RÉGI FEGYVER ÚJRA TÖLTVE - TOKAJ NYITÁNY 2010

Az egri, soproni és somlói borvidékek rendezvényei után végre a Világörökség kultúrtáj került (bor)sorra. Tokaj-Hegyalja április 23-án a fővárosban mutatta be a szlogen szerint újra gondolt, szofisztikált kínálatát és legújabb trendjeit az aszúkra szomjúhozó elit közönségnek.

Hely, de jó!
Az ELTE Campusának Gólyavárja az előadások és a központi kóstolóterem szempontjaiból egyaránt kiváló helyszín választásnak bizonyult. Levegős és élhető légtér, áttekinthető kínálat és botrytisben borzongatni való, következetes hostess lányok.
RÉGI FEGYVER ÚJRA TÖLTVE - TOKAJ NYITÁNY 2010

A Múzeum körút mögött szalutált 16 pincészet 50 borát hozta el a Nagyelőadóban összegyűlt Lounge Trip keretében. A több száz kilométerre ízutazó tripperek aztán nem csak a hangulatot kapták el egymástól, hanem a Tokaj Renaissance Egyesület emblémázott kóstolópoharainak üvegszárát is. A zenei aláfestést szolgáló elektromos és rezesbandák hangereje viszont megint elnyomta a baráti beszélgetések és szakmai eszmecserék varázsát. Kár érte, hogy üvöltözni kellett az Alanától Tinonig vezető körúton. Kilenckor már minden kiállító összepakolt, pedig a jókedv tetőfoka sokak számára még nem érkezett el.

Mákos lecsó, vagy fahéjas pörkölt?

Ám akadt, aki ezalatt az egy órás csúszással kezdődő mesterkurzusokon koptatta nyelvhegyét és a földszinti Kiselőadó iskolapadozatát. Elsőként gasztronómiai kalandozás kezdődött a tokaji borokat különböző étek-kreációkra hangszerelve. A bekínált 8 féle bor közül elsőként a Füleky Furmint frissessége ropogtatta meg a bimbajakat, hogy a valóban jópofa francia séf, a „ratatouille egyéniség” Christophe Deparday brilliáns antréját előkészítse. A Pierrot Étterem ízguruja framagyang (azaz francia, magyar és angol) nyelven konferálta fel készítményeit és ez már önmagában élményszámba, aztán az élmény számba, sőt szekérútra ment.

A palacsinta tésztába tekert, füstölt lazacrolád karamellizált birsalmakockával és a résztvevők között hangos tetszést kiváltó macskapöcs paprika emulzió kohéziója igazán gourmand telitalálatnak bizonyult, amit a következő három fogás közül sajnos már semmi sem közelített meg. Erős kezdés után erős visszaesés volt a tejszínes kucsmagomba mártásban tempózó csontos csirke, amit még Dusóczky Tamás pohárból kiugró és kemény dongájú 1999-es száraz szamorodnija sem repített egykönnyen gyomorba. A Belga által megénekelt nektár csepegtető Áts Karcsi cuvée-je hagyományos adu ász, ám a lengyelek bigosának mintájára készült káposztás fogás a mogyoró darabkákkal megszórt és rágóssá sikeredett fácán mellen (?) mellesleg bitangul elsiklott. Sajnos a marsall bot fakanalát átvett Litauszki Zsolt, a 21 Étterem konyhatündére szégyen-szemre éhesen hagyott, pedig nyolcezerért mennyi whopper menüvel ELTElhettem volna innen ötven méternyire az Astoriánál.

No, de a feketeleves is nyomott egy magyartalan puszit és török cselek helyett gyaur főétel gyarló képében érkezett... Az már önmagában furcsaság, hogy a szortiment komolyodását jogkövetően összeállítva csak az 5-6 puttonyos aszúk jöhettek kísérni a malacpofából, velőből és körömből főzött remixet. Kehely helyett ekkor legszívesebben a vadászpuskámat töltöttem volna újra, mert a beharangozott reload újra gasztro-gondolása csúnya mellélövésként pattant le a házigazda bölcsészek zöld táblájáról. Mint Michelin-csillagokat lehozni az égből, olyan merész és kudarcra ítélt próbálkozás volt ezeket a húsokat csillagánizzsal, fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, római köménnyel, kardamommal és mandarinhéjjal fűszerezni. A padtársak is sorban tolták vissza az émelygéssel és maradékkal teli mélytányérokat, de ezen a szájízen már a grátisz meglepetés fehér csokis golyóbis és az indonéz törpe vanília pikáns zamathozama sem enyhített. Tisztelt séf urak! Ígérem, legközelebb mákos lecsón szocializálódom!

Retro 2006

Az utolsó nyeletek után korgó gyomorral vágtunk neki a péntek este második mesterkurzusának, ahol a 2006-os nagy évjáraté volt a főszerep. Dr. Molnár Péter aktív levezetése által megtudhattuk, hogy a tárgyév szüret előtti két hónapja alatt összesen 3 mm csapadék esett és a száraz ősz miatt még az erre kevés hajlandóságot mutató hárslevelű is szépen betöppedt. A vénasszonyok nyara ellekvárosította a lilába hajló szőlőszemeket és a meleg klíma magukat a magokat is barnává, sőt ropogóssá áldotta. Koncentrált termés következett tehát, amely a magasabb puttonyszámnál hatványozottan jelentkezik. A 9 boros felhozatalból így mindössze egy „ötös aszú” bontogatta szárnyait. A hosszabb lecsengésű Patrícius, a 13,9-es savat produkáló Dereszla, a 306 gramm maradék cukros Alana aszúesszencia és a Nobilis furmint többségű nedűje ilyen múlttal mind-mind ígéretes jövő előtt áll. Kinyílásuk zigóta fázisa már most gyönyörködtetni enged, de tíz év múltán kamaszodva még pajzán pedofíliára is hajlandó volnék mindegyikükkel. A gondolati fajtalankodást számos hegyaljai borász (Bárdos Sarolta, Lenkey Géza) koccintotta végig és ők is igazolták a felettem ülő Zwack Izabella szavait: „sehol a világon nincsen ilyen savtartalom az édes borok kategóriájában, mint Tokajban!”

Vinum Regnum, Rex Vinorum. Megyek, rántom a tinórum!

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok