ÖSSZEFOGÁS A JUHFARK BOR RENESZÁNSZÁÉRT
A Tornai Pincészet vezetésével létrehozott konzorcium célja, hogy a juhfarkból készített borok egyediségének erősítésével, a minőség javításával, végső soron új innovatív termékeket fejlesszenek ki.
Mint dr. Májer János igazgató elmondta, a szőlőfajta elsősorban a Somlóhoz kötődik, de kiváló eredménnyel megterem a Balatonfüred-Csopaki Borvidék zánkai körzetében, sőt egy kutatási program részeként még Tokaj-Hegyalján is jól szerepelt.
A fajta nagyon érzékeny az időjárásra, könnyen rothadásnak indul, borának különleges minősége elsősorban a kiváló évjáratokban valósítható meg. Talán ennek is köszönhető, hogy a nemzeti fajtajegyzékbe is csak 1997-be került vissza a Somlói Borvidék nyomására. Azóta újra reneszánszát éli, a somlói pincészetek már nem lehetnek meg nélküle.
Különösen nagy kihívást jelent a termelőknek, hogy a népszerűsége miatt a fogyasztók mindig azt a minőséget várják el a fajtától, amit a kiváló évjáratokban produkál. Ezért a projekt segítségével olyan szőlőtermesztési és borászati technológiát szeretnének kidolgozni, aminek köszönhetően a fajtában egyébként mindig benne rejlő értékek nagy biztonsággal mindig megjeleníthetők lesznek a bor érzékszervi és analitikai tulajdonságaiban.
Májer János elmondta, hogy a kísérlet részeként három somlói és egy badacsonyi területen termőhelyi vizsgálatokat végeznek.
A szőlőtermesztésnél vizsgálják a különböző tőkeművelési és metszési módokat, tisztázni szeretnék, hogy melyik módnál milyen terheléssel ad jó eredményt a fajta.
A borászati technológiánál fontos vizsgálati kérdés a szüreti időpont borminőségre gyakorolt hatása. Emellett kiterjed a vizsgálat a különböző szőlő feldolgozási módszerek. Pontosan tisztázni szeretnék, hogy a gyors feldolgozás vagy a szemek áztatása, a hagyományos fahordós illetve az acéltartályos erjesztés választása, valamint a különböző élesztők használata hogyan befolyásolja a juhfark borok tulajdonságait.
A kísérletek eredményeire alapozva meg szeretnék határozni azt a specifikus szőlőtermesztési és borászati technológiát ami segít a minőség biztos elérésében - mondta az igazgató.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.