PALACKBAN A SZÉP BALERINA

Már palackozzák az idei, friss rosét a szekszárdi borvidék termelői. A kékszőlőből, de fehérboros techonlógiával készült nedű egyre több fogyasztó kedvence.

A rosét a 90-es évek magyar gasztronómiájában egyszerűen csak Jolly Jokernek nevezték, de napjainkban már valóban a helyére került, megtanultuk helyesen fogyasztani, mondják a szakemberek. A pécsi szőlészeti és borászati kutatóintézetben a rosé merlot-pinot noir házasításban készült el, mondta dr. Kozma Pál igazgató.
PALACKBAN A SZÉP BALERINA

A két szőlőfajtát augusztus végén, szeptember elején szedték le. Folyamatosan figyelték a szőlő cukortartalmát, nehogy az alkoholtartalom 12,5-nél magasabb legyen, az ugyanis nem állna jól ennek a borfajtának. Az idei rosé egyébként Kozma Pál szerint olyan mint egy balerina: könnyed, kecses, szép és harmonikus. A gasztronómiában is nagyon kedvelik, mert sokféle étel mellé adható, például kitűnő kísérője a pizzáknak, a sós tésztás ételeknek, a halnak és az édességeknek is. A világ bortermelésének csupán 10 százalékát fedezi a rosé. Hazánkban jelenleg még tilos fehér és vörösbor házasításával (összeöntésével) készíteni, azonban a világ több ismert és gazdag borvidékén - Kaliforniában, Chilében, Dél-Afrikában vagy Ausztráliában - így készülnek a rosé borok és pezsgők. Ennek hazai bevezetéséről - fél éve volt ez téma az uniós országokban - a magyar és a francia borászok is tiltakoztak. - A roséknál leginkább az acéltartályban erjesztett és érlelt reduktív technológia az elfogadhatóbb, így a szőlőből származó elsődleges gyümölcsaromák benne maradnak a borban, ezt már Sárosdi Ferenc szekszárdi borász mondta. Az idén a száraz, meleg nyár miatt a szőlő színe, beltartalma intenzív lett, így a termelők többsége a darálást követően csupán pár óráig hagyta a héjon a levet, majd azt 16 fokra lehűtve, készre erjesztették. Így készítették a rosét a Sárosdi pincében is. Egyébként sokféle rosé stílus létezik, de hazánkban a könnyű, gyümölcsös, üde, világos színű bor a divatos és keresett. Míg Provance-ban és a Rhone-völgyében testesebb, nehezebb, kevésbé üde rosékat készítenek a borászok.

Nálunk a fiatalok bora, élvezik az ízeit

Nagyon hosszú ideig a rosé borokat csak másodosztályú italként tartották számon. A rosé értékesítése azonban az elmúlt 15 évben folyamatosan növekedett. Tolna megye két borvidékén évente 10 ezer hektoliter rosé bor készül. Közel 6 millió hektoliteres éves termeléssel Franciaország a világ legnagyobb rosé termelője. Az angolok, akik sokáig ódzkodtak e bor fogyasztásától, ma már nem tudnak ellenállni hódításának. Hazánkban elsősorban a fiatalok kedvelik, Kozma Pál szerint ennek az az oka, hogy ízeit, aromáit a fiatalok is tudják értékelni.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok