ÖSSZEFOGÁST SÜRGET AZ ALISCA BORREND NAGYMESTERE A BORVIDÉKEN

2008-10-11 | teol.hu - W.G.
ÖSSZEFOGÁST SÜRGET AZ ALISCA BORREND NAGYMESTERE A BORVIDÉKEN

Módos Ernő 60 éves, az Alisca Borrend – melynek nagymestere – 20 éves. Az okleveles borászmérnök szerint a fogyasztók, de még a termelők többsége sincs tisztában a bor élettani hatásaival.

Ha néhány éven belül nem szövetkeznek a szekszárdi szőlősgazdák, nagy veszélybe kerül a borvidék. S mivel az ismert és elismert 60 éves okleveles borászmérnök, Módos Ernő mondja ezt, komolyan kell venni.

Mi a probléma lényege?

A kilencvenes években megszűnt a felvásárlás, az értékesítés biztonsága. Az idősebbek, akik nem annyira jövedelemért, mint inkább a szőlő, a táj, a hangulat szeretetéért borászkodnak, lassacskán kikopnak. A fiatalok meg nem találnak benne érdekeltséget. Kevesebb munkával több pénzt keresnek egy irodában.

A szövetkezés milyen megoldást kínálna?
Termelésbiztonságot, szakmai biztonságot és egységes árualapot garantálna. A szőlő egy része bekerülne a közös feldolgozóba, de attól még mindenki megjelenhetne a piacon a saját boraival is. Csak lenne közös alapanyagból, egységes arculatú termékcsaládja a borvidéknek.

S miért nem akarnak belemenni? Mindenki félti a maga királyságát?
Nyugaton működik, nálunk nem. Vannak próbálkozások az összefogásra, de igazi áttörés nincs. Nagy fájdalmam és kudarcélményem ez. Talán az lehet a visszatartó erő, hogy közös forgóalapot kellene létre hozni, és a közös feldolgozó komoly invesztálást kívánna. Egy ötezer hektós üzem létesítése százmilliókban mérhető, persze az ilyen beruházásokhoz jelentős állami támogatás pályázható. Tény azonban, hogy az első két évben nemigen lehetne kivenni a nagykalapból, amíg a piacra nincs bevezetve az új áru. Később viszont minden megtérülne. Csak kéne egy kis türelem, lemondás, összefogás és bizalom. Most mindenkinek megvan a maga házi feldolgozója, elboldogul azzal. Ám egy kezemen megszámolhatnám, hányan tudnák kielégíteni a komolyabb minőségi követelményeket és mennyiségi igényeket.

Tulajdonképpen mekkora területről, hány gazdáról van szó?
A szekszárdi történelmi borvidék magja két-háromszáz hektár. Nagyjából ezer gazdának van itt szőlője. A táblásítás elképzelhetetlen, hiszen présházakkal, utakkal, völgyekkel tűzdelt a táj, s ahhoz, hogy gépesíteni lehessen, mindezt el kéne gyalulni. S azzal oda is veszne a szekszárdi hangulat. De ha ezt meg akarjuk óvni, akkor össze kell fognunk, pinceszövetkezetet létrehozva, mert egy láncszem, a felvásárlás kiesett a rendszerváltás után. Nincs értékesítési biztonság se szőlőre, se borra. Aki akar, amennyit akar, amennyiért akarja megveszi, a többivel meg lesz, ami lesz. Változna a helyzet, ha a saját feldolgozónknak szállítanánk, és egységes, minőségi termékkel jelenhetnénk meg a piacon.

Minőségi bort csak képzett borász képes előállítani?
A szakma eléggé felhígult mára. A régiek bortermelő gazdaembereknek tartották magukat, akik büszkék voltak a jó borukra, és ha problémáik adódtak, vagy dicsekedni akartak vele, akkor megmutatták az igazi borászoknak: Ivanizs Pistának, Tornai Jóskának, Kovács Ferinek, Haraszti Feri bácsinak. Róluk köztudott volt, hogy a végzettségük, a gyakorlatuk és a termelési tapasztalatuk is megvan ahhoz, hogy mértékadó véleményük legyen a borról.

Itt nincsenek őstehetségek, mint a művészeknél?
Kétségtelen, hogy a képzettség és a bor minősége nem áll egymással egyenes arányban. Ismerek ösztönös borászokat, akik jó szájízzel, megfelelő tisztasági igénnyel, egészen figyelemre méltó nedűket palackoznak. Ne felejtsük el, hogy a bor egy szubjektív termék. Lehet, hogy ami nekem nagyon bejön, másnak nem ízlik. S ha valaki beletrafál a közízlésbe, teljes joggal érezheti magát sikeresnek. De azért nem árt tudni, hogy mi is történik a kádban és a hordóban. A bor kémiájával, módosulásával, élettani hatásaival sajnos a fogyasztók, de még a termelők többsége sincs tisztában. A két alkotóelem, az acetaldehid és az etilalkohol nem több számukra, mint két idegen szó. A borkultúrát szakmán belül és a vásárlók körében is fejleszteni kellene.

Ezt szolgálja az Alisca Borrend?
A borrend nem a legmagasabb szakmai szervezetnek vallja magát. Nyitott a borral kapcsolatos dolgok, a gasztronómia, a művészetek iránt. Külsőségekben is jelzi elkötelezettségét, ugyanakkor őre a minőségnek, az etikának. Ma már 41 borrend van Magyarországon. A mienk volt a nyolcadik, kereken 20 éves, 1988-ban alakult.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok