NYOMD MEG A GOMBOT, KAPSZ EGY LIBACOMBOT

Skandáltuk gyerekként a népi mondókát, és közben vajmi keveset tudtunk a libákhoz kapcsolódó hagyományról és annak eredetéről, de a rendszerváltást követően szerencsére ez a szokás is újraéledt.

November 11. jeles dátum a népi kalendáriumokban. Márton nap az egyik legrégebbi és legkedvesebb ünnepe volt gazdagoknak, szegényeknek egyaránt, hiszen ilyenkor degeszre tömték a hasukat az emberek. Tepsibe kerültek a tavasszal kikelt libák, és mellé újbor került az asztalra.
NYOMD MEG A GOMBOT, KAPSZ EGY LIBACOMBOT

A liba húsából szokás volt küldeni a papnak is, mégpedig az állat hátsó részéből, innen ered a „püspökfalat” elnevezés is. Dologtiltó nap volt. Tilos volt mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta volna. Sok helyen rendeztek ekkor bálokat, vásárokat.

Ez a nap Márton püspök nevéhez kapcsolódik, aki Savariában - mai Szombathely - született 316-ban. Katonának állt, a római légióban szolgált. Amikor az országút mellett didergő koldust vett észre, kettéhasította a köpönyegét és a felét a koldusra terítette, akiről a néphit úgy tartja: maga Jézus Krisztus volt az. Mártont püspökké akarták választani, de szerénysége tiltakozott az egyházi rang ellen, így elbújt egy ólban. A libák azonban gágogásukkal elárulták. Ő lett Párizs első püspöke, s halála után szentté avatták.

A legenda tovább éltette Mártont és a libákat így napjainkra a Márton nap igazi gasztronómia ünneppé nőtte ki magát. Debrecenben idén már második alkalommal rendezték meg a Kossuth téren a Márton Napi hétvégét Egri Borcsillagokkal.

A program igen gazdag volt idén is. A nagyszínpadon Eger és Debrecen tehetséges művészei adták egymásnak folyamatosan a mikrofont. Fellépett a Kerozin, az ABBA Systems, Palcsó Tamás, Herczeg Flóra és Gonda András, Nádassy Erika, a Moody Clouds, az Extázis, hogy csak párat ragadjunk ki a kulturális programok sorából. Az érdeklődők a látványkonyhánál készült libás ételek mellé egri borokat kóstolhatták.

Aki viszont a vásári forgatag elkerülésével szerette volna megízlelni a Márton napi finomságokat, az a Barabás Étterem szombat esti zenés Libalakomáján kóstolhatott bele a legjobb falatokba. Az érkezőket újborral fogadták, majd Barabás Zoltán és a két város polgármester helyetteseinek köszöntői után a békéscsabai Kisrét Manufaktúra Árpád Kisüsti szilvapálinkájával koccinthattak a vendégek.

Minden fogáshoz külön egri bort szolgáltak fel. A belsőségekkel gazdagított libaleveshez a Kőporos Borászat Egri Chardonnay 2009 bora került a poharakba. Simkó Zoltán borász pár szóban mutatta be a borászatát és a kóstolt bort.
Meleg előételnek forró libatepertős túrós csuszát kaptunk, melyhez tökéletesen illeszkedett Gál Lajos Szó-Lá-Ti elnevezésű 2008-as olaszrizlingje. Kérésünkre Lajos elmesélte az elnevezés történetét is, mely szerint egyszer hazaérve sógorát borozgatás közben érte és arra a kérdésére, hogy „Mi van a poharadban?” a sógor csak a Kodály módszerből ismert három hang felmutatásával jelezte, hogy ez bizony EgerSZÓ-LÁ-TI bor. Innen már nem volt kérdés a címke megjelenése sem.
Ha már a címkéknél tartunk, érdemes egy pillantást vetnünk Pók Tamás 4 Kezes borára is! A főételhez elsőként kínált boron ugyanis négy „véres” kéznyom látható. Ennek is külön története van – meséli az egybegyűlteknek Tamás. Hiszen a többiekéhez hasonlóan az ő borászata is igazi családi vállalkozás, és ezt a bort is a feleségével ketten, azaz négy kézzel csömöszölték, így Ipacs Géza grafikus számára szinte egyértelmű volt, hogy a palackra is az ő kezeik nyoma kell, hogy kerüljön.
A kemencés libatoros kolbásszal, hurkával, libacombbal, resztelt májjal, puliszkás rétessel fogás szinte kívánja a jó vörösborokat! Tamás kiváló 2008-as 4 Kezes Vörös cuveéje után Gál Lajos András 2006-os bora kerül a poharunkba, mely kisebbik fiáról kapta a nevét. Többször kérdezték már tőlem – meséli a borász – hogy magamról, vagy felségemről miért nem nevezek el bort, csak a gyerekeimről? Magamról soha nem akartam bort elnevezni, de a feleségem után sem, hiszen hogyan mutatna a palackon, hogy Mari-bor! Vicces szójátéka nagy tetszést vált ki a vendégekből.
Az igencsak bőséges vacsorát Házi csöröge zárja, melyhez eredetileg baracklekvárt szolgáltak volna fel, de ahogyan azt Barabás Zoltán ecseteli, a bor közbeszólt. A Kőporos Borászat 2006-os Kadarkája más ízt kíván, így került terítékre a fánk végül szilvalekvárral. A bor igazán fantasztikus! A kadarkának ezer változata és ennek köszönhetően a belőle készült bornak ezer arca van. Most egy újabb arcát mutatta meg nekünk ebben a késői szüretelésű borban.

A Márton napi hétvége még ma is tart a Nagytemplom előtt, délután még mi is felmegyünk egy utolsó kóstolóra. Miközben összefoglalómat írom, vetnem kell azért néha egy pillantást a sütőre is, mert mi mást készíthetnék ma ebédre a családnak, ha nem ropogós libacombot vörösboros párolt káposztával, hiszen, aki Márton-napján libát nem eszik, egész éven át éhezik és aki új bort nem iszik, az egész évben szomjazik – tartja a mondás. Tegyünk is ennek eleget, hogy egész évben bőven legyen étel és ital az asztalunkon.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok