ÖRDÖGVÉR A KÜLÖNLEGES BORMÚZEUMBAN

2008-04-02 | www.hirszerzo.hu
ÖRDÖGVÉR A KÜLÖNLEGES BORMÚZEUMBAN

Különleges bormúzeumot nyitnak meg április 5-én. Egy fanatikus hozta életre, aki 20 éve gyűjti úgy a borokat, hogy egy korty alkoholt nem ivott.

A különleges múzeumban látható borokat húsz év alatt gyűjtötte össze Víg Gyula a múzeum alapítója és tulajdonosa. A kezdetben hobbinak induló kedvtelés valóságos szenvedély lett. A most megnyitott múzeum ettől az "őrülettől" különleges. A kétezer palacknak ugyanis külön-külön története van, emlékek a hazai borászat - dicső és kevésbé dicső - múltjából. Minden egyes múzeumi palack izgalmas felfedezést kínál, mint az a Tokaji Furmint, amit 1984-ben, a szerencsi Lenin MGTSZ ajándékozott Acél György elvtársnak, a legendás kultúrakreátornak.

A "hamis" ajándék igazi átverés, mert a tokaji nedűnek fenntartott üvegbe nem bort, hanem a szocializmus diszkrét bájaként ki tudja mit palackoztak. A barokk Vác főterén - a legendás Curia szálloda helyén - most nyílt múzeumban, háromféle szekcióba rendezve láthatók a hazai borfajták. A gyűjtemény egyik pillére a tokaji borok. Független gyűjtőként a váci bormúzeum tulajdonosa birtokolja a legtöbb tokaji bortermelő, legkülönbözőbb palackjait. Az 1800-as évek második felétől napjainkig, több mint száz borász válogatott muzeális nedűjével ismerkedhetnek a látogatók.

A bor arisztokratái

A gyűjtemény második pillére a díjnyertes borok válogatása. Azok a borok kerültek a múzeumi vitrinekbe, amik fajtától függetlenül valamilyen borversenyen díjat érdemeltek. Minden borász büszke arra, ha díjat nyer valamelyik borversenyen, függetlenül attól, hogy azt hol kapta. Ugyanakkor szomorú, hogy jelenleg is tucatszám kapható a boltokban díjnyertes magyar bor, csak a fogyasztók nem tudnak ezekről a sikerekről - mondta Víg Gyula. A gyűjtemény mögött nem áll borászat, így borászati lobby sem. Biztosak lehetünk abban, hogy ellátogatva a múzeumba objektív képet kaphatunk a honi bortermelés sajátosságairól és minőségéről. Van mit tisztába tenni, hisz a piaci logika és a divat könyörtelen.

A magyar bor legfőbb erénye a hosszú és körültekintő szakmaiság. Azok a borászok, akik kitartanak a hagyományok mellett, és nem engednek a minőségből, előbb-utóbb nehéz helyzetbe kerülnek. A jó borhoz idő kell, esetenként több év is szükséges, amíg az igazi kvalitása és karaktere megmutatkozik. A világban hódító reduktív eljárás azonban nem a türelemről szól. A zárt eljárásban gyorsan készülő, illatos, színes, profitéhes reduktív bort a kereskedelemben gyorsan értékesíteni kell. Ezek a borok ugyanis két-három év alatt alkotóelemeikre bomlanak, elvesztik karakterüket és minőségüket.

Boszorkánytej a szocreál mámor

A múzeumi anyag harmadik pillére a közeli szocialista múlt borászatának relikviái, a nosztalgiaborok. Ez a kategória izgalmas lehet azoknak, akik ismerték és fogyasztották ezeket a bornak hívott valamiket. A negyven év feletti látogatók rácsodálkozva egy-egy ismert "márkára", mint a Dankó Pista, vagy a Boszorkánytej, esetleg az Ördögvér, végiggondolhatják, hogy melyiktől fájt a fejük egy Európa Kiadó, vagy egy tabáni LGT koncert után. A fiatalabb korosztálynak pedig történelmi lehet a szocreál borcímkék végigbogarászása. A címkéken keresztül ma már komikusnak találhatjuk a kor ízlését, és kereskedelmi marketing fogásait, de az üzlet akkor is üzlet volt.

Egy kicsit úgy, mint Bacsó Péter Tanújában a klasszikussá vált narancsos-citrom jelenet. Savanyú is, sárga is, de legalább a miénk volt. A múzeumi kollekció igazi ereje nem csak a kiállított palackokban rejlik. A látogatókat az információk tömege segíti eligazodni a borászat rejtelmeibe. A palackok mellett történelmi, kultúrtörténeti magyarázó szövegeket olvashatunk az egyes borfajtákról, a borhamisítás sajátosságairól, azok szereplőiről, és a kiváló borkészítés alapvető feltételeiről. Petőfi Sándort idézve "Itt laknak az öröm istenei, innen küldik szét a világba apostolaikat, a palackba zárt aranyszínű lángokat, hogy prédikáljanak a népeknek, miszerint e föld nem a siralom völgye." …Egészségükre!

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok