SAJTMUSTRA

2018-09-13 | Hírszerkesztő

SZEPTEMBER 29-ÉN ÚJ ESEMÉNY DEBÜTÁL AZ ETYEKI GASZTROSÉTÁNYON!

SAJTMUSTRA

Kézműves sajtok, ízes programok! A Kárpát-medence legjobb sajtkészítői hozzák el remekeiket az etyeki Gasztrosétányra. Lesz sajtműhely vajköpüléssel és parenyica nyújtással, sajtverseny, gasztronómiai és kézműves vásár, sőt Sajtkukac játszótér, utcazene és számos élményprogram!  



A Magyar Sajtkészítők Egyesülete szeptember 29-én már hatodszor rendezi meg aSajtmustrát, de első alkalommal az etyeki Gasztrosétányon! Erre a szép őszi szombatra Etyekre, az Újhegyi pincesorra költöznek a Kárpát-medence legjobb sajtkészítői, hogy bemutassák, kóstoltassák fantasztikus termékeiket. A kecskelábú asztalokon valóban a legfinomabb, a legmagasabb minőséget képviselő sajtokkal és egyéb tejtermékekkel találkozhatnak majd az ínyencek. Azonban nem csak kóstolni lehet majd a sajtokat: a bőrkötényes sajtmesterek elárulják a titkaikat is az érdeklődőknek a nagyon érdekesnek ígérkező Sajtműhely keretein belül! Itt megtekinthetjük a sajtkészítés teljes menetét, láthatjuk a sajtfüstölést és parenyica nyújtást, kipróbálhatunk a vajköpülést, és bátran kérdezhetünk is a mesterektől.  

A Workshop keretein belül a legkülönfélébb sajtokat kóstolhatjuk össze válogatott borokkal Herczeg Ági (nemzetközi borakadémikus, az első magyar női Master of Wine aspiráns) útmutatásai alapján. Természetesen a profik részére lesz sajtverseny is, a látogatók pedig kedvükre válogathatnak majd a Gasztrosétány boros és ételkínálatból vagy szórakozhatnak a nagyszerű utcazenészek muzsikájára. A gyermekeket a Sajtkukac játszótér várja majd ahol szórakozás közben, ügyességi játékokon keresztül ismerkedhetnek a sajtkészítés folyamatával a tejfejéstől kezdve a sajthordáson és préselésen keresztül a kóstolásig.

Lássuk tehát a Sajtmustra részleteit, hogy mivel készülnek a helyiek a Vendégeik fogadására:

1. Gingalló Csokoládéműhely

- Nyitott műhely – csokoládékésztés bemutató (10:30, 12:00, 13:30, 15:00, 16:30 órakor)

- Különleges kézműves csokoládék kóstolója egész nap a forró italtól a csokinyalókáig!

2. Sajtkukac játszótér

- Ismerd meg a sajtkészítés folyamatát ügyességi játékokon keresztül: tejfejés, tej- és sajthordás, alvadék kezelés, préselés és kóstolás.

3. Aubergine Terasz

- Padlizsán- és zakuszkakrém csészében

- Grillezett gomolya salátával

- BBQ pulled pork szendvics káposztasalátával és BBQ oldalas rozmaringos burgonyával

4. Desszert Pince

- mézes- almás camembert pite

- vörösborban párolt körte vaníliakrémmel és szőlőkrémes csokitorta

5. Gradowski Birtok

- Hagyományos magyaros ételek és szekszárdi borok

6. Milán Pince – Zalán Faház: Gábor konyhája

- Sült csülök és marhapörkölt tarhonyával és házi rétes

 7. Sobol Pincészet és Erdélyi Ízek Udvara

- Brassói lucskos káposzta, friss és érlelt sajtkülönlegességek, erdélyi miccs faszénen sütve

- Etyeki borok, Tarpa pálinka, tiltott Csíki sör és sörpárlat

 8. Árpás Laci Sonkamester Pincéje:

- Délvidéki ízek, grillvarázs

- Kézművesek: Greta Handmade Design, Gyurma Trend, Jáger Juli Keramikus, Marmaladys, Sápi Gyümölcsborok, Schubert Méhészet, Sziráczki Glass

 9. Halmi Pince

- Folyóborok, borpárlatok és kézműves szörpök

- Levendulás és mentás fröccs

- Madzag & Csomó: karkötők, nyakláncok

10. Szent Orbán Pince:

-  Valaha Tanya

11. Etyeki Sörmanufaktúra

12. Tátrai Pince:

-  A pincészet borainak kóstolója és vására

13. Rezeda Terasz:

-  Boros sajtleves és szarvas-raguleves 

-  Lecsó tarhonyával, tarja, vagy csirke steakkel

-  Sajttorta szőlőlekvárral 

-  14:00 óra: Budai Project

14. Sajtkészítők utcája

-  A Kárpát-medence legjobb sajtkészítőinek bemutatója, kóstolója és vására 

15. EtyekVin Pince

-  Helyi borok és grillvarázs

16. Berényi Pince: Orosz Gyula Családi Pincészete (Etyek), Vabrik Pince (Etyek)

-  STELÁZSI – válogatott finomságok a kamrából

-  Caffé Go

17. Dvorák Vendégudvar

-  Parasztudvar-látogatás: birka, kecske, liba, kacsa és kicsinyeik

-  Füstölt vásár és falusi ízek: betyárleves füstölt hússal, csülkös-körmös pacalpörkölt, sült csülök párolt káposztával és grilltál

-  Szörp és lekvárvásár

18. Debreczeni Pince: Debreczeni – Ferenczi Családi Borászat (Etyek és Szekszárd)

-  Borsajtoló - Ízpárosítás Herczeg Ágnessel (nemzetközi borakadémikus, az első magyar női Master of Wine aspiráns), valamint Gábossy Ádám (SZEGA Camembert Kft.) és Hegedűs Imre (Sajtkészítők Egyesülete) sajtszakértőkkel. Kezdés: 11.00, 13.00, 15.00 és 17.00 órakor. Regisztráció a helyszínen.  

-  11:00 - 15:00 óra: Szabadtéri gyermek- és kézműves programok

-  15:00-18:00 óra: Kaiser Zoltán és zenekara

-  Etyeki és szekszárdi borok kóstolója és vására

-  Grill ételek és rétes

19. Etyeki Sajtútállomás:

-  Sajtműhely: bőrkötényes sajtmesterek avatnak be a sajtkészítés titkaiba. Lesz többek között parenyica nyújtás, vajköpülés, sajtfüstölés is!

20. Rókusfalvy Birtok:

-  Kóstoló és vásár a Birtok boraiból.

21. Buzál-Mórocza Pince

-  Kóstoló és vásár a pincészet boraiból, sajt és stifolder kóstoló.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok