OLASZ BOR, MAGYAR CÍMKE

Visszásságok jellemzik a hazai borgazdaságot, erre hívják fel a figyelmet az importtal kapcsolatos, időről időre viszszatérő anomáliák is.

Világosan látszik, hogy végképp kettészakad a mezőny, és a jól menő, neves borászatoktól az ágazati szereplők többsége lemarad. Úgy tűnik, a durva borhamisítási időszakon túl vagyunk, de a kemény piaci verseny a bortermelők egy részét továbbra is sok mindenre képessé teszi, hiszen a túlélésért küzdenek.
OLASZ BOR, MAGYAR CÍMKE

Most újra csábítóan hat az olcsó borimportra és az ahhoz köthető ügyeskedésre (házasítgatásra, átpalackozásra, átcímkézésre), hogy az idei napfényszegény és csapadékos időjárás komoly terméscsökkenést és szőlődrágulást okozott. E helyzetben hiánypótlásként kapóra jöhetnek az olasz asztali borok, amelyek – legalábbis a különböző kimutatások szerint – az elmúlt években is több százezer hektoliteres mennyiségben „tűntek el” a hazai piacon.

Természetesen hozzánk hordós borként nem a legjobb minőségű olasz termékek érkeznek, de versenyképességüket árszempontból jelentősen növeli, hogy olyan integrált és költséghatékony nagyüzemi szőlőültetvényekről származnak, amelyeken a 15-20 tonnás hektáronkénti szőlőtermés háromszorosan haladja meg a magyarországi átlagot.

Az importárnak pedig döntő jelentősége lehet akkor, amikor kétséges, hogy a hazai szőlődrágulást itthon milyen mértékben lehet érvényesíteni a tömegigényt kiszolgáló borok árában a keresleti korlátok miatt. A nem túl előnyös értékesítési viszonyokra utal például, ha – miként a minapi hírekben szerepelt – az egyik neves Csongrád megyei borász is kivágatta „felesleges vesződséggel” művelhető szőlőültetvényeit.
E megnyilvánulás is azt mutatja, hogy a felszíni rendellenességek mögött komoly jövedelmezőségi problémák húzódnak meg.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok