újboraikat, hogy a nagyközönség is megkóstolhassa a 2009-es évjárat jellegzetes ízvilágát. Összesen 13 kiállító mutatja be újborát. Az újborok mellett rengeteg finomság vár a vendégekre. A múzeumban működő Jászárokszállás Fogadó egy szombat esti exkluzív gálavacsorával várja a vendégeket, de Bede Róbert konyhafőnök „kifőzdéjében” is ízletes falatokat lehet majd kóstolni. A Márton napi Libato(u)r keretében meghirdetett receptverseny győztes étkeit ő készíti majd el mindenki szeme láttára. De kóstolható lesz majd természetesen a sült libacomb, és sült tök, lúdkása és sokféle rétes is.

A rendezvény helyszínéül szolgáló két múzeumi tájegységben a gyerekeknek kedveznek a színes programok: vidám tollfosztó, krumplipuska és lampion készítés, töklámpa faragás, gyertyamártás mézeskalács készítés. Az elkészült világítótestekkel mindkét nap 16 órakor kezdődő Márton napi felvonuláshoz lehet majd csatlakozni. A szombati vidám zenés felvonulást a Szeredi család vezeti, míg a vasárnapi díszes Márton-napi felvonulás élén a Lajta Néptáncegyesület céhes legényei állnak.

Idén viszont a felnőttek sem maradnak játék nélkül. Bárki tesztelheti szőlészeti-borászati tudását a bortotóban, melynek feladatait a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. állította össze, illetve kipróbálhatja a lopózást is. Borkalandozások címmel workshop jellegű programban Zilai Zoltán nemzetközi borbírával lehet beszélgetni az újborról, annak készítéséről és egyéb érdekességekről.

Szombaton színpadra lép a Buda Folk Band, vasárnap pedig a népszerű Vujicsics Együttes az Opanke Szerb Hagyományőrző Együttes közreműködésével ad koncertet illetve táncházzal zárja a napot a múzeumi nagyréten. A fesztiválsátorban látható lesz Lúdas Matyi, a Gyászliba Galibája, és a jó hangulatról Bödőcs Tibor humorista gondoskodik majd.

Gasztronómiai és borszakmai programok a fesztiválsátorban

November 7-8. (szombat-vasárnap)
10.00-18.00 Hagyományos libaétkek kóstolója a Fogadóban és Bede Róbert konyhafőnök pultjánál
10.00-18.00 Újborok bemutatója és kóstolója a fesztiválsátor kiállítóinál
10:00-14.30 „Márton az újbor bírája” – beszélgetések az újborról Zilai Zoltán nemzetközi borbírálóval, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával (Kisalföld tájegység: az undi ház hátsó szobájában)
10.00-14.30 Bor TOTÓ és lopózás a Gyurka Műhelyben (Alföld tájegység) – sorsolás utáni eredményhirdetés és díjátadó a fesztiválsátor színpadán, mindkét nap 15:00-kor
10.00-14.30 Liba TOTÓ (Alföld tájegység: nagykunsági állattartó tanya) – sorsolás utáni eredményhirdetés és díjátadó a fesztiválsátor színpadán, mindkét nap 15:00-kor
November 7. (szombat)
19.00 A Jászárokszállási Fogadó ünnepi vacsorája (Előzetes jelentkezés szükséges!)

Színpadi programok a fesztiválsátorban
(Műsorvezető: Zugmann Zoltán)

November 7. (szombat)
10:30-11:00 Márton Napi Libato(u)r Receptverseny Gála megnyitója Bede Róberttel
11:00-12:00 Gulyás Terka, avagy aki a müzlit nem szereti, rossz ember nem lehet – a Mikropódium Családi Bábszínház bábelőadása gyermekeknek
12:30-13:30 Lúdas Matyi, a Hahota Gyermekszínház színielőadása
14:00-14:45 Ének a pincéhez, a Musica Historica régizene együttes bordalokat, asztali muzsikát és táncokat ad elő a XV–XIX. századi Magyarországról
15:00-16:00 Lúdétkek Receptverseny Gála, a Bor TOTÓ és a Liba TOTÓ eredményhirdetése
16:00-16:30 Buda Folk Band világzenei koncertje
16:30-17:30 Buda Folk Band moldvai táncháza
A szünetekben Fosztóképző vetélkedő.

November 8. (vasárnap)
10:00-11:00 Angyalbárányok, Écsi Gyöngyi bábelőadása gyermekeknek
11:30-12:30 Lúdas Matyi és Gáspár története három verésben, előadja a Gabalyda Bábszínház
12:45-13:30 Bordalokat játszik a Borvirág Zenekar
14:00-15:00 Gyászliba Galibája, a Meseláda Bábcsoport bábelőadása gyermekeknek
15:00-15:30 Bor TOTÓ és Liba TOTÓ eredményhirdetés Zilai Zoltánnal
15:30-16:00 A fesztiválszínpadon Bödőcs Tibor humorista
16:00-16:30 A Vujicsics Együttes kedvcsináló koncertje
16:30-17:30 A Vujicsics Együttes táncháza, közreműködnek az Opanke Pomázi Szerb Hagyományőrző Egyesület táncosai

TÁJEGYSÉGI PROGRAMOK
(Alföld és Kisalföld tájegység)

9:00-18:00 Arany gesztenye libacombért!
10:00-16:00 Vidám tollfosztó: Hagyományőrző
10:00-16:00 Márton-napi időjóslás
10:00-16:00 Jóslás
10:00-16:00 Kovácsolás
10:00-16:00 Gyertyamártás
10:00-16:00 Őszi asztali és ajtódíszek készítése
10:00-16:00 Márton búcsú a Lajta Néptáncegyesülettel
10:00-16:00 Lúdgége tészta készítés
10:00-13:00 Lampion készítés
13:00-16:00 Töklámpás készítés
10:00-16:00 Jászkiséri Csete Balázs Honismereti Egyesület játszóháza (szombaton!)
10:00-16:00 Tollsíp készítés (vasárnap!)
10:00-16:00 Krumplipuska készítés
10:00-16:00 Kenőtoll készítés (vasárnap!)
13:00-15:00 Mézeskalács készítés
16:00-18:00 Esti tűzgyújtás és körtáncok

Márton-napi felvonulások

November 7. (szombat)
16:00-kor a Szeredi-család vezetésével vidám, zenés, lampionos-töklámpásos felvonulás indul a Kisalföld tájegységből, az ásványrárói portától a fesztiválsátor előtti máglyáig. November 8. (vasárnap)
16:00-kor a Lajta Néptáncegyesület céhes legényeinek vezetésével díszes Márton-napi felvonulás indul a Kisalföld tájegységből, az ásványrárói portától a fesztiválsátor előtti máglyáig. Mindkét menethez várjuk a vendégeink csatlakozását, a Skanzenben készített töklámpásaikkal és lampionjaikkal vagy anélkül!

Tárlatvezetések

13:00-14-00 Régi konyhák titkaiba vezet be szombaton Kiss Kitti, vasárnap Bereczki Ibolya (indulás a Szent Anna kápolnától)
13:00-14.00 Márton búcsú házról házra Palenik Józseffel (mindkét nap, indulás a Kisalföld tájegységből, a Szent Anna kápolnától)
15.00-16.00 A szőlő- és bortermelés tárgyi emlékeit mutatja be dr. Sári Zsolt (vasárnap, indulás a Kisalföld tájegységből, a Szent Anna kápolnától)

Boros és egyéb kiállítók

Bárdos és Fia Pincészet - Mátraalja, Polgár Pince Kft. - Villány, Kovács Julianna - Tokaj-Hegyalja, Demeter Pincészet - Eger, Taschnervin Kft. – Sopron, Zódor László - Siklós, Corvinum Selection - Budapest, Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet – Dél-Balaton, Galambos Pincészet – Tokaj-Hegyalja, Dúzsi Tamás - Szekszárd, Monyók Pincészet – Tokaj-Hegyalja

Agárdi Pálinkafőzde - Agárd, Pálinkaház Kft. - Székesfehérvár

Vagoemt Kft. - szarvasgomba

Egyéb lehetőségek

Márton napi csemegék kóstolhatók a különböző rendezvény pontoknál: sült alma, sült krumpli, sült tök, pattogatott kukorica, kemencés lángos, szilvalekvár, mézes termékek, szarvasgomba, sült gesztenye.

Lovaskocsis körséta rendelhető meg a múzeum területén (fizetős program; indulás az Alföld tájegységből, a fesztiválsátortól) Nosztalgia fotó Lúdas Matyi zsánerjelenetekkel (fizetős program; Alföld tájegység, a hajdúbagosi portán) A Skanzen Vonat menetrend szerint közlekedik

Márton napi hagyományok

Az 1990-es évek közepén Magyarországon is elkezdett terjedni az újbor kultúrája. Először Bock József villányi borász Szent Márton bora elnevezésű kékoportóját nyitották fel nyilvánosan és ünnepélyesen 1996. november 11-én a szentendrei Skanzenben a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. jóvoltából. Ezek után a magyar bormarketing szakma elhatározásából az újborral együtt Szent Márton és a libaevés kultusza lassan a magyar köztudatba is beívódott. Szent Márton napja (november 11.) alkalmából ma már az ország több helyszínén, vendéglátóegységében tartanak Márton napi libanapokat, hódolva a gasztronómiai élvezeteknek.

A Szentendrei Skanzenben tartandó Szent Márton Újborfesztivál és Libator rendezvény társrendezője a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. A gasztronómiai programok támogatója a Magyar Lúdszövetség.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok