Ötödször választottak kékfrankos szakácskirályt Sopronban

2011-10-03 | Pincérújság.hu

2011. szeptember 23-24-én csodálatos napsütés mellett került megrendezésre 5. alkalommal a Hotel Sopron szervezésben és udvarán a kétnaposra bővült PannoMánia - Soproni Kékfrankos Szakácskirály Választás és Utcafesztivál Sopronban, ezúttal – a XIX. sz-i filoxéra járvány után elterjedő amerikai szőlőoltványok nyomán - amerikai hangulatban 15 versenyző csapat (közel 120 résztvevő) és 5000 fesztiválozó részvételével.

Ötödször választottak kékfrankos szakácskirályt Sopronban

"Nem pusztán a gasztronómiai tudást díjazták, hanem a tréfás feladatok és ügyességi versenyek alapján elért pontszámok is befolyásolták a végső eredmény kialakulását.."

A min. 6 fős csapatoknak amerikai hangulatban kékfrankossal kellett elkészíteni egy tetszőleges bográcsételt. Az ételek elkészítését és tálalását szakmai zsűri bírálta el. A zsűri tagjai voltak a Benke Laci bácsi, olimpiai bajnok, mesterszakács, mestercukrász, Garai Zoltán, Szabadtűzi Lovagrend alapító nagymestere, Barabás József, mesterszakács, világbajnok, konyhafőnök, a XVIII. Királyi Szakácsverseny (Nagyszakácsi, 2010) győztes csapatának képviselője, és Fortuna választottjai a közönség soraiból (Oczella Julianna, Forfáné Ambrus Katalin, Lőrincz Erzsébet). A zsűri tetszését a G-Fisch Halbolt csapatának harcsapaprikása kapros-juhtúrós házi tésztával nyerte el, így ők kapták meg a Soproni Kékfrankos főszakács címet.



A versenyző csapatok olyan humoros csapatjátékok során, mint Szökellő szarvas – Indián szőlővadászat – L’assó – a PálINKA – Kalózpakoló – Amerika felfedezése, avagy Colombustól a kékfrankosig – Vadnyugati karaoke verklivel, jelmezverseny további pontokat is szerezhettek, s az összesített versenyben legmagasabb pontszámot elért társaság, a Hawaii Hírhozók csapata nyerte el az V. Soproni Kékfrankos Szakácskirály címet.

A fesztiválozó vendégek figyelemmel kísérhették a bográcsételek elkészülését, a csapatversenyeket, s ezzel párhuzamosan a PannoMánia fesztiválon igazi kavalkáddal várták a nagyérdeműt.

Színes felvonulás; malacsütés, grill és bogrács ételek, boros gazdák, kézművesek; gyermek programok (vásári játékok, légvárpark, bábszínház); süti verseny; színpadi programokkal találkozhattak a rendezvényre látogatók. Pénteken este retro, rock&roll party keretében fellépett Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar, szombaton pedig többek közt boogi woogi show, countryzene, musical varázslat a Budapesti Operettszínház művészeivel, és Janicsák Veca, majd utcabál szórakoztatta a közönséget.

„A Hotel Sopron kezdeményezésében immár ötödik alkalommal kiírt kékfrankos szakácskirály választás nemcsak a helyiek érdeklődését keltette fel. Sokan utaztak az ország megannyi részéből Sopronba, hogy részesei legyenek a látványos és szórakoztató műsorokkal kísért kulináris programkínálatnak. Rakaczki Katalin, az egyik főszervező szerint egyre inkább országos hírű idegenforgalmi attrakcióvá válik a rendezvény, amely Sopron, a kékfrankos, illetve a nevezetes borral készített ételek népszerűsítését célozza. Idén tizenöt csapat versengett a kékfrankos szakácskirály címért. Ám nem pusztán a gasztronómiai tudást díjazták, hanem a tréfás feladatok és ügyességi versenyek alapján elért pontszámok is befolyásolták a végső eredmény kialakulását.

A Konyha Ördögei Hűségvárosi ördögpörkölttel rukkoltak elő. A csapat tagjai – soproni, keszthelyi, kaposvári és mosonmagyaróvári fiatalok – idén végeztek szakácsként a Danubius szakképzőben. „Visszük hírét a soproni kékfrankos szakácskirály-választásnak” – vallotta Gábor, Zsolt, Beáta, Nóra, Balázs és Heléna.

Benke László olimpiai bajnok, mesterszakács elnökletével a zsűri a legjobb ételnek a G-Fish Halbolt csapata Harcsapaprikását találta, kapros-juhtúrós házi tésztával. Ám a pontszámok összesítése után az idei kékfrankos szakácskirály címet a Hawaii Hírhozók 15 fős csapata nyerte el, amely együttest a Szuperinfó és a Kisalföld munkatársai alkották. Étekkreációjuk, a „Maikai'ono” ezüstöt érdemelt. – A kezdetek óta részt veszünk a kékfrankos szakácskirály-választáson. Most kékfrankos rozéban, mustárban és mézben pácolt currys csirkét készítettünk, s igyekeztünk öltözékben, zenében, táncban és a feladatok megoldásában is hawaii-s hangulatot kelteni – mondta a csapatkapitány, Wallner Andrea. – Mindez annyira jól sikerült, hogy a csapatot királlyá választották. Jutalmul két éjszakát tölthetünk el a rácalmási kúriaszállóban.”

Cimkék: Sopron, szakácskirály

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok