ÖSSZEFOGÁS A JUHFARK BOR RENESZÁNSZÁÉRT

2008-12-31 | naplo-online.hu
Kutatók, borászatok fogtak össze, hogy a Somlóhoz talán leginkább köthető szőlőfajta, a juhfark tradicionális értékeit a mai igények, feltételek között is kiaknázhatóvá tegyék.

A Tornai Pincészet vezetésével létrehozott konzorcium célja, hogy a juhfarkból készített borok egyediségének erősítésével, a minőség javításával, végső soron új innovatív termékeket fejlesszenek ki.
ÖSSZEFOGÁS A JUHFARK BOR RENESZÁNSZÁÉRT

A tudományos munka meghatározó részét a március óta a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrumához tartozó badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet végzi.

Mint dr. Májer János igazgató elmondta, a szőlőfajta elsősorban a Somlóhoz kötődik, de kiváló eredménnyel megterem a Balatonfüred-Csopaki Borvidék zánkai körzetében, sőt egy kutatási program részeként még Tokaj-Hegyalján is jól szerepelt.

A fajta nagyon érzékeny az időjárásra, könnyen rothadásnak indul, borának különleges minősége elsősorban a kiváló évjáratokban valósítható meg. Talán ennek is köszönhető, hogy a nemzeti fajtajegyzékbe is csak 1997-be került vissza a Somlói Borvidék nyomására. Azóta újra reneszánszát éli, a somlói pincészetek már nem lehetnek meg nélküle.

Különösen nagy kihívást jelent a termelőknek, hogy a népszerűsége miatt a fogyasztók mindig azt a minőséget várják el a fajtától, amit a kiváló évjáratokban produkál. Ezért a projekt segítségével olyan szőlőtermesztési és borászati technológiát szeretnének kidolgozni, aminek köszönhetően a fajtában egyébként mindig benne rejlő értékek nagy biztonsággal mindig megjeleníthetők lesznek a bor érzékszervi és analitikai tulajdonságaiban.

Májer János elmondta, hogy a kísérlet részeként három somlói és egy badacsonyi területen termőhelyi vizsgálatokat végeznek.

A szőlőtermesztésnél vizsgálják a különböző tőkeművelési és metszési módokat, tisztázni szeretnék, hogy melyik módnál milyen terheléssel ad jó eredményt a fajta.

A borászati technológiánál fontos vizsgálati kérdés a szüreti időpont borminőségre gyakorolt hatása. Emellett kiterjed a vizsgálat a különböző szőlő feldolgozási módszerek. Pontosan tisztázni szeretnék, hogy a gyors feldolgozás vagy a szemek áztatása, a hagyományos fahordós illetve az acéltartályos erjesztés választása, valamint a különböző élesztők használata hogyan befolyásolja a juhfark borok tulajdonságait.

A kísérletek eredményeire alapozva meg szeretnék határozni azt a specifikus szőlőtermesztési és borászati technológiát ami segít a minőség biztos elérésében - mondta az igazgató.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok