NYITNI KÉK

Itt a tavasz, és ezt a tényt már a makacsul elő-előforduló "hózivatarok" sem változtathatják meg. Izgatottan várja mindenki az újraébredést a szőlőben, ám még nagyobb izgalom lengi körül a most előszőr debütáló borokat, mind termelői, mind fogyasztó szemszögből nézve.

Szemezgetve a borkínálatból szeretettel ajánljuk figyelmükbe az alábbikat:
NYITNI KÉK

CHARDONNAY VÁLOGATÁS 2008 - Gere Tamás & Zsolt Pincészete
2008-ban Siklós és Kisharsány térségében különösen kimagasló minőségű fehérszőlő termett, melynek harmadát új kis tölgyfahordón erjesztették és finomseprőn érlelték. Ez kölcsönzi a fantasztikus krémességét a bornak. A kétharmada pedig - a gyümölcsös jegyek jobb megőrzésének érdekében - kóracél tartályokban készült. Négy hónap érlelés után idén februárban kerültek palackozásra. Az így létrejött bor friss, elsődleges aromáit finoman egészítik ki a tölgyfahordó pörkölt ízjegyei. Kitűnően illik erőteljesebb levesekhez, vagy hal és szárnyas ételekhez. Fogyasztását 10-12°C-on ajánljuk.

ÚRÁGYA DÜLŐ FURMINT 2007 - Szepsy István

Az iskolateremtő borász és a legendás dűlő közös munkájának gyümölcse a 2007-es évjáratú furmint. 2000, 2002, 2003 és 2006 után itt az újabb évjárata az Úrágya Furmintnak, mely kizárólag a 63-as szőlőterületről való. Az eddigi évekhez képest lágyabb savérzetű, intenzív illatú, széles ízspektrumú bor, melyben az ásványosság dominál. 2200 palack készült.

VYLYAN ÖRDÖG 2007- Vylyan Pincészet

Őserő, mely a mélyből fakad és rabul ejt - a kísértés maga! A szép, elegáns bordói cuvéek méltán elismertek a Villányi borvidéken. Ez az újdonság helyi fajtákból építkezik, amely a borvidék új-régi ízét, helyi arcát mutatja meg. A magyar fajtákra kihegyezett házasítás új borharmóniát – stílust teremt, a bor lendületes, tartalmas, vibráló, karakteres. Nem kifinomultsága, hanem életereje az, ami rabul ejt. Húsos gyümölcsösségét (a szeder, a feketeribizli és az érett meggy jegyei) a Kékfrankos, a Zweigelt és a Kadarka adja, amihez a Merlot adta markáns struktúra szolgál alapul. A hordós érlelés teszi igazi ördöggé! A névadó a harsányi ördögszántotta hegy legendájából ismerős szerelmes Ördög, akinek a gyönyörű Harka nem adta magát, a Boszorkány pedig túljárt az eszén. Bánatában ezért eltűnt a föld gyomrában, s most előbukkant, hogy a meghiúsult ördögi házasság emléke ebben az ördögi házasításban éljen tovább. A bort megkóstolva, igaz lehet a mondás, miszerint „Add az ördögnek kisujjadat, egészen elkap.” Fogyasztási ajánlat: Kitűnő paprikás ételekhez, olasz tésztafélékhe, sültekhez, ragukhoz, nem túl erőteljes iízű sajtokhoz

KŐVÁGÓÖRSI CABERNET SAUVIGNON ROSÉ 2008 - Pálffy Pince
Új évszak új rosé bor a Pálffy Pincétől. Az eddigi kékfrankost, most a cabernet sauvignon váltja fel, mely még vibrálóbb, élettelibb igazán vidám tavaszias bor, ízében a grapefruitra, őszibarackra és gránátalmára emlékeztet.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok