PINCEBŐVÍTÉS VÁRDOMBON
– A pincészet új részének átadásán természetesen rácsodálkozunk az újra, közben pedig arra is, hogy a szőlészet-borászat régi tevékenysége bencés közösségünknek, amit pár éve élesztettünk újjá Pannonhalmán – mondta Várszegi Asztrik főapát, amikor megáldotta az épületrészt.
A beruházók, a hatóságok, a partnerek, a tervezők és a kivitelezők jelenlétében Hortobágyi T. Cirill perjel arról beszélt, hogy a 2003-ban elkészült pince bővítésével lezárult borászati beruházásuk fejlesztése. A pince 300 négyzetméterrel lett nagyobb. Nyár végén kezdődtek el a munkák, melyek során 10 ezer köbméter földet hordtak el és a hegyoldalt lőttbetonos technológiával megtámasztották, így létrejött az úgynevezett nyílt munkagödör, ahova beépítették a vasbeton szerkezetet. A szigetelés után visszahordták fölé a földet; már csak a parkosítás van hátra. A 300 millió forint összköltségű projekt feléhez nyert pályázati úton, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében uniós alapból támogatást a pincészet. De a beruházásnak része volt a présház technológiájának fejlesztése is és különböző eszközök beszerzése.
Liptai Zsolt borász a föld alatti részben körbevezetve a vendégeket elmondta: a korábban 1860 négyzetméteres pince most már 2160 négyzetméter területű. Erre magyarázata szerint azért volt szükség, mert az elmúlt öt évben kiderült: nagyobb hely kell a raktározáshoz, hogy a piac igényeihez alkalmazkodni tudjanak és az érleléshez is. A nagytestű pannonhalmi fehérboroknak ugyanis jót tesz a hosszabb palackos érlelés.
Látszott is az új pincerészben, hogy egymás fölött négy szinten tárolják a rácsos rekeszeket, amelyekbe belefektetik a palackozott fehérborokat. Emellett a fehérborok hordós érleléséhez is egy külön terem áll már rendelkezésre.
A korábban 1860 négyzetméteres pince most már 2160 négyzetméter területű.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.