St Andrea csúcskóstoló

2015-12-11 | Borászat

Hova fejlődött az Egri Borvidék az elmúlt 15 évben? Hogyan integrálja a hagyományokat az új technológiákkal? Hol a helye a hazai és a nemzetközi borpiacon a Bikavérnek és az Egri Csillagnak?

St Andrea csúcskóstoló

Ezekre a kérdésekre is választ kaphattak azok a szakemberek, akik 2015. december 10.-én Lőrincz György borász vezetésével (Borászok borásza, 2008; az Év bortermelője, 2009), a St Andrea Szőlőbirtok fennállása óta először, végigkóstolhatták a pince másfél évtizedes történetének legkiemelkedőbb tételeit. A borokat két Master of Wine is kiválóra értékelte.



„Másfél évtizeddel ezelőtt még Cabernet Franc-ból állt a csúcsborunk, de aztán beláttam, hogy érdemes követni az egri hagyományokat, ezért áttértem a bikavérekre. Azóta sem bántam meg a döntésemet” – jelzi Lőrincz György, hogyan fejlődött a borvidékkel együtt az ő elképzelése is az egri csúcsborokkal kapcsolatban. Döntését azóta neves borszakírók, Master of Wine-ok is visszaigazolták, akik az elmúlt években újra felfedezték Egert és az ottani borházasításokat: nemcsak nemzetközi versenyekről tér vissza rendre aranyérmekkel és trófeákkal a Merengő egy-egy évjárata, de egyre több neves szakember számol be lelkendezve a korábban leírt bikavérekről, miután megkóstolt egy-egy szép egri házasítást.

Az Egri Borvidéken szinte kizárólag fehér és vörös házasításokat (Egri Csillagot és Egri Bikavért) termelő Lőrincz György kiemelkedő szerepet játszik a borvidék megismertetésében és elismertségének növelésében. Kompromisszummentes elkötelezettsége a minőség és a helyi hagyományok felélesztése iránt jól ismert, és bárki által – érzékszervileg is – ellenőrizhető. A folyamatos megújulás és fejlődés is fontos szempont a borász számára, akinek díjnyertes borait március óta a budapesti St Andrea Wine & Gourmet Bárban világszínvonalú étkekkel is össze lehet kóstolni, mivel Lőrincz szerint „a csúcsgasztronómia segítségével a világ figyelmét is felhívhatjuk a magyar borok minőségére, kimagasló teljesítményére”. Úgy tűnik, igaza van: a Gault&Millau szigorú zsűrije az éttermet és Barna Ádám séfet az idei „Év felfedezettje” elismeréssel tüntette ki. A vertikális kóstolón Barna Ádám meg is mutatta, mire képes az érzékeny séf, ha kimagasló borok inspirálják.

Ami a borokat illeti (Blanc de Noir 2009, Örökké 2013, 2012, 2006, Mária 2013, 2012, Merengő 2011, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2003, 2002, Nagy-Eged-hegy 2012, 2011), ott sincs ok panaszra: a december 10.-én megkóstolt 16 tételt a szakemberek kimagaslónak értékelték. A borokat néhány nappal a magyar bemutató előtt megkóstolta Elizabeth Gabay Master of Wine és Rod Smith MW is. A két brit szakértő bőven megszórta 90 pont feletti értékekkel a Merengőket és a St Andrea Szőlőbirtok jelenleg legexkluzívabb tételeit, a Magyarország egyik legmagasabban fekvő szőlőterületéről, a Nagy-Eged-hegy-dűlőből szüretelt Bikavéreket. A zártkörű dél-franciaországi kóstolón jelen volt Henri Mallier, a nemzetközileg is jegyzett Pion borkereskedő cég képviselője. Az elismert szervezet eddig kizárólag a legjobb francia és spanyol pincészetekkel dolgozott együtt, de Mallier úgy vélte, a Nagy-Eged-hegy válogatást még az európai borkultúra szülőföldjére, Franciaországba is jó eredményekkel lehetne exportálni.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok