SIKERESEK VOLTAK A VITOUR PROGRAM RUSZTI MEGBESZÉLÉSEI

SIKERESEK VOLTAK A VITOUR PROGRAM RUSZTI MEGBESZÉLÉSEI

Az Európai Világörökségi Borvidékek képviselői adtak randevút egymásnak, hogy véglegesen lezárják az utolsó három évben végzett munkájukat, és egyfajta konklúziót vonjanak le az eddig szerzett tapasztalatokból.

A napirend második részében, meglévő eredmények megőrzéséről és karbantartásáról esett szó, majd körvonalazódott egy új közös pályázat benyújtásának az esélye.

A hét világörökségi helyszín mindegyike képviseltette maggát: Val de Loire (Franciaország), Felső-Közép Rajna Völgye (Németország), Fertő-Neuseedler See (Ausztria), St. Emilion (Franciaország), Cinque Terre (Olaszország), Duoro Völgy (Portugália), Tokaj Történelmi Borvidék (Magyarország), megfigyelőkét megjelent egy svájci várományos világörökségi borvidék képviselője is.

A jelenlévők megállapították, hogy az INTERREG III/C programban vállalt kötelezettségeiknek eleget tettek, elkészült 70.000 közös kiadvány, életre keltették a www.vitour.org közös honlapot, aminek - egyenlőre - csak a struktúrája van meg, de felölteni a tagországoknak kell információkkal németül, angolul, franciául. Jelenleg csak a váz van fent. A tagországok megkapták azokat a jelkulcsokat, amelyekkel a programot megnyithatják és elhelyezhetik a kulturális eseményeiket, borászataikat, vendéglátó egységeiket, közös programjaikat. A történelem és a bor bemutatása is kiegészítésre vár.

A kiadványok gyorspostával hamarosan megjelennek a zempléni Tourinform irodákba. A felsorolt „elitcsapat" szerepelné, mindenképpen a tagországok idegenforgalmi vonzerejét, és jobb megismerését szolgálni.

A program iránt nagy érdeklődést tanúsított az ORF1 Osztrák Közszolgálati Televízió, aki a felvett interjúkat, már a konferencia alatt a TV Híradóban le is közvetítette.

De ugyancsak érdeklődést mutatott a Burgerlandi Közszolgálati Rádió és a nyomtatott sajtó is.

A konferencián döntés született arról, hogy a tagországok tovább kívánják folytatni a közösen elvégzett munkát, s elsősorban a borászatra, a marketingre és az idegenforgalomra fognak koncentrálni. Természetesen mindezek mellett kisebb jelentőségű közös dolgok is bekerülnek a közös a pályázatba, így tokaji javaslatra, az erózióvédelem közös megoldására is sor kerülhet az olasz partnerrel, akik szintén erősen szenvednek ettől a problémától, de Ruszton például teljesen elhanyagolható.

Elfogadták Tokaj polgármesterének azt a javaslatát is, hogy ne csak a hét partner pályázzon együtt, hanem azt tekintsük közös főprogramnak, keretnek, de legyenek - esetlegesen - egymás közt alakuló bilaterális kapcsolatok is. Mondott is erre egy konkrét javaslatot. Tokaj város a környezetvédelmi ártalmak érzékelésére, mérésére, regisztrációjára és az abból levonandó konzekvenciákra közösen kíván pályázni a Corvinus Egyetemmel. A Pisai (Olasz Egyetem) képviselője bejelentette, hogy csatlakozó partnerként szívesen részt venne a tokaji projektben.

Március 26-án - délután - Májer János egy prezentációval lepte meg a résztvevőket azzal, hogy egy jól megszerkesztett és látványos diasorozatot mutatott be a Tokajban tervezett, Világörökségi Borvidéki Bormúzeumról. Szólt az épület alatt elhelyezni szándékozott Bortrezorról ötletéről is, amely mindenkinek megmozgatta a fantáziáját. Valamennyi tagország bejelentette, hogy a projektben részt kívánnak venni, - egyenlőre - szándéknyilatkozat kiadásával a pályázat beadásához, de természetesen a megvalósítás során, egy helyi múzeumi szakember közreműködésével és az építész szakmai segítségével a múzeumot is nemzetenként szeretnék feltölteni és látványossá akarják tenni.

Májer János a prezentáció mellet magával vitte - digitálisan - a már rendelkezésre álló engedélyes terveket, amelyekről a múzeumi célra igénybeveendő helyiségek alaprajzi és magassági méreteik levehetők, tudvalevő legyen pld, hogy melyik helyiségekben hol lesznek nyílászáró szerkezetek. A jelenlévők többsége a digitális anyagot lemásolta helyi adathordozóra, míg az ilyennel nem rendelkezők CD-n kérték megküldeni az adatokat. A végleges nemzetek közötti felosztás - a következő konferencián - dől el Toursban (Franciaországban).

A ruszti konferencián nem született döntés az új pályázat gesztorának a személyéről. Nagy eséllyel Felső Közép Rajna vidéke kandidálhat, s valószínű, hogy ebben közmegegyezés lesz.

Egyébként Toursban valamennyi országból nem csak szakemberek lesznek jelen, hanem választott politikusok is, akik egy olyan közös nyilatkozatot fognak közé tenni és aláírni, amelyben kinyilatkoztatják, hogy a VITOUR programnak folytatódnia kell, mindazokkal az elemekkel, amely az egymás jobb megismerését, egymás borainak jobb piacra jutását fogják szolgálni, amely mellett nem hanyagolható el a turizmus szerepe. Felvetődött a nagy nemzetközi kiállításokon való közös részvétel gondolata is. A résztvevő világörökségi helyszínekre olyan sztenderdeket is szeretnének elfogadni, amelyek minden tagország érdekét szolgálják, de korlátozásokat senkire nézve nem jelenthetnek. Fontosnak tartották a természeti és az építészeti, a termőtáji örökség megőrzését, s elutasítanak minden olyan otromba beavatkozást a világörökségi területeken, azok pufferzónáiban, amely a fizikai és kémiai, de főleg az épített örökség megőrzésével szemben álnak, s rombolnak. A Toursi találkozón számos magas rangú politikus, franciaországi miniszter és az UNESCO legmagasabb rangú képviselői is részt fognak venni, ezzel is demonstrálva az ellen, hogy a gátlástalan finánctőke - számos országban - a munkanélküliség hamis illúziójával, a nemzeti értékeket tönkre akarja tenni.

Toursban várható, hogy számos nemzetközi dekralációt nyilvánosságra akarnak hozni, különös tekintettel a közelgő júliusi, Canadában megrendezésre kerülő UNESCO kongresszus számra megfogalmazott ajánlásokkal. Ugyancsak a Francia városban zárják le a következő pályázat céljainak utolsó elemeit.

A rusti konferencia zárása során valamennyi ország képviselője megköszönte az Osztrák partnerek nagyszerű szervezési munkáját, s azt, hogy olyan feltételeket biztosítottak az alkotó munkához, amely ideális volt mindeni számára. Közös nyilatkozatban megállapítottak, hogy Ausztria nagy gondot fordít a világörökségi területeinek megóvására, kezelésére, a szervezet fenntartására. A ruszti konferencián részt vet a világhírű borakadémia igazgatója is, aki szóban és a helyszínen is bemutatta képzési profiljukat és lehetőségeiket, és „eldicsekedett" nemzetközi elismertségükről. Talán még egy dolog volt meglepő nekünk magyaroknak, hogy valamennyi szomszédos országunk közül, csak Ausztriában nem szégyen a magyar zászlót nyilvános helyen elhelyezni, magyarul beszéli, vagy a feliratokat magyarul feltüntetni. Ha rákérdezünk erre a természetesnek tűnő furcsaságra, akkor csak annyit válaszolnak - nagyon egyszerűen - „ mit szégyelljenek a történelmük részéből"!

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok