SOKKOLTA A TOKAJI FURMINT A LYONI SZTÁRSÉFET

2009-01-16 | inforadio.hu
A hollandiai Wine Professional szakkiállításon igen jól fogadták a magyar borokat. A Tokaj-hegyaljai Királyudvar Pincészet száraz furmintja jutott a legmagasabbra: az eseményen részt vevő franciaországi három Michelin csillagos séf, Christopher Müller több bor közül végül a magyar furmintot választotta ételbemutatója egyik főszereplőjének.

Igen jól sikerült az ITD Hungary és a Magyar Bormarketing Kht. által szervezett magyar borbemutató Hollandiában, a január 12-14. között megrendezett Wine Professional kiállításon - tudta meg az InfoRádió Nemes Richárdtól, a Magyar Bormarketing Kht. ügyvezetőjétől.
SOKKOLTA A TOKAJI FURMINT A LYONI SZTÁRSÉFET

A kiállításon kizárólag a borkereskedelem és a gasztronómia szakmai képviselői vehetnek részt, az idei létszám meghaladta a tavalyi 15 ezret - említett szintén jó értelemben sokkoló részleteket az ügyvezető.

A magyar standon 30 csúcsminőségű magyar borral találkozhattak a főként holland, belga és luxemburgi kereskedők és éttermi szakértők. A bemutatott harminc magyar bort Jan van Lissum, a Wine & Food Association vezetője választotta ki 100 megküldött mintából. "Javarészt a tokaji, a balatoni és a szekszárdi régióból került ki a holland piac számára leginkább érdekes 19 fehér és 11 vörösbor. Ezek közül a holland szakértő a száraz fehérboroknak jósolja a legnagyobb jövőt" - mondta a Kerekes György, az ITD Hungary borágazatért is felelős vezetője.

Jan van Lissum jóslata beigazolódott, a magyarországi furmintokat nagyon jól fogadta a közönség. Különösen a tarcali Királyudvar Pincészet tokaji száraz furmintja (Királyudvar Sec) aratott nagy sikert, hiszen a kiállításon részt vevő séf-pápa, Christopher Müller ezt a bort választotta egyik bemutatójához. Müller a világ egyik leghíresebb séfjének, Paul Bocuse-nek a közvetlen munkatársa, a francia legenda egyik, három Michelin csillagos éttermében dolgozik.

Müllert lenyűgözte a magyar bor, személyesen ő választotta ki több, köztük francia versenytárs közül - mondta el Nemes Richárd. A sztárséf a magyar furminthoz sokkoló ételkreációt készített, koktélos-poharakba. A pohárba sajtkrém került és tengervíz-koncentrátumból készült zselébe applikált homár.

Az extrém fogás is jól mutatja, hogy Hollandiában mennyire nagy a jó értelemben vett felhajtás a borok és a gasztronómia körül - jegyezte meg Nemes Richárd, a Bormarketing Kht. ügyvezetője.

Magyarok Hollandiában


A kiállításon az alábbi magyar borok szerepeltek: Bock Cuvée, Figula Szilénusz és Fülöp, Heimann Viona és Cervaes, Királyudvar Sec, Kreinbacher Öreg tőkék bora és Tradíció, Pannonhalmi Apátsági pincészet Hemina és Infusio, Szentesi József Rajnai Rizling és Zengő, Takler Bartina és Merlot, Vylyan Montenuovo Cuvée és cabernet franc. Az alábbi négy tokaji pincészet száraz furmintokkal és aszúkkal, illetve más édes különlegességekkel képviselte Tokaj-hegyalját: Degenfeld, Disznókő, Dobogó, Patricius.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok